Connect with us

Samhälle

Greater Copenhagen satsade på färre och intimare möten under Almedalsveckan – stort svenskt intresse för Danmark

Publicerad

den

Anna Engblom, senior advisor vid det dansk-svenska politiska samarbetet Greater Copenhagen, är nöjd med deltagandet under Almedalsveckan. Foto: News Øresund

Insatserna vid Folkemødet är en större satsning för den dansk-svenska politiska samarbetsorganisationen Greater Copenhagen, men Almedalsveckan ger minst lika mycket. Så summerar Anna Engblom, senior advisor, erfarenheterna efter de båda ländernas politikfestivaler. På agendan i höst finns bland annat nästa Task force-möte med fokus på den pågående omförhandlingen av det dansk-svenska skatteavtalet, Öresundsavtalet, och en förhoppning om att gränskontrollerna inte ska förlängas utan att polisens arbete ska ändra karaktär mot att bekämpa kriminalitet.

Den politiska samarbetsorganisationen Greater Copenhagen ordnade tre slutna rundabordssamtal under Almedalsveckan, två om infrastruktur och ett om arbetsmarknadens utveckling. Infrastrukturen fokuserade dels mot gränsöverskridande planeringsfrågor och dels mot den kommande Fehmarn Bält-förbindelsen. Dessutom arrangedes ett Öresundsmingel tillsammans med nätverksorganisationen STRING, Helsingborgs stad och Malmö stad.

Öresundsmingel under Almedalsveckan arrangerades av Greater Copenhagen, STRING, Malmö stad och Helsingborgs stad. Foto: News Øresund

– Det som är bra med rundabordssamtalen är att man kan prata lite mer intimt och det är inget som citeras. Det finns ett stort intresse från branschen och politiken att prata om Danmark, säger Anna Engblom, senior advisor Greater Copenhagen, i en intervju med News Øresund.

Att Fehmarn Bält-förbindelsen nu byggs mellan Danmark och Tyskland och ska stå klar 2029 är inte så känt i Sverige och att planerna om nya stambanor i Sverige rivits upp är relativt okänt i Danmark, menar hon.

– Syftet blir lite att utbilda absolut.

Almedalen mer effektivt
Under den danska politikfestivalen Folkemødet, som arrangerades under tre dagar på Bornholm tidigare i juni, hade organisationen ett eget tält, House of Greater Copenhagen, med öppna seminarier men även slutna samtal och möten med färre, inbjudna deltagare anordnades.

– Folkemødet är mer folkligt som en festival med tuff konkurrens om publiken. Almedalen är mer by inivitation där det är listor för mingel, större och mer utspritt rent geografiskt. Men om jag ska vara ärlig så är det här mycket mer effektivt. Vi har lagt ganska mycket resurser på att vara på Folkemødet och mindre på Almedalen. Jag tror att vi kommer att tänka över vår strategi till nästa år, säger Anna Engblom.

Nordiskt ministerråd för transport på agendan
Frågan om mer gemensam nordisk infrastrukturplanering och förslaget om ett gemensamt ministerråd på området har diskuterats ett tag och väntas tas vidare i höst. Anna Engblom är positiv:

– Ett av våra samtal här i Almedalen om infrastrukturen handlade om gemensam planering. Nordiska ministerrådet är öppna för ett nytt nordiskt samarbete om infrastrukturfrågor. Vi vill gärna att man planerar bilateralt Sverige-Danmark, men om vägen dit är ett nordiskt transportministerråd så är det ju positivt. Nu handlar det mer om ministrarna också tycker det är en bra idé. Det ska diskuteras vidare vid Nordiska rådets session i Oslo i månadsskiftet oktober-november, säger hon.

Två infrastrukturrapporter som lanserats under våren har också diskuterats vid seminarierna i Almedalen. Dels en rapport om Fehmarn Bält-förbindelsen från STRING och Greater Copenhagen som tagits fram av Sweco, och dels en rapport om nordisk planering från Nordregio och Umeå universitet.

Fokus på gränskontroller i höst
På infrastrukturområdet driver Greater Copenhagen även frågorna om gemensamt biljettsystem, tågkapaciteten över sundet och gränskontroller. I höst hamnar fokus än mer på det sistnämnda, menar Anna Engblom.

– Riksdagen röstade igenom ett förslag den 20 juni med ny lagstiftning som ger polisen utökad befogenhet. När den tillfälliga förlängningen av gränskontrollerna går ut i november hoppas vi att Sverige inte ansöker på nytt utan att polisen istället börjar jobba mer målinriktat mot gränsöverskridande kriminalitet, säger Anna Engblom.

Greater Copenhagen jobbar på infrastrukturområdet utifrån prioriteringarna i den gemensamma trafikchartern som först lanserades 2016. Chartern kommer inte att revideras, även om vissa uppgifter kan uppdateras, som till exempel att bygget av Fehmarn Bält-förbindelsen nu är igång, menar Anna Engblom.

Greater Copenhagen kommer under hösten även att ta fram en ny handlingsplan för de kommande två åren. Fler dansk-svenska jobbmässor planeras och arbetsmarknaden är också i fokus med omförhandlingen av skatteavtalet, Öresundsavtalet. Nästa möte med Greater Copenhagen Task Force, där frågan diskuteras, är planerat till september-oktober. Bland annat kom frågan om hemarbete i ljuset samband med pandemin.

– Vi hoppas på mindre byråkrati såklart och mindre osäkerhet för både arbetstagare och arbetsgivare. Att det ska bli enklare och mer värt för fler att ta ett arbete i Danmark, säger Anna Engblom.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark3 dagar sedan

Bygget av supersjukhus i Köpenhamn drabbat av ”perfekt storm” – försenas med åtta år.

Byggandet av flera supersjukhus i Danmark har pågått sedan 2007 och skjutits upp flera gånger. Utbyggnaden av Bispebjerg Hospital i...

Okategoriserade1 timme sedan

Köpenhamns dyraste lägenhet såld för 71 miljoner DKK – Malmös för 33,5 miljoner SEK

Nya prisrekord på lägenheter noteras både i Köpenhamn och i Malmö. I Köpenhamn är det en lägenhet på 378 kvadratmeter...

Arbetsmarknad4 dagar sedan

Dansk-svensk framgång mot EU:s minimilöner

EU-domstolens generaladvokat Nicholas Emiliou rekommenderar att EU:s direktiv om minimilöner annulleras i sin helhet, eftersom det enligt honom strider mot...

Infrastruktur4 dagar sedan

Norska Vy testar sommartåg mellan Malmö–Oslo och hoppas på tåg till Köpenhamn 

I sommar kan resenärer ta direkttåg mellan Malmö och Oslo. Det är norska Vy som ligger bakom satsningen som i...

Samhälle3 dagar sedan

Öresundsdebatten vecka 3: Grönland, danskt-svenskt samarbete och en liten revolution i Köpenhamn

Sverige ger Danmark sitt stöd efter Donald Trumps utspel om Grönland och det dansk-svenska samarbetet fortsätter att utvecklas. I den...

Life Science5 dagar sedan

Läkemedelsbolaget Polypeptide i Malmö anställer 100 personer – boom för fetmaläkemedel ökar efterfrågan på deras peptidbaserade råvara

Att den nya tidens läkemedel mot fetma och diabetes har blivit en global storsäljare skapar även nya jobb på den...

Danmark5 dagar sedan

Köpenhamns flygplats har blivit nordlig knutpunkt för läkemedelslogistik i Europa – Emirates börjar med fraktflyg till Kastrup

Den 1 januari började flygbolaget Emirates SkyCargo att flyga med ett Boeing 777 fraktflygplan mellan Dubai och Köpenhamns flygplats i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.