Connect with us

Innovation

Axis medgrundare Martin Gren: “”Om jag skulle starta ett företag idag skulle det vara i Malmö”

Publicerad

den

Martin Gren, medgrundare till Axis Communications med huvudkontor i Lund. Foto: News Øresund

Nätverksvideoföretaget Axis Communications, som sedan 2015 ägs av japanska Canon, har inga planer på att lämna Lund. Tvärtom storsatsar Axis i hemstaden med ny huvudkontorsbyggnad i utkanten av Ideonområdet och planer på ytterligare ett kontor på Brunnshög. Däremot tycker Martin Gren, medgrundare och aktiv styrelseledamot i Axis, att Lund är för traditionsbundet och om han hade startat ett företag idag skulle det ha hamnat i Malmö. Han efterfrågar billigare lokaler för startups i Lund och hoppas att universitetet inte låter forskningen bli ett självändamål utan har ett stort fokus på utbildning.

Martin Gren är en av tre medgrundare till Axis Communications som startades 1984 i Lund. Idag är han en aktiv styrelseledamot i bolaget som 2015 köptes av Canon. Att Axis, eller Gren & Karlsson Firmware som företaget först hette, startades i Lund var ingen slump. Till en början anställde grundarna kurskamrater och behövde närheten till Lunds tekniska högskola.
– Vi ligger i Lund av hävd och tradition. Vi skulle inte fundera på att flytta, det skulle inte gå. Vi startade i Lund för att jag pluggade där, på den tidpunkten var det rätt för Malmö var då en ganska kass stad. Idag är det nästan tvärtom, säger han och fortsätter:
– Min tes är att Malmö och Lund har bytt roll. När vi startade Axis var det ingen diskussion, det var klart att det skulle vara i Lund. Om jag skulle starta ett företag idag skulle det vara i Malmö.

Axis Communications, som sedan 2015 ägs av japanska Canon, fortsätter att växa i Lund, senast med ett nytt huvudkontor. En ny byggnad planeras nu på andra sidan motorvägen. Foto: News Øresund

Martin Gren efterfrågar en större förändringsvilja.
– Lund är för mycket sina traditioner, det tycker jag är det stora problemet. Kom ihåg hur det var i Malmö på 1980-talet, det skulle byggas en Saabfabrik och skapas storslagna lösningar för att lösa Kockumskrisen. Sen kom Ilmar Reepalu och städade och sa nej, vi får jobba istället. Vi ska inte ha fler storslagna lösningar. I Lund är allting ESS och MAX IV. 

Saknar billiga lokaler i Lund – “det finns det gott om i Malmö”
Axis startade på Ideon och var det sjätte företaget att flytta in i forskarparken. Martin Gren menar att de inte gjorde något väsen av sig så att det är få som vet om det. Som varumärke tycker han att det var fantastiskt att vara en del av forskarparken, men lokalerna var inte billiga och han tror att de relativt höga hyresnivåerna kan begränsa Lunds startup-scen.
– Jag brukar säga till politikerna att det måste finnas en blandning av enklare och finare kontorslokaler. Ta Ideon som är en succé på många sätt, och på ett sätt inte. Man glömde att det inte finns något billigt ställe att bedriva startup på i Lund. Det finns det gott om i Malmö, säger han.

Idag har Axis cirka 3 800 anställda och finns i mer än 50 länder. Framgångssagan började med en vilja att starta ett företag och inte en produktidé.
– Grunden var att vi ville starta bolag, det är lite ovanligt, säger Martin Gren.

Det var på Malmö Borgarskola som teknikstudenten Martin Gren och ekonomistudenten Mikael Karlsson möttes. Några år senare, 1982, bildar de konsultföretaget Gren & Karlsson Firmware. Första kunden hette Diab som vid den tiden byggde elektroniken i Luxors första datorer. Uppdraget åt Diab gav uppslaget till en ny produkt där billiga pc-skrivare kopplades samman med IBMs stordatorer genom en ny liten dosa som döptes till printserver. Axis bildades i december 1984 när Martin Gren och Mikael Karlsson träffade Keith Bloodworth som blev den tredje medgrundaren.
– Jag var teknikern som var väldigt intresserad av sälj- och marknadsfrågor. Mikael Karlsson var ekonomen som var teknikintresserad. Sen kom Keith Bloodworth som kunde hur sälj fungerade. Vi tänkte redan från början hur vi skulle sälja, säger Martin Gren.
– Vi var lönsamma varje år och 1989 gick över 90 procent av försäljningen på export.

Affärsmodellen lika viktig som tekniska innovationer
Tio år efter starten inledes satsningen på nätverksvideo. 1996 kunde de presentera världens första nätverkskamera och som lade grunden till dagens Axis. Men Axis framgångar handlar inte bara om tekniska innovationer utan även om bolagets affärsmodell.
– Det som är det viktigaste är den här enkla modellen att vi säljer till distributörer som säljer till återförsäljare som säljer till slutkund. Inga undantag.

Marin Grens poäng är att denna affärsmodell skapar stort förtroende där information lätt kan flöda mellan Axis och deras distributörer och integratörer.
– Då kan vi se till att slutkunden får den bästa lösningen. Det är ingen konstig idé. Det är så riktig business fungerar, det är bara det att i startup-världen gör man inte alltid så, säger han.
– Axis är en affärsmodell där vi är återförsäljarens bäste vän som vi aldrig går förbi. Vi är partners med alla som är med och levererar delkomponenter för att få ihop en helhet, precis som alla spelare i ett fotbollslag jobbar ihop. Denna modell har överlevt från printservers till nätverksvideo.

Företagets fokus ligger på att utveckla produkterna. Produktionen lägger Axis ut på på kontraktstillverkare. Men vägen har inte varit spikrak. En felsatsning ledde till stora förluster under 1999-2001 och tvingade fram en börsnotering av Axis.
– Vi felinvesterade i bluetooth och mobilt internet som i grund och botten skulle säljas på ett vis som inte passade in i Axis affärsmodell, förklarar Martin Gren.

Policy att rekrytera personer med utländsk bakgrund
För Axis har det varit en uttalad policy att rekrytera personal med utländsk bakgrund. Det började redan på 80-talet, berättar Martin Gren. Anledningen var att de ville ha folk som talade rätt språk för att kunna sälja till respektive land.
– Vi hade all support i Lund och anställde kvinnor och män som flyttat med till Sverige när deras respektive fått ett jobb här. Det ledde till att vi hade folk som var rejält överkvalificerade för tech-support. Det har gjort att det är en av våra bästa internrekryteringsavdelningar. De lär sig allt om hur det verkligen går till hos en kund vilket kan vara svårt när man kommer in som ingenjör i ett så stort bolag som vi är. Det har varit en oerhörd framgångsfaktor, säger han.

Många kraftcentra i Lund
Idag upplever han att det finns en brist på programmerare i Lund och Axis skulle kunna sysselsätta fler om det bara utbildades fler. Här betonar Martin Gren universitetens roll när det gäller utbildning av kvalificerad arbetskraft.
– Universitetens mål är att utbilda studenter samt forska. Men forskningens andel ska inte vara för hög och bli ett självändamål.

Martin Gren är nöjd med den kontakt företaget har med Lunds kommun idag.
– Kontakterna med Lunds kommun var obefintliga för 20 år sedan. För 10 år sedan var de på bättringsvägen, om än inte lika bra som idag.

Att det finns många stora aktörer i Lund gör uppdraget svårt, tror han.
– Det har Johan Wester lärt mig. Lund är stan som är omöjlig att styra. Du har så många olika kraftcentra. Det är kyrkan som är stor, sen är det universitetet, sjukhuset och ett fåtal storföretag. Det storföretagen har gemensamt är att inget av dem är särskilt aktiva i Lund.

När det gäller innovationsaktörerna refererar han till en kartläggning gjord av journalisten Thomas Frostberg i Sydsvenskan som visade att det fanns för många organisationer som är aktiva på samma område.
– Det var så roligt när Frostberg gjorde sammanställningen. Den var bra, men tänk om det bara hade varit centraliserat. Då hade en person sagt ja eller nej, avslutar Martin Gren. (Johan Wessman – News Øresund)

Intervjun med Martin Gren gjordes till en analys av Lunds näringsliv som gjordes på uppdrag av Lunds kommun och som publicerades den 10 februari. Klicka här för att läsa analysen.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Samhälle30 juni, 2021

Försiktig optimism om resandet och turismen över Öresund under sommaren – men långt kvar till nivåerna från 2019

Fortsatt stor osäkerhet men samtidigt en försiktig optimism präglar aktörerna inom trafik och turism i Öresundsregionen. Den senaste tiden har...

Samhälle30 juni, 2021

Svenska och danska coronarestriktioner fasas ut den 1 juli

Från den 1 juli får 50 personer, istället för åtta, samlas inomhus för privata tillställningar i Sverige. Begränsningarna när det...

Okategoriserade2 juli, 2021

News Øresund önskar en glad sommar

News Øresund tar sommaruppehåll och är tillbaka igen i början av augusti med bevakningen av vår dansk-svenska region. Redaktionen önskar...

Samhälle29 juni, 2021

Enklare att resa över Öresund i sommar

Svenskar som vill resa till Danmark i sommar har goda möjligheter till det. Alla som är färdigvaccinerade, och två veckor...

Life Science24 juni, 2021

Danska företag och Dansk Erhverv i kontakt med Mette Frederiksen om dansk-svenskt skatteavtal

Läkemedelsbolaget Ferring Pharmaceuticals i Köpenhamn har tillsammans med andra företag och Dansk Erhverv varit i dialog med den danska regeringen...

Infrastruktur28 juni, 2021

Danska infrastrukturplanen till år 2035 är beslutad

I början av april presenterade den danska regeringen sitt förslag till ny infrastrukturplan. Nu har regeringen och flera andra folketingspartier...

Innovation20 juni, 2021

Axis medgrundare Martin Gren: “”Om jag skulle starta ett företag idag skulle det vara i Malmö”

Nätverksvideoföretaget Axis Communications, som sedan 2015 ägs av japanska Canon, har inga planer på att lämna Lund. Tvärtom storsatsar Axis...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.