Connect with us

Intervjuer

KLIFO har personal på båda sidorna av Öresund: “Vi lever lokalt, men med internationell förståelse”

Publicerad

den

Alejandra Mørk, vd för KLIFO, ett företag som ger råd till bioteknik- och läkemedelsföretag i och utanför Medicon Valley med bland annat regulatorisk expertis. Foto: News Øresund

Från sitt huvudkontor i Glostrup har konsultföretaget KLIFO vuxit utanför Danmarks gränser under de senaste åren och ger råd till bioteknik- och läkemedelsföretag i och utanför Medicon Valley med bland annat regulatorisk expertis. Många nystartade företag och stora, väletablerade life science-företag med FoU och produktion ger en mångsidig, regional arbetsmarknad, och det stärker kompetensen att anställda kan röra sig flexibelt mellan mindre bioteknikföretag och Big Pharma, säger Alejandra Mørk, vd för KLIFO. Hon konstaterar att det har blivit svårare att tillsätta lediga tjänster, särskilt under det senaste året. Det är viktigt att det finns mer personal inom kvalitetssäkring i framtiden, eftersom det har varit nedprioriterat i utbildningssystemet under många år, anser hon.

KLIFO har cirka 130 anställda vid huvudkontoret i Glostrup nära Köpenhamn och kontor i Lund, Tyskland och Nederländerna och deltar årligen i cirka 300 läkemedelsprojekt på båda sidor av Öresund och i hela världen.

Företaget hjälper läkemedels-, bioteknik- och medicintekniska företag om de inte själva har expertis på området eller om de behöver råd om dokumentation om reglering, övervakning av biverkningar eller planering av kliniska prövningar.

Under de senaste åren har KLIFO vuxit till att bli ett av Danmarks största konsultföretag inom läkemedelsutveckling och betjänar kunder från stora läkemedelsföretag till små nystartade företag. Många av de projekt som de ger råd om är relaterade till onkologi, vilket är en styrka i Medicon Valley.

– Vi har anställda i Sverige som arbetar för svenska och danska projekt, och vi har danska anställda som reser till Lund och Malmö för att ge råd till svenska projekt, säger Alejandra Mørk.

På så sätt finns det många kopplingar inom life science i det dansk-svenska Medicon Valley-klustret, anser hon.

Klifo har ett kontor på Medicon Village i Lund. Foto: News Øresund

 

Öresundsregionen ger en helhetsförståelse för life science
Life science-branschen befinner sig på en annan plats i dag än för drygt tio år sedan då hon köpte KLIFO, och läkemedelsindustrin var på god väg att lägga ut mer kompetens på externa kontraktsleverantörer som KLIFO, säger Alejandra Mørk.

– Jag kände till många bioteknikföretag i Öresundsregionen, och jag hade sett genom mitt tidigare arbete inom läkemedelsindustrin att många bioteknikföretag körde av spåren eftersom de inte hade någon överblick över hela läkemedelsutvecklingsprocessen, säger hon och menar att den största förändringen sedan dess har skett – inte på leverantörssidan – utan på köparsidan.

– Både läkemedels- och bioteknikföretag har blivit mycket mer professionella och medvetna om hur de använder sina leverantörer, vilket har ökat behovet av kvalificerade leverantörer, säger Alejandra Mørk.

Öresundsbron. Foto: News Øresund

På KLIFO är man mån om att de anställda har erfarenhet av branschen och en helhetsförståelse. Öresundsregionen är väl lämpad för detta, med en stor koncentration av storskalig tillverkning, forskning och utveckling, nystartade företag och läkemedelslogistik, samt en kombination av väletablerade metoder och ny teknik och nya metoder, säger Alejandra Mørk.

– Ibland arbetar du på ett stort läkemedelsföretag och ibland på en liten bioteknisk startup. Att flytta mellan olika miljöer vässar dina färdigheter, säger hon och tillägger:

– Jag skulle aldrig ha tänkt på att driva det här företaget om det inte vore för att vi befann oss i Medicon Valley. Vi lever lokalt, men i en internationell förståelse. Läkemedel måste kunna överleva på den amerikanska, europeiska, japanska och kinesiska marknaden”, säger hon.

 

Kvalitetssäkringen måste vara mer inriktad på utbildning
Sedan KLIFO grundades 1994 har tillväxten och antalet anställda ökat stadigt, och under de kommande åren räknar Alejandra Mørk med fler anställda eftersom outsourcing av läkemedel är en trend som kommer att fortsätta. Dessutom driver det nederländska riskkapitalbolaget Gilde Healthcare, som har blivit ny majoritetsägare, på för att KLIFO ska öka sin internationella närvaro.

Men Alejandra Mørk noterar en utmaning: det har blivit svårare att rekrytera personal.

Foto: News Øresund

– Fram till 2021 kunde vi alltid få de personer vi ville ha. Och många har vänt sig till KLIFO för att få arbete. Men år 2021 kan vi verkligen känna att det finns en brist, säger hon och påpekar att bristen på personal är mest akut inom “hela området för kvalitetssäkring”.

– Kvalitetssäkring är ett stort område inom läkemedelsutveckling. Och hela det farmaceut-tekniska och farmaceut-regulatoriska området har under många år varit nedprioriterat i vårt utbildningssystem, anser Alejandra Mørk och hoppas på ett ökat deltagande i naturvetenskapliga och tekniska ämnen i framtiden.

– När vi talar om vad Danmark bör leva på måste vi verkligen vara försiktiga och inte titta för mycket på något annat, eftersom life science är en guldgruva som de sitter på och har bevisat sitt värde gång på gång. Det borde leda till att fler unga människor börjar en utbildning som kan användas inom detta område, säger Alejandra Mørk.

Kristoffer Dahl Sørensen – News Øresund

 

 

Life science i Østdanmark 

Life science-branchen er en vigtig branche i Danmark og Sverige. I Øresundsregionen beskæftiger private life science-sektoren ca. 65 500 ansatte i ca. 1 150 selskaber.

Øresundsinstituttet publicerede i maj rapporten ‘Life Science in Eastern Denmark – the Danish Part of Medicon Valley’, som denne interviewserie i efteråret bygger på.

Rapporten var en del af det EU-støttede interregprojekt Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative, som blev afsluttet i august 2022 efter tre og et halvt års analysearbejde.

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark3 oktober, 2024

VM i landsvägscykling till Danmark 2029

Vid ett möte i Zürich tilldelade internationella cykelförbundet Danmark världsmästerskapet i landsvägscykling 2029. Tempoloppen kommer att köras i Århus medan...

Danmark3 oktober, 2024

Fertilitetsbehandling utökas i Danmark – fler par och ensamstående får hjälp

Par och ensamstående i Danmark som lider av ofrivillig barnlöshet får bättre möjlighet till fertilitetsbehandling när antalet IVF/ICSI försök nu...

Danmark2 oktober, 2024

Utan invandring eller ökad nativitet kommer antalet invånare i Danmark att minska kraftigt

Om nuvarande fruktsamhetstal bland danska kvinnor ligger kvar på dagens nivå kommer Danmarks befolkning minska från sex till två miljoner...

Arbetsmarknad2 oktober, 2024

Ny analys: Lägre arbetskraftstillväxt och minskat bostadsbehov i Sverige – bara Malmö-Lund-regionen växer i Sydsverige

Sveriges befolkning kommer att minska i 160 av landets 290 under det kommande decenniet. Det riskerar att leda till ökade...

Danmark2 oktober, 2024

Danska ”ghettopakken” inför EU-domstolen – avgörande väntar nästa år

Den danska så kallade ”ghettopakken” från 2018, en samling lagar som ska hejda segregation och kriminalitet, ska prövas av EU-domstolen...

Danmark2 oktober, 2024

Folketingets öppnande: 223 förslag till lagändringar och nya lagar presenterades av den danska regeringen

I samband med Folketingets öppnade den 1 oktober presenterade den danska regeringen 223 förslag till nya lagar och lagändringar. Det...

Hållbarhet2 oktober, 2024

Malmö och Helsingborg i topp tre på lista över Sveriges bästa miljökommuner

Två av de tre bäst rankade kommunerna i tidningen Aktuell Hållbarhets granskning av kommunernas miljöarbete finns i Skåne. Malmö hamnade...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.