Danmark
Danska succéföretaget Novo Nordisk förhandlade 2004 om fusion och flytt av huvudkontoret till Schweiz
Hundraårsfirande läkemedelsbolaget Novo Nordisk är idag en dansk företagssuccé med huvudkontor i Bagsværd utanför Köpenhamn, forskningsanläggningar och fabriker utspridda över Själland och där 39 procent av bolagets 47 000 anställda runt om i världen arbetar i Danmark. Men det kunde ha blivit helt annorlunda avslöjar Kurt Jacobsen, professor vid Copenhagen Business School i den nya boken “Novo Nordisk” som bygger på dokument från Novo Nordisk arkiv och som refereras av Berlingske. 2004 var Novo Nordisk på väg att gå samman med ett annat företag och flytta huvudkontoret till Schweiz.
Att två konkurrerande danska läkemedelsföretag som var fokuserade mot behandling av diabetes 1989 fusionerade till Novo Nordisk tycktes inte den dåvarande företagsledningen anse räcka för att skapa ett konkurrenskraftigt företag. Vid den tidpunkten hade Novo Nordisk problem med för få nya läkemedel och var betydligt mindre än flera konkurrenter. Enligt boken försökte Novo Nordisk ledning under perioden 1994-2004 få till stånd en rad olika fusioner med andra läkemedelsföretag samtidigt som de utåt gav bilden av ett starkt företag.
Novo Nordisk Fonden stoppade fusion och flytt till Schweiz
Novo Nordisk fusionsplanerna kulminerade sommaren 2004 då ett sammangående var på gång med det familjeägda schweiziska läkemedelsföretaget Serono. En fusion som skulle innebära att det sammanslagna bolagets huvudkontor hamnade i Schweiz. Men Novo Nordisk majoritetsägare, Novo Nordisk Fonden, sade nej till en fusion. Resten är känd historia. Novo Nordisk har sedan dess lyckats forska fram en rad nya produkter och såväl omsättning som vinst har ökat kraftigt.
Wallenbergsfären fusionerade Astra med brittiska Zeneca
I Sverige gick strukturutvecklingen i andra riktningen i en tid där läkemedelsbranschen präglades av fusioner och företagsköp. Wallenbergsfären fusionerade 1999 det svenska läkemedelsföretaget Astra med Zeneca och huvudkontoret för Astra Zeneca hamnade i Storbritannien. Några år tidigare hade svenska Pharmacia blivit Pharmacia & Upjohn och som splittrade verksamheten i olika delar och som 2003 köptes av amerikanska Pfizer. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen