Connect with us

Danmark

Jakob Ellemann-Jensen och Inger Støjberg pekas ut som troligt nytt ledarpar för Venstre

Publicerad

den

Jakob Ellemann-Jensen ser ut att bli nästa partiledare för Venstre. Foto: Steen Brogaard.

Stödet för att Venstres politiska talesperson Jakob Ellemann-Jensen ska ta över partiledarposten efter Lars Løkke Rasmussen är massivt. Många partikollegor vill även se Inger Støjberg som vice partiledare, skriver DR Nyheder. På många sätt är de båda varandras motsatser, skriver Berlingske.

Redan innan Lars Løkke Rasmussen i helgen avgick som partiledare för Venstre pekades Jakob Ellemann-Jensen ut som hans troliga efterträdare av både politiska kommentatorer och partimedlemmar.

Jakob Ellemann-Jensen har gjort sig känd som en smart och rolig politisk talesperson, som förmår att omfamna de olika riktningarna inom partiet och skapa en gemensam politik. Däremot är hans egen politiska vision mindre tydlig än de senaste partiledarnas varit, skriver Berlingske.

Han är son till en tidigare partiledare och utrikesminister för Venstre, Uffe Ellemann-Jensen, och bror till Karen Ellemann, som bland annat varit nordisk samarbetsminister, men kom själv in i politiken först för tio år sedan efter en karriär inom militären samt som jurist inom näringslivet. 2011 valdes Jakob Ellemann-Jensen in i folketinget och sedan 2015 har han alltså varit politisk ordförande för Venstre, förutom ett år – 2018 – då han var miljö- och livsmedelsminister. På den posten utmärkte han sig bland annat genom att slå fast att miljön var den viktigaste portföljen av de båda, och genom att uttrycka sin besvikelse över att lantbruket inte lyckats minska kväveutsläppen.

I Jakob Ellemann-Jensens politiska historia kan också noteras att han gick ur Venstre 2007, i protest mot partiets ton i invandringsdebatten, men gick med igen när Lars Løkke Rasmussen valdes till partiledare.

I den sakfrågan kan han tyckas stå långt ifrån Inger Støjberg, som när hon var invandringsminister bland annat bjöd på tårta för att fira den 50:e åtstramningen av invandringspolitiken. Politiska kommentatorer och andra partikollegor menar dock att Jakob Ellemann-Jensen visat sig villig att stå för den politik som hela partigruppen önskar och han låg bland annat bakom formuleringen av den så kallade burka-lagen.

Många Venstremedlemmar vill se Inger Støjberg som partiets vice partiledare. Foto: News Øresund – Johan Wessman

Inger Støjberg har i sin tur, utöver att ha varit utlännings-, integrations- och bostadsminister, också haft posterna som arbetsmarknadsminister respektive jämställdhetsminister. Hon har gjort sig känd som en stark röst inom partiet och är populär på Jylland, medan Jakob Ellemann-Jensen mer går hem i Köpenhamn, skriver Berlingske. Krönikören Thomas Larsen menar att Inger Støjbergs politiska profil mer handlar om det lokala och nationella, men Jakob Elleman-Jensen har fokuserat mer på det globala samarbetet.

Inger Støjberg har suttit i folketinget sedan 2001 och hade tidigare en kortare karriär som redaktör för Viborg Bladet och som kommunikatör med egen firma.

Men även om stödet alltså är stort för såväl Jakob Ellemann-Jensen som Inger Støjberg har ingen av dem ännu meddelat om de vill ställa upp som partiledare eller vice partiledare. Själva valet kommer att ske vid ett extraordinärt landsmöte för Venstre, som ska hållas den 21 september.

(News Øresund)

Läs mer: AVGÅR: Danmarks förre statsminister Lars Løkke Rasmussen lämnar posten som partiledare för Venstre efter växande intern kritik

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Infrastruktur1 december, 2020

Ny teknik väntas förlänga Stora Bält-brons levnadstid med 100 år

Modern teknik i form av drönare och artificiell intelligens skapar nya möjligheter för att kartlägga och genomföra underhåll på Stora...

Arbetsmarknad26 november, 2020

Gränspendlare med jobb i Sverige riskerar tiotusentals kronor i extra skatt

Öresundspendlare som bor i Danmark riskerar att drabbas hårt av de dansk-svenska skattereglerna om de arbetar hemifrån under coronakrisen. Det...

Samhälle1 december, 2020

Svensk e-handel har ökat med 39 procent

Den svenska e-handeln var 39 procent större under det tredje kvartalet 2020 än under samma period 2019, enligt Postnord, Svensk...

Samhälle1 december, 2020

Största ökningen av dansk e-handel på sju år

85 procent av danskarna i åldern 16–89 har handlat på nätet under det senaste året, visar en ny undersökning från...

Forskning1 december, 2020

Svenskt rederi utvecklar segelfartyg för att frakta bilar över Atlanten

Ett segelfartyg som kan frakta 7 000 bilar över Atlanten på 12 dagar ¬– med 90 procent lägre utsläpp än...

Arbetsmarknad26 november, 2020

Öresundspendlare: ”Jag har lärt mig att man kan komma i kläm och att ingen bryr sig”

Fusk, bristande tillit till myndigheter och politiker och ett val mellan raserad privatekonomi och att utsätta sig själv och andra...

Samhälle26 november, 2020

Region Skåne drar tillbaka beslut om att danska livsmedel ska definieras som närproducerade

När regionstyrelsen i Region Skåne nyligen fastställde en definition av närproducerade livsmedel omfattades även livsmedel från hela Danmark. Nu backar...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.