Connect with us

Intervjuer

DTU Science Park utökar laboratorier och kontor i Lyngby och Hørsholm – investerar nästan 1 miljard DKK

Publicerad

den

Steen Donner, vd för DTU Science Park som nu kommer att expandera. Foto: News Øresund

DTU Science Park utökar sina campusmiljöer under de kommande åren. En ny 18 000 kvadratmeter stor laboratoriebyggnad för flera användare i Hørsholm och en helt ny 27 000 kvadratmeter stor byggnad för forskningsparken i Lyngby kommer att ge de cirka 300 företagen mer kontors- och laboratorieutrymme. Investeringarna i nya byggnader uppgår till nästan 1 miljard DKK, säger Steen Donner, VD för DTU Science Park. Det går bra för kunderna och behovet av mer utrymme beror på tillväxten och på att företagen ökar sin personalstyrka. Företagen i DTU Science Park har dock problem med arbetskraftsbrist och lockar i allt högre grad till sig folk från utlandet, säger han.

DTU Science Park, som ligger på två olika platser i Hørsholm och Lyngby norr om Köpenhamn och som rymmer omkring 300 företag, känner av effekterna av tillväxten inom life science-industrin i östra Danmark, med ökad omsättning, export och sysselsättning. Cirka 40 procent av parkens 180 000 kvadratmeter hyrs ut till företag inom life science.

– Lyckligtvis går det bra för våra kunder, och därför expanderar vi både när det gäller kvadratmeter och kunder. Life science är utan tvekan den största vertikala verksamhet vi har. Både bioteknik och medicinteknik växer här. Vi kan se att dansk life science har vuxit under de senaste tio åren, och det handlar både om att de stora blir större och att tillväxtskiktet kommer med, säger Steen Donner, vd för DTU Science Park, och tillägger att sektorns välstånd får företagen att efterfråga mer utrymme.

– Bara under de senaste tre åren har våra kunder krävt totalt 15 000 nettokvadratmeter mer på grund av tillväxten. Vi har nu kommit till en punkt där vi behöver bygga nya laboratorieutrymmen, säger han och förklarar att beläggningsgraden är nära 100.

Det ökade utrymmesbehovet innebär att forskningsparken år 2022 kommer att börja bygga en ny laboratoriebyggnad i Hørsholm, så att de kan erbjuda sina kunder fler expansionsmöjligheter, säger Steen Donner.

– Vi planerar en helt ny laboratoriebyggnad. Det kommer förmodligen att ta 2-3 år innan det är klart för inflyttning, men vi räknar med att bygga en 18 000 kvadratmeter stor laboratoriebyggnad för flera användare med möjlighet till expansion, säger han.

 

Ny forskningspark byggs 2024/2025
Parallellt med utbyggnaden i Hørsholm planerar DTU Science Park också en ny utbyggnad på det andra campusområdet i Lyngby. Byggnaden kommer att stå klar 2024/2025, säger Steen Donner.

– Vi arbetar med att bygga en helt ny forskningspark på upp till 27 000 kvadratmeter. Med expansionen i Lyngby och Hørsholm kommer vi att investera sammanlagt nästan 1 miljard DKK under de kommande åren i nya anläggningar, säger han.

Den ökade närvaron i Lyngby kommer inte bara att ge mer utrymme, utan förhoppningsvis också bana väg för fler industriella samarbeten, säger Steen Donner.

– Samarbetena bör ske mellan mindre företag i DTU Science Park och företag på campus i Lyngby, men också utanför, eftersom vi vet att dessa samarbeten kan gynna båda parter för tillväxt i Danmark, säger han och nämner Novozymes och deras innovationscampus i Lyngby med plats för 800 anställda som en möjlig samarbetspartner.

DTU Science Park i Hørsholm. Foto: DTU Science Park

2 500-3 000 anställda inom life science i Hørsholm och Lyngby
Sedan starten 2004 har DTU Science Park fokuserat på deep tech-området, som är nära förknippat med life science-sektorn. Deep tech-företag kommer vanligtvis från forskningsvärlden, bygger på immateriella rättigheter och lägger lång tid på utvecklingsarbete, vilket är kostsamt.

Medicinteknikföretaget MedTrace, hälsoteknikföretaget Optoceutics och bioteknikföretaget Evaxion Biotech i DTU Science Park arbetar sida vid sida med andra deep tech-företag inom artificiell intelligens, robotindustrin och klimatteknik, säger Steen Donner.

I Hørsholm finns stora danska och utländska life science-företag som det schweiziska läkemedelsföretaget Roche, ingrediensföretaget Chr. Hansen och allergigruppen ALK. Både Chr. Hansen och ALK håller för närvarande på att utöka sina anläggningar, säger Steen Donner.

I Lyngby får mer än 50 nystartade företag en snabbare utveckling varje år i FutureBox-inkubatorn, som inrättades 2018.

– 4 500 personer arbetar varje dag på forskningsparkens två orter, varav 2 500-3 000 arbetar inom biovetenskap. Alla dessa aktörer bidrar till att skapa ett kluster och en gemenskap, och det tycker våra kunder är attraktivt, säger han.

 

Den största utmaningen nu och i framtiden är bristen på arbetskraft
Om det finns en stor utmaning för företagen i DTU Science Park både nu och under de kommande åren är det arbetskraft, förklarar Steen Donner.

– Om den dynamik som den danska biovetenskapen har haft under de senaste tio åren ska fortsätta är en av förutsättningarna att vi har arbetskraften. Life science-industrin står nu för över 20 procent av exporten, så om den avtar kommer vi att känna av effekterna, säger Steen Donner och påpekar att det inte räcker med att locka till sig kompetens från utlandet i sig självt.

Därför är det viktigt för Medicon Valley-klustret, som andra aktörer inom branschen och företag inom life science påpekar, att få fler studenter att börja studera naturvetenskap och teknik i regionen, så att life science-företag även i fortsättningen har tillgång till den arbetskraft de behöver, säger han.

Dessutom är det viktigt att göra det attraktivt för utlänningar att stanna i regionen, och här kan odlingen av klusteridén göra mycket, säger Steen Donner.

– Fördelen för utlänningar är att de kan byta till ett annat företag om ett företag inte lyckas. Människor är inte bundna. Det finns gott om arbetstillfällen. Det är vad ett kluster också kan erbjuda, säger han.

Kristoffer Dahl Sørensen – News Øresund

 

Life science i Østdanmark 

Life science-branchen er en vigtig branche i Danmark og Sverige. I Øresundsregionen beskæftiger private life science-sektoren ca. 65 500 ansatte i ca. 1 150 selskaber.

Øresundsinstituttet publicerede i maj rapporten ‘Life Science in Eastern Denmark – the Danish Part of Medicon Valley’, som denne interviewserie i efteråret bygger på.

Rapporten var en del af det EU-støttede interregprojekt Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative, som blev afsluttet i august 2022 efter tre og et halvt års analysearbejde.

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Näringsliv23 september, 2022

Inflationen får danska Lego och Linak att höja lönerna

Danska storföretag har börjat att kompenserar sina anställda för den höga inflationen rapporterar Fagbladet3F.  Från och med den 1 oktober...

Näringsliv23 september, 2022

Vart sjätte danskt små- och medelstort företag minskar produktionen på grund av höga elpriser

De höga elpriserna får allt fler danska företag att minska produktionen av kostnadsskäl. Vart sjätte små- och medelstort företag har...

Forskning22 september, 2022

Nytt centrum för hållbar näringslivsutveckling invigt i Lund

Under torsdagen invigdes Sparbanken Skånes Centrum för Hållbar Näringslivsutveckling vid Ekonomihögskolan vid Lunds universitet. Satsningen finansieras med en donation på...

Hållbarhet22 september, 2022

Danska regeringen vill införa en flygavgift på 13 kronor

Från år 2025 ska danska flygpassagerare betala 13 kronor i avgift oavsett vart flygresan går. Det föreslår den danska regeringen....

Samhälle22 september, 2022

Riksbanken rekordhöjer styrräntan till 1,75 procent samtidigt som inflationen fortsätter uppåt

Sveriges Riksbank höjde på tisdagen styrräntan från 0,75 procent till 1,75 procent. Höjningen med en procentenhet är den största på...

Danmark22 september, 2022

Nationalbanken förutspår negativ tillväxt i Danmark nästa år

Danmarks centralbank, Nationalbanken, räknar med negativ tillväxt i Danmark på 0,1 procent nästa år i ny prognos. Den negativa tillväxten...

Energi22 september, 2022

Öresundsbron släcker pylonbelysningen under energikrisen

Under hösten och vintern kommer Öresundsbrons pylonbelysning vara nästan helt nedsläckt för att spara på energi. – Vi vill manifestera...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.