Connect with us

Intervjuer

DTU Science Park utökar laboratorier och kontor i Lyngby och Hørsholm – investerar nästan 1 miljard DKK

Publicerad

den

Steen Donner, vd för DTU Science Park som nu kommer att expandera. Foto: News Øresund

DTU Science Park utökar sina campusmiljöer under de kommande åren. En ny 18 000 kvadratmeter stor laboratoriebyggnad för flera användare i Hørsholm och en helt ny 27 000 kvadratmeter stor byggnad för forskningsparken i Lyngby kommer att ge de cirka 300 företagen mer kontors- och laboratorieutrymme. Investeringarna i nya byggnader uppgår till nästan 1 miljard DKK, säger Steen Donner, VD för DTU Science Park. Det går bra för kunderna och behovet av mer utrymme beror på tillväxten och på att företagen ökar sin personalstyrka. Företagen i DTU Science Park har dock problem med arbetskraftsbrist och lockar i allt högre grad till sig folk från utlandet, säger han.

DTU Science Park, som ligger på två olika platser i Hørsholm och Lyngby norr om Köpenhamn och som rymmer omkring 300 företag, känner av effekterna av tillväxten inom life science-industrin i östra Danmark, med ökad omsättning, export och sysselsättning. Cirka 40 procent av parkens 180 000 kvadratmeter hyrs ut till företag inom life science.

– Lyckligtvis går det bra för våra kunder, och därför expanderar vi både när det gäller kvadratmeter och kunder. Life science är utan tvekan den största vertikala verksamhet vi har. Både bioteknik och medicinteknik växer här. Vi kan se att dansk life science har vuxit under de senaste tio åren, och det handlar både om att de stora blir större och att tillväxtskiktet kommer med, säger Steen Donner, vd för DTU Science Park, och tillägger att sektorns välstånd får företagen att efterfråga mer utrymme.

– Bara under de senaste tre åren har våra kunder krävt totalt 15 000 nettokvadratmeter mer på grund av tillväxten. Vi har nu kommit till en punkt där vi behöver bygga nya laboratorieutrymmen, säger han och förklarar att beläggningsgraden är nära 100.

Det ökade utrymmesbehovet innebär att forskningsparken år 2022 kommer att börja bygga en ny laboratoriebyggnad i Hørsholm, så att de kan erbjuda sina kunder fler expansionsmöjligheter, säger Steen Donner.

– Vi planerar en helt ny laboratoriebyggnad. Det kommer förmodligen att ta 2-3 år innan det är klart för inflyttning, men vi räknar med att bygga en 18 000 kvadratmeter stor laboratoriebyggnad för flera användare med möjlighet till expansion, säger han.

 

Ny forskningspark byggs 2024/2025
Parallellt med utbyggnaden i Hørsholm planerar DTU Science Park också en ny utbyggnad på det andra campusområdet i Lyngby. Byggnaden kommer att stå klar 2024/2025, säger Steen Donner.

– Vi arbetar med att bygga en helt ny forskningspark på upp till 27 000 kvadratmeter. Med expansionen i Lyngby och Hørsholm kommer vi att investera sammanlagt nästan 1 miljard DKK under de kommande åren i nya anläggningar, säger han.

Den ökade närvaron i Lyngby kommer inte bara att ge mer utrymme, utan förhoppningsvis också bana väg för fler industriella samarbeten, säger Steen Donner.

– Samarbetena bör ske mellan mindre företag i DTU Science Park och företag på campus i Lyngby, men också utanför, eftersom vi vet att dessa samarbeten kan gynna båda parter för tillväxt i Danmark, säger han och nämner Novozymes och deras innovationscampus i Lyngby med plats för 800 anställda som en möjlig samarbetspartner.

DTU Science Park i Hørsholm. Foto: DTU Science Park

2 500-3 000 anställda inom life science i Hørsholm och Lyngby
Sedan starten 2004 har DTU Science Park fokuserat på deep tech-området, som är nära förknippat med life science-sektorn. Deep tech-företag kommer vanligtvis från forskningsvärlden, bygger på immateriella rättigheter och lägger lång tid på utvecklingsarbete, vilket är kostsamt.

Medicinteknikföretaget MedTrace, hälsoteknikföretaget Optoceutics och bioteknikföretaget Evaxion Biotech i DTU Science Park arbetar sida vid sida med andra deep tech-företag inom artificiell intelligens, robotindustrin och klimatteknik, säger Steen Donner.

I Hørsholm finns stora danska och utländska life science-företag som det schweiziska läkemedelsföretaget Roche, ingrediensföretaget Chr. Hansen och allergigruppen ALK. Både Chr. Hansen och ALK håller för närvarande på att utöka sina anläggningar, säger Steen Donner.

I Lyngby får mer än 50 nystartade företag en snabbare utveckling varje år i FutureBox-inkubatorn, som inrättades 2018.

– 4 500 personer arbetar varje dag på forskningsparkens två orter, varav 2 500-3 000 arbetar inom biovetenskap. Alla dessa aktörer bidrar till att skapa ett kluster och en gemenskap, och det tycker våra kunder är attraktivt, säger han.

 

Den största utmaningen nu och i framtiden är bristen på arbetskraft
Om det finns en stor utmaning för företagen i DTU Science Park både nu och under de kommande åren är det arbetskraft, förklarar Steen Donner.

– Om den dynamik som den danska biovetenskapen har haft under de senaste tio åren ska fortsätta är en av förutsättningarna att vi har arbetskraften. Life science-industrin står nu för över 20 procent av exporten, så om den avtar kommer vi att känna av effekterna, säger Steen Donner och påpekar att det inte räcker med att locka till sig kompetens från utlandet i sig självt.

Därför är det viktigt för Medicon Valley-klustret, som andra aktörer inom branschen och företag inom life science påpekar, att få fler studenter att börja studera naturvetenskap och teknik i regionen, så att life science-företag även i fortsättningen har tillgång till den arbetskraft de behöver, säger han.

Dessutom är det viktigt att göra det attraktivt för utlänningar att stanna i regionen, och här kan odlingen av klusteridén göra mycket, säger Steen Donner.

– Fördelen för utlänningar är att de kan byta till ett annat företag om ett företag inte lyckas. Människor är inte bundna. Det finns gott om arbetstillfällen. Det är vad ett kluster också kan erbjuda, säger han.

Kristoffer Dahl Sørensen – News Øresund

 

Life science i Østdanmark 

Life science-branchen er en vigtig branche i Danmark og Sverige. I Øresundsregionen beskæftiger private life science-sektoren ca. 65 500 ansatte i ca. 1 150 selskaber.

Øresundsinstituttet publicerede i maj rapporten ‘Life Science in Eastern Denmark – the Danish Part of Medicon Valley’, som denne interviewserie i efteråret bygger på.

Rapporten var en del af det EU-støttede interregprojekt Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative, som blev afsluttet i august 2022 efter tre og et halvt års analysearbejde.

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Politik8 juli, 2024

Sveriges Nordenminister Jessika Roswall (M) föreslås som ny EU-kommissionär

Jessika Roswall (M), som förutom Nordenminister även är EU-minister, nomineras till ny svensk EU-kommissionär efter Ylva Johansson (S). Det meddelade...

Turism/kultur4 juli, 2024

Rekordmånga museibesökare i Danmark i fjol – men biograferna tappar

Fler än någonsin besökte de danska museerna i fjol, men biobesöken har inte hämtat sig efter pandemin. I jämförelse med...

Samhälle4 juli, 2024

Konjunkturen i Öresund: Befolkningsprognoserna skruvas ner i både Sverige och Danmark – danska reallöner är återhämtade för privatanställda

På båda sidor Öresund har befolkningsprognoserna justerats ned. I Sverige uppskattas detta leda till ett minskat behov av nya bostäder...

Arbetsmarknad3 juli, 2024

Grön omställning störst när sju samarbetsprojekt får dela på 137 Interregmiljoner

Fem projekt inom Grön omställning, ett inom Hållbara transporter och ett inom Gränslös arbetsmarknad får dela på 136,7 miljoner kronor...

Infrastruktur1 juli, 2024

Trafikverket: ny Öresundsförbindelse behövs kring år 2050, men inget förslag uppfyller alla behov

Snart är det dags att påbörja arbetet mot en framtida ny förbindelse över Öresund om den ska vara på plats...

Infrastruktur4 juli, 2024

Köpenhamns överborgmästare hoppas på en dansk-svensk utredning om förbindelser över Öresund – men avvisar Landskronas planer på ett Europaspår till Köpenhamn

Köpenhamns överborgmästare Sophie Hæstorp Andersen (S) ser positivt på slutsatserna i Trafikverkets rapport om kapacitet och redundans över Öresund. Hon...

Infrastruktur4 juli, 2024

Landskronapolitikern Torkild Strandberg ställer sig bakom Trafikverkets förslag om dansk-svensk utredning om förbindelser över Öresund – “rapporten styrker oss”

“Rapporten styrker oss i att Europaspåret har de funktioner som en ny Öresundsförbindelse behöver ha för att lösa problemen i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.