Connect with us

Danmark

Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak förbereder för ny period med EU-pengar: ”Vi kan inte vänta på formellt besked”

Publicerad

den

Trots bud om motsatsen ser det ut som att det dansk-svensk-norska Interreg ÖKS-programmet kommer att få en ny programperiod när den nuvarande upphör. Foto: News Øresund - Sofie Paisley

Inga säkra besked har ännu getts om det blir nya EU-pengar att söka för gränsöverskridande samarbeten i området kring Öresund, Kattegatt och Skagerrak. Men nu väljer de berörda regionerna och Interreg ÖKS-programmet ändå att starta upp processen inför perioden 2021-2027. Region Skåne ska samordna arbetet med att skriva ett nytt program.

Den som vill söka EU-pengar till ett gränsöverskridande projekt i den dansk-svensk-norska regionen kring Öresund, Kattegatt och Skagerrak kan göra det fram till årsskiftet 2021-2022, då den nuvarande programperioden tar slut. För ett och ett halvt år sedan såg det däremot mörkt ut för en fortsättning med nya pengar och möjlighet att söka stöd under nästa programperiod från 2021 till 2027 – åtminstone med samma geografiska omfattning. I maj 2018 kom nämligen EU-kommissionen med ett förslag som innebar att de ville ta bort de crossborder-program som innebär samarbete tvärs över havet.

Det förslaget har dock fått mothugg från såväl Europarådet som EU-parlamentet och enligt Magnus Schönning, programchef för Interreg Öresund-Kattegat-Skagerrak, finns det nu gott hopp om att de så kallade havsbaserade crossborder-programmen får finnas kvar.

– Men formellt är det inte klart – EU:s långtidsbudget måste först komma på plats och sedan alla förordningar. Men vi kan inte vänta på det. Just nu utgår vi från att det går att behålla samma geografi eftersom det finns tillräckligt många positiva signaler om det. Och det verkar som att alla deltagande regioner vill det, säger han till News Øresund.

Planen är att ta fram ett förslag på program som de berörda, regionala aktörerna kan besluta om att skicka in till EU-kommissionen i slutet av 2020. Detta arbete leds av Region Skåne. Därefter lär det dröja det ytterligare en tid innan det godkänns av kommissionen, menar Magnus Schönning.

– Men det finns en möjlighet att man kan fatta beslut om nya projekt i den här programperioden fram till sista december 2021 och sedan driva projekt till sista september 2022, säger han.

För närvarande finns strax under 19 miljoner euro kvar att söka av den ursprungliga summan på 127,6 miljoner euro.

Sedan 2014 har de så kallade insatsområdena – de ämnesområden som projekten måste röra sig inom för att kunna få stöd – varit innovation, grön ekonomi, transport och sysselsättning. Vilka det blir under nästa period återstår att se.

– Det är ett politiskt beslut där regionerna ska komma överens, men även ländernas departement och EU-kommissionen vill nog ha ett ord med i laget, säger Magnus Schönning.

Det arbete som Region Skåne nu drar igång bygger ännu inte på något formellt uppdrag från näringsdepartementet. Det väntas först senare i vår och är också beroende av att den norska regeringen väljer att satsa på just detta interregprogrammet.

(News Øresund – Anna Palmehag)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark7 augusti, 2020

Efter ökad smittspridning – det danska samlingsförbudet höjs ej som planerat

Den 8 augusti skulle samlingsförbudet i Danmark höjts, så att 200 personer skulle kunna samlas istället för dagens nivå om...

Danmark6 augusti, 2020

Copenhagen Fashion Week startar i helgen – som första fysiska/digitala modeveckan post-corona

Genom att skapa en hybrid mellan fysisk och digital modemässa blir Copenhagen Fashion Week, som äger rum 9-12 augusti, den...

Danmark4 augusti, 2020

Danmarks Tour de France-start flyttas till 2022

Cykelsportens största tävling, Tour de France, skjuter upp sitt besök i Danmark från juli 2021 till juli 2022. Coronapandemin har...

Danmark3 augusti, 2020

Tivoli i Köpenhamn får ny VD

Susanne Mørch Koch kliver idag in i rollen som ny vd för Tivoli i Köpenhamn. Hon kommer från ett vd-uppdrag hos...

Danmark1 augusti, 2020

Dansk rekommendation att använda munskydd i kollektivtrafiken vid rusningstid

Ta med dig munskydd när du åker med kollektivtrafiken i Danmark och använd det när det uppstår trängsel, t.ex. i...

Samhälle30 juli, 2020

Danska gränsen öppnas för hela Sverige

På lördag den 1 augusti kommer invånare från hela Sverige att kunna resa in i Danmark. Detta då landet klassas...

Samhälle29 juli, 2020

Sverige ger grönt ljus för resor till Danmark och Norge

Från och med torsdagen den 30 juli häver svenska Utrikesdepartementet sin avrådan för icke nödvändiga resor till Danmark, Norge, Schweiz...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.