Connect with us

Intervjuer

Inkubatormiljö och entreprenörskap fick dansk vd att starta Pila Pharma i Malmö: ”Svenskarna älskar när någon vågar ta chansen och försöker att vinna”

Publicerad

den

Dorte X. Gram arbetade på Novo Nordisk i tio år innan hon flyttade till Malmö. Foto: News Øresund

En välfungerande inkubationsmiljö i Malmö fick danska Dorte X. Gram, efter tio år som anställd hos Novo Nordisk i Danmark, att välja Skåne för uppstarten av läkemedelsbolaget Pila Pharma. I dag är både danska och svenska konsulter tillknutna bolaget, en dansk finanschef med bakgrund i LEO Pharma har rekryterats och en börsnotering är genomförd.

För sju år sedan startade Dorte X. Gram företaget Pila Pharma. Efter att ha arbetat i mer än tio år på Novo Nordisk, där hon skrev sin doktorsavhandling, fick hon 2008 möjligheten att friköpa sin forskning av diabeteskoncernen och bilda sitt eget bolag för att utveckla en ny behandling mot sockersjuka.

Även om det mesta av hennes professionella nätverk fanns i Danmark, valde hon att utveckla Pila Pharma i Malmö, där hon bosatte sig med sin familj.

– Jag har startat Pila Pharma i Sverige eftersom det fanns bättre möjligheter att komma vidare när vi var i startup-fasen, säger Dorte X. Gram.

I Skåne kände hon forskare på Lunds universitet via sitt arbete på Novo Nordisk, men annars var nätverket – särskilt till den kommersiella delen – och kännedomen om Skåne begränsad.

Det ändrade sig när hon en dag, på sin svenska partners uppmaning, åkte till ett seminarium på Medeon Science Park i Malmö, där hon upplevde att folk aktivt uppmanade henne att bli en del av Medeons inkubatormiljö, där det fanns ett särskilt fokus på diabetesprojekt.

Hon upplevde att folk välvilligt delade med sig av sin expertis, bland annat genom deras entreprenörsprogram, där Medeons partners gratis stod för undervisningen. Flera av dem blev senare samarbetspartners, vilket var en ”win-win”, enligt Dorte X. Gram och noterar samtidigt att hon blev uppmuntrad till att ”vara klok” med en far som var professor i klinisk farmakologi. Försäljningsbiten ansågs däremot ofint, så den merkantila delen blev inte uppmärksammad varken under uppväxten hemma eller under skolgången. Men på Medeon fick hon bland annat verktyg för att hitta de egenskaperna.

Tog in 35 miljoner svenska kronor vid börsnoteringen
I juli 2021 blev företaget börsnoterat på Nasdaq First North Growth Market, då cirka 35 miljoner kronor inhämtades för den fortsatta kliniska utvecklingen, som har nått fas 2. Det vetenskapliga arbetet har tills vidare skett på båda sidor Öresund, i Danmark och i Sverige med aktiva samarbetspartners bland annat i England, Litauen och Lettland.

Före börsnoteringen hade Pila Pharma lockat till sig 45 miljoner kronor från andra aktörer. Först gick den svenska statliga fonden Almi Invest, som investerar i teknologi, industri, hållbarhet och life science, in och stöttade Pila Pharma med en miljon kronor. De har längs vägen investerat löpande i flera emissioner.

Därefter har privata svenska och på senare tiden danska investerare gett miljoner kronor till den kliniska utvecklingen av läkemedelskandidaten XEN-D0501, som Dorte X. Gram menar kan bli relevant på världsmarknaden för omkring 465 miljoner patienter. Nobelpriset i medicin gick i oktober till två forskare som har forskat på en så kallad TRPV1-receptor, som även Pila Pharma arbetar med i förhållande till diabetesbehandling.

Pila Pharma har tidigare varit en del av Medeon Science Park i Malmö, som bl.a. har fokus på diabetes inom life science-området. Foto: News Øresund

Miljön påverkar företagsmentaliteten
Den danskfödda vd:n menar att miljön för seed funding i Danmark var komplicerad för 5-10 år sedan, då stora investeraraktörer dominerade och gjorde det svårt om man som företag på det ena eller andra sättet inte passade in i investeringsportföljen.

I Sverige var och är miljön för investeringar fortfarande mer diversifierad, upplever hon, vilket bland annat möjliggörs genom lägre beskattning av aktieinkomster i Sverige än i Danmark.

Det medför att många svenskar privat investerar i företag och det har skapat en kulturell skillnad i mentaliteten kring att vara företagare och anställd, menar Dorte X. Gram.

– När jag lämnade Danmark, och flyttade till Sverige, tycker jag att hållningen som fanns var att det var säkrare att ha en trygg anställning, säger hon och upplevde lönmottagar-mentaliteten som utpräglad. Det håller på att ändra sig i Danmark, märker hon, men kulturskillnaderna finns fortfarande och i Skåne, och ännu mer i Stockholm, finns närmast ett amerikanskt mindset.

– Svenskarna älskar när någon vågar ta chansen och försöker att vinna, säger Dorte X. Gram.

Den mentaliteten kan hon gilla. Men hon upplever också att svenskarna, liksom danskarna, har en förväntan om att människor som kommer utomlands ifrån, som hon gör, ska tillägna sig språket och generellt ska försöka passa in. Därför har hon lärt sig att prata och skriva på svenska på en rimlig nivå, så att hon uppfattas som en som vill vara en del av samhället.

Danska och svenska konsultkompetenser kompletterar varandra
En annan skillnad mellan länderna, som Dorte X. Gram, har upplevt är lönenivån.

­– I och med att de stora företagen i Danmark erbjuder så bra löner, så är danskarna ofta för dyra – i alla fall i förhållande till vad jag vill betala, säger hon.

De lägre lönerna i Sverige, som kan vägas upp av fördelen med 25 % SINK-skatt för danskar, kan enligt Dorte X. Gram hindra att fler danskar tar jobb i life science-branschen på den andra sidan Öresund. Ändå har hon förmått att skapa en fast intern projektorganisation på cirka 10 personer i Öresundsregionen – både danskar och svenskar – som är anställda på konsultbasis utifrån sina expertkompetenser.

Strukturen kring Pila Pharma har fungerat bra, poängterar hon. Dels för att den lösare konstruktionen med konsulter är flexibel och omkostnaderna enkelt kan regleras i förhållande till om man har finansiering eller inte.

Det har betytt att företaget har kunnat nå långt på en förhållandevis liten budget, nämner hon, och det sätter inte stopp för att ett samarbete kan fortsätta under många år. Dels för att det finns en bra rekryteringspool av konsulter i Öresundsregionen, där avskedningar som sker med jämna mellanrum i större läkemedelsföretag – både i Skåne med AstraZeneca för cirka tio år sedan och senast i LEO Pharma och Lundbeck hösten 2020 – friställer kompetens som kan vara användbar för mindre företag i regionen.

– Det finns en uppsjö med konsulter. I Skåne finns bra konsulter inom bland annat läkemedelsformulering, upplever jag. I Danmark är det mycket diabetes och big pharma-expertis jag är ute efter, säger Dorte X. Gram.

En lägre broavgift skulle stärka gränspendlingen och kompetensutbytet över Öresund, menar Dorte X. Gram, som är chef över både danska och svenska anställda. Foto: News Øresund

Broavgift begränsar pendlingen
2019 lämnade Pila Pharma inkubatormiljön på Medeon och har sedan dess haft kontor centralt i Malmö, nära centralstationen. I september 2020 rekryterade hon Lars Bukhave Rasmussen, som i 15 år har arbetat på olika ledande positioner i LEO Pharma.

2021 rekryterade hon nya kollegor från Sverige och Mexiko för att stärka organisationen.

Om nya talanger inom närmsta framtiden ska rekryteras blir det dock högst sannolikt svenska talanger, på grund av coronapandemin som har gjort gränspendlingen besvärlig och tärt på det dansk-svenska samarbetet, menar Dorte X. Gram.

– Men vi har planer på att skaffa ett fysiskt kontor i Köpenhamn, så vi lättare kan skala upp genom att locka till oss relevanta danska talanger, säger Dorte X. Gram, som slutligen kommer med en tydlig uppmaning till hur samarbetet kan förbättras.

– Om politikerna verkligen vill ha ett öppet samarbete över Öresund så bör det finnas tydliga och rimliga förhållanden för gränspendlarna, och i övrigt bör broavgiften sänkas för den är nu en ”show stopper” för gränspendlingen, särskilt från Danmark, säger hon.

Kristoffer Dahl Sørensen – News Øresund

 


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2021 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Infrastruktur3 oktober, 2024

Sveriges regering vill låta Öresundsbrons vinster stanna i regionen

Likt trängselavgifterna i Göteborg och Stockholm vill den svenska regeringen använda framtida vinster från Öresundsbron till infrastruktursatsningar i regionen. Ytterligare...

Danmark3 oktober, 2024

VM i landsvägscykling till Danmark 2029

Vid ett möte i Zürich tilldelade internationella cykelförbundet Danmark världsmästerskapet i landsvägscykling 2029. Tempoloppen kommer att köras i Århus medan...

Danmark3 oktober, 2024

Fertilitetsbehandling utökas i Danmark – fler par och ensamstående får hjälp

Par och ensamstående i Danmark som lider av ofrivillig barnlöshet får bättre möjlighet till fertilitetsbehandling när antalet IVF/ICSI försök nu...

Danmark2 oktober, 2024

Utan invandring eller ökad nativitet kommer antalet invånare i Danmark att minska kraftigt

Om nuvarande fruktsamhetstal bland danska kvinnor ligger kvar på dagens nivå kommer Danmarks befolkning minska från sex till två miljoner...

Arbetsmarknad2 oktober, 2024

Ny analys: Lägre arbetskraftstillväxt och minskat bostadsbehov i Sverige – bara Malmö-Lund-regionen växer i Sydsverige

Sveriges befolkning kommer att minska i 160 av landets 290 under det kommande decenniet. Det riskerar att leda till ökade...

Danmark2 oktober, 2024

Danska ”ghettopakken” inför EU-domstolen – avgörande väntar nästa år

Den danska så kallade ”ghettopakken” från 2018, en samling lagar som ska hejda segregation och kriminalitet, ska prövas av EU-domstolen...

Danmark2 oktober, 2024

Folketingets öppnande: 223 förslag till lagändringar och nya lagar presenterades av den danska regeringen

I samband med Folketingets öppnade den 1 oktober presenterade den danska regeringen 223 förslag till nya lagar och lagändringar. Det...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.