Connect with us

Intervjuer

Greater Copenhagen utökar sekretariatet och satsar på egna analyser

Publicerad

den

Tue David Bak, vd för Greater Copenhagen, jobbar stenhårt med att varken den svenska eller danska regeringen ska stänga gränsen igen, helt eller delvis. Foto: News Øresund - Johan Wessman

För att öka kunskapen om hela Öresundsregionen och snabbt kunna ta fram ny information och data har Greater Copenhagen byggt upp en egen analysenhet och utökat sitt sekretariat med tre personer. Nästa steg är att så snabbt som möjligt kontakta den nya svenska regeringen, för att lyfta de centrala frågorna för Öresundsregionen, berättar Greater Copenhagens vd Tue David Bak. Han vill bland annat se fler fasta förbindelser, en ännu starkare flygplats i Kastrup och en integrerad, stark arbetsmarknad över gränsen.

– En stor del av arbetet i Greater Copenhagen handlar om vad man på svenska brukar kalla för intressebevakning: att föra en dialog med personer i riksdagen och folketinget och de två regeringarna. För att stärka den här dialogen behöver vi fler siffor. Vi behöver veta hur utvecklingen ser ut när det gäller sysselsättning, infrastruktur och grön omställning. Hur går det för flygplatsen och vad betyder den för regionen? Därför har vi inrättat en analysenhet. Vi vill ha snabb tillgång till data, även för att kunna svara på frågor från våra parlament och ministerier, säger Tue David Bak.

Han betonar att Greater Copenhagens analyser ska komplettera de som redan görs av olika aktörer i Öresundsregionen, inte minst genom att ge en gränsöverskridande bild.

– De analyser som finns är ofta nationella och vi vill stärka kunskapen om det gränsöverskridande. Vad är datan för hela vår geografi? säger han.

I början av hösten släppte Greater Copenhagen exempelvis en rapport som visar att den danska flygplatsen gav en samhällsekonomisk vinst på motsvarande 136 miljarder svenska kronor under 2019, det sista året före pandemin. Merparten av samhällsvinsterna uppstod i Östdanmark, men även Skåne och Halland fick del av dem.

Ser fram emot kontakt med den nya svenska regeringen

När den nya svenska regeringen nu är på plats planerar Tue David Bak att kontakta ministrarna för att diskutera frågor som rör infrastruktur, arbetsmarknad och grön tillväxt i Greater Copenhagen.

– Vi ser fram emot detta, för vi behöver hjälp med att få lagstiftning på plats, exempelvis kring skatter. Och när det finns en ny dansk regering på plats ska vi självklart också ha en dialog med den, säger han.

Arbetet med Task Force fortsätter

Den Task Force för Greater Copenhagen som startade för ungefär ett år sedan fortsätter sitt arbete med halvårsvisa möten, berättar Tue David Bak.

– Vi fortsätter oförtröttligt, så det är business as usual. Bara för att det är val, med allt vad det kanske innebär av nya regeringar, politiker etcetera, så ändrar inte det att vi har behov av förändringar i Öresundsregionen. Våra medborgare och företag behöver lösningar, så vi har inte satt något arbete på paus, säger han.

Nu när Jessika Roswall utsetts till ny svensk minister för nordiskt samarbete räknar han med att det blir ett möte med henne.

– Vi ska fortsätta med ”more of the same”. Nu håller vi fokus, för man förändrar inte dagordningen i samhället över en natt. Vi önskar fler fasta förbindelser, har en ambition om en stark flygplats i Kastrup och en integrerad, stark arbetsmarknad, säger Tue David Bak och tillägger:

– Jag anser att vi gott skulle kunna ha 30 000 Öresundspendlare till år 2030. Det finns en klar potential där.

News Øresund – Anna Palmehag

 

Tue David Bak om:

Under det senaste året har Greater Copenhagen tillsammans med flera andra aktörer arrangerat fyra dansk-svenska jobbmässor. Foto: News Øresund – Anna Palmehag

… att arbetsmarknaden fortsatt står i fokus

– Vår politiska fokus år 2022 är arbetsmarknaden och bristen på arbetskraft både i Sverige och Danmark.

– Den första utmaningen är att matcha de arbetslösa människor som redan finns i vårt område, så att de kanske hittar jobb i en grannkommun eller -region på andra sidan Öresund. Vi vill ta dem i hand och i princip leda dem till en arbetsgivare, vare sig det är i Lund eller Köpenhamn. Det är ett matchningsarbete nästan nere på företagsnivå, som vi gör med fantastiska partner i kommuner och företag, exempelvis på våra jobbmässor.

– Det andra vi gör är att vi samarbetar med Copenhagen Capacity och Invest in Skåne för att marknadsföra vår region, så att talanger runt om i världen ser Greater Copenhagen som en naturlig plats att flytta till. Det råder en enorm konkurrens med andra metropolregioner, och vi måste göra vår region attraktiv för personer med rätt kompetenser.

 

En viktig uppgift för Greater Copenhagen är enligt Tue David Bak att försöka påverka den danska och svenska regeringen att hålla gränsen mellan länderna öppen. Foto: News Øresund – Johan Wessman

… två viktiga gränshinder att jobba med

– Ett hinder är den rädsla folk känner för att gränsen ska stänga igen, helt eller delvis. Under de senaste åren har vi sett allt från id-kontroller till reserestriktioner. Vi jobbar stenhårt med att varken den svenska eller danska regeringen ska få för sig att göra så igen.

– Det andra gränshindret vi upplever idag är att vi har en gammeldags skattelagstiftning för dem som pendlar över sundet. Vi har fyra önskemål om ändringar i skatteavtalet, och vi kommer att fortsätta att ligga på om dem, och inte släppa greppet om de utmaningar som utgör dagliga irritationsmoment för pendlare.

 

Denna intervju har tidigare publicerats i Øresundsinstituttets analys State of the Region 2022, om Öresundssamarbetet.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle27 januari, 2023

Snart blir det billigare att bilpendla över bron: ”Du kan åka hur mycket du vill för ett fast pris i månaden”

För att göra det mer attraktivt att åka över sundet kommer Øresundsbro Konsortiet sänka priset för de som pendlar med...

Samhälle27 januari, 2023

Vestas vd om coronastängningen av bron: ”Det får aldrig hända igen”

Vestas är en av världens största vindkrafttillverkare, med huvudkontor i Aarhus och kontor i både Köpenhamn och i Malmö. Det...

Arbetsmarknad27 januari, 2023

Svenska gränspendlare bidrog med 8,8 miljarder danska kronor till Danmarks BNP under 2021

8,8 miljarder danska kronor till den danska ekonomin. Så mycket bidrog de 11 600 svenska medborgare som under 2021 pendlade...

Politik27 januari, 2023

Danska Nordenministerns nya rådgivare har personlig koppling till Sverige: ”Förståelsen av varandra har dessvärre blivit ganska liten”

För Uffe Tang – särskild rådgivare till Danmarks nya Nordenminister sedan drygt en vecka – har svensk politik kommit att...

Samhälle26 januari, 2023

Mer än 97 procent danskar när 68 000 åskådare såg danska herrlandslaget inleda handbolls-VM i Malmö Arena

Det blev en dansk succé när danska herrlandslaget spelade de inledande rundorna av handbolls-VM i Malmö Arena. Danmark gick vidare...

Politik26 januari, 2023

Tredje gången Greater Copenhagen arrangerar Task Force möte med danska och svenska ministrar

Den 31 januari arrangeras Greater Copenhagen Task Force för tredje gången. I Köpenhamn kommer Danmarks och Sveriges Nordenministrar Louise Schack...

Danmark26 januari, 2023

Nytt lagförslag om Köpenhamns flygplats ute på remiss – förskjutning av tvärbanan skapar plats till fler flygplan

På onsdagen sändes ett lagförslag om ramarna för utvecklingen av Köpenhamns flygplats ut på remiss (høring). En viktig del i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.