Life Science
IT-företaget TECHNIA konsoliderar i Ideon Science Park i Lund: Närvaro till forskningsparkmiljön ger en bättre förståelse för life science-branschens behov
Tre frågor till Henrik Limborg, som just nu arbetar med att konsolidera IT-konsultföretaget TECHNIAs aktiviteter i Ideon Science Park i Lund. Företaget låg tidigare i Malmö, men efter uppköpet av det svenska IT-företaget Scanscot Technology i november 2020, så har TECHNIA nu samlat 20 anställda i Skåne under ett tak i Ideon Science Park för att finnas nära life science-branschen. TECHNIA, som har huvudkontor i Stockholm och bland annat har European Spallation Source (ESS) i Lund som kund, hjälper life science-företag i Öresundsregionen med digitala lösningar som kan effektivisera produktutvecklingen av medicinsk utrustning och läkemedel.
Varför har TECHNIA valt att öka life science-aktiviteterna i Lund på Ideon Science Park?
I maj i år på en promenad runt Ideon Science Park, Lunds universitet och Medicon Village förstärktes känslan av att det här är ett område som andas ett intellektuellt innovationsdriv – coronapandemi till trots. Du kan se alla logotyper och bolagsnamn på byggnaderna och inser att här finns en oerhörd kraft och vilja att förbättra vardagen för åtskilliga människor. Här möts människor med olika bakgrund från olika företag i diverse konstellationer, på event och på tu man hand. Det är i mötena som magiska saker föds.
TECHNIA delar väldigt mycket de värden som Ideon Science Park erbjuder och vi jobbar för att förenkla arbetsdagen hos våra kunder genom att digitalisera deras processer, vilket bland annat resulterar i förenklad regulatorisk efterlevnad, effektivare arbetssätt, bättre strukturer och förhöjd produktkvalitet. Våra kunder kan ägna mer tid åt innovationer och driva utvecklingen framåt. I en miljö som Ideon Science Park ökar våra chanser att djupare och bättre förstå life science-branschens utmaningar. Vilket gör att vi kan anpassa våra lösningar och budskap för att ännu bättre och tidigare bidra i det stora ekosystemet av digitalisering.
På vilket sätt är ni till nytta för life science-sektorn i Öresundsregionen?
Vi är väldigt glada över att kunna vara lokalt närvarande i Öresundsregionen med vår specifika kompetens inom digitalisering av life science-bolagens interna processer och strukturer.
Behovet att snabbare nå ett marknadsgodkännande för sin medicintekniska produkt eller läkemedel ökar i takt med hårdare och mer omfattande regulatoriska krav. Life science-bolag måste kunna påvisa sin regulatoriska efterlevnad, ha ett strukturerat arbetssätt och en verksamhet genomsyrad av kvalitetstänk. Med vår erfarenhet av life science-branschen och breda portfölj av dedikerade lösningar för flera huvudprocesser inom produktutveckling kan vi både rådgöra med och föreslå lösningar för life science-bolagen.
För företag som bedriver utveckling och har laboratorier hjälper vi till att digitalisera till exempel genom att implementera elektroniska “Lab Notebooks”, vilket öppnar upp för standardiserade experiment-mallar, återanvändande av information, globalt samarbete på senast tillgängliga information och digitala granskningsprocesser.
Hur viktig är life science-marknaden på Själland för TECHNIA?
Det är en fantastiskt inspirerande möjlighet att tillhöra en region, Själland inkluderat, som sysselsätter omkring 50 000 personer i life science-branschen. Med detta är regionen störst i Norden. Tillsammans har vi stor betydelse för arbetsmarknaden och den ekonomiska tillväxten i såväl Danmark som Sverige.
Vår etablering i Lund gör att vi har närmre till våra kunder på Själland och med tillgången på fina kollektivtrafikförbindelser når vi alla delar av regionen. Tittar vi på spridningen och storleken på life science-bolagen i regionen ser vi att dom absolut största återfinns på Själland, men det finns också många life science-företag i Skåne. Vår expertis samt produktportfölj riktar sig till små, medelstora och stora life science-bolag. Själland är viktigt för oss eftersom flera stora life science-bolag återfinns där och med storlek kommer möjlighet att hjälpa till på ett bredare plan där vi jobbar med lösningar på flera processer samtidigt, till skillnad mot ett mindre life science-bolag där vi kanske börjar med att implementera en väl avvägd punktlösning.
(News Øresund – Kristoffer Dahl)
NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2021 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.
ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.
Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.
Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen