Danmark
Mette Frederiksen vill att Danmark blir ett grönt föregångsland
Danmark har möjlighet att gå före inom klimatpolitiken och visa hur man kan leva upp till Parisavtalet. Det var ett av talets huvudteman när Socialdemokratiets partiledare och sannolikt Danmarks kommande statsminister Mette Frederiksen på fredagen klev upp på Folkemødets huvudscen. Hon manade till att ta vara på möjligheterna till reformer och förändring – underförstått en referens till de pågående danska regeringsförhandlingarna som tog paus för politisk festival under torsdagen och fredagen.
– Vi kan visa världen vad grönt ledarskap egentligen innehåller, sade Mette Frederiksen i ett tal som innehöll stora visioner både kring klimatet och välfärden, men också antydningar om positionerna i förhandlingarna med de övriga partierna i vänsterblocket.
De punkter som är känsliga i regeringsförhandlingarna passerade hon relativt snabbt förbi. Det handlar bland annat om invandringspolitiken, där hon höll fast vid de löften hon gett om att inte mjuka upp den.
– Men vi ska också satsa mer på integrationen, sade hon, möjligen tänkt som en utsträckt hand till partier som Radikale Venstre och Enhedslisten som vill se en öppnare invandringspolitik.
Mette Frederiksen nämnde även planerna på att införa tidigare pensionsålder för personer som slitits ut i arbetslivet, något som Radikale Venstre motsätter sig. Däremot tog hon inte upp frågan om socialbidragstaket, som Socialistisk Folkeparti och Enhedslisten vill avskaffa. Det gjorde inte heller dessa partier under sina tal senare på eftermiddagen.
I stället fokuserade Mette Frederiksen mer på områden där de röda partierna är i stort sett eniga, så som införandet av en klimatlag, åtgärder mot barnfattigdom och att avskaffa det så kallade utbildningstaket som innebär att studenter stängs ute från att läsa två utbildningar på samma nivå.
Dessutom lovade hon att det första hon kommer att göra som statsminister blir att be om ursäkt till de så kallade Godhavnspojkarna. Det handlar om omhändertagna barn som in på 1960-talet utsattes för misshandel, sexuella övergrepp och medicinska försök medan de bodde på ett boende på Jylland.
Under fredagen talade även Enhedslistens Pernille Skipper och Socialistisk Folkepartis Pia Olsen Dyhr på stora scenen. Liksom Radikale Venstres Morten Østergaard, som talade under torsdagen, lyfte de fram klimatfrågan.
– Vi kräver en bindande klimatlag och det är vi är eniga om i de förhandlingarna som pågår. Om vi lyckas kommer Danmark att ha en av de mest ambitiösa klimatlagarna i världen någonsin, sade Pernille Skipper i sitt tal.
Både hon och Pia Olsen Dyhr lyfte dessutom fram välfärdsfrågor, som barnfattigdom och pension. Liksom Mette Frederiksen poängterade Pia Olsen Dyhr möjligheterna som står på spel i regeringsförhandlingarna som återupptas av de fyra partierna på lördagen, och försökte mana dem att komma överens.
– Vi är olika partier, men vi har så mycket gemensamt. Oenigheterna är där, men det gemensamma är mer, sade hon.
(News Øresund – Anna Palmehag)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen