Connect with us

Life Science

Godkännande på plats: Fujifilms läkemedelsfabrik i Hillerød kan fördubblas i storlek och nya miljardinvesteringar är på väg

Publicerad

den

På fyra år har FDB investerat totalt 23 miljarder DKK i sin verksamhet i Danmark. Foto: News Øresund

Japanska Fujifilm Diosynth Biotechnologies (FDB) utökar sin anläggning i Hillerød med 19 400 kvadratmeter fram till 2023 och räknar med att växa till 1 100 anställda. Samtidigt godkände kommunfullmäktige i Hillerød i juni att det globala kontraktsforsknings- och tillverkningsföretaget kan utöka produktionen ytterligare i framtiden när den pågående expansionen är klar. En ny lokalplan tillåter en ny fabriksutbyggnad på upp till cirka 73 000 kvadratmeter och företaget är redo för nya miljardinvesteringar.

Ett av de största life science-företagen på Själland kommer att bli ännu större i framtiden.

Fujifilm Diosynth Biotechnologies (FDB) fick sitt godkännande för en ny lokalplan i juni. Detta innebär att företaget i framtiden kan utöka sina fabrikslokaler med upp till 73 000 kvadratmeter.

Samtidigt beslutade det japanskägda företaget i juni att investera ytterligare 11 miljarder DKK i sin läkemedelsfabrik i Hillerød norr om Köpenhamn. På fyra år har FDB alltså investerat totalt 23 miljarder DKK i Danmark.

Företaget, som tillverkar biologiska läkemedel, inklusive virusvacciner och genterapier för externa kunder och läkemedelsföretag, växer dock redan från grunden. Detta kommer efter att FDB köpte Hillerød-fabriken 2019 för cirka 6 miljarder DKK. Produktionsanläggningen ägdes fram till dess av amerikanska Biogen, som ursprungligen byggde fabriken på en tom mark 2001.

Bygget pågår i Hillerød. Foto: News Øresund

År 2020 beslutade FDB att investera cirka 6 miljarder DKK i fabriken – ungefär samma belopp som de köpte fabriken för. Den stora investeringen syftar till att fördubbla produktionskapaciteten. Detta kommer bland annat att uppnås genom att sex nya 20 000-liters bioreaktorer tas i drift. Reaktorerna är avsedda för storskalig produktion av cell culture drug substance. Investeringen kommer att öka antalet anställda med 300 personer fram till 2023, vilket innebär att den totala personalstyrkan kommer att uppgå till cirka 1 100 personer.

Den expansiva fas som FBD befinner sig i beror på att FDB upplever en stor global efterfrågan på produktion av biologiska läkemedel. 15 av 20 av världens största medicinska och biotekniska företag har redan lagt order eller åtagit sig att samarbeta.

Den framtida anläggningen ska enligt planerna omfatta 73 000 kvadratmeter. Illustration: Gottlieb Paludan Architects

Det stora intresset innebär att företaget ständigt rekryterar många nya medarbetare. FDB:s nuvarande fabrik i Hillerød omfattar nästan 55 000 kvadratmeter. Den nuvarande utbyggnaden är 19 400 kvadratmeter och den potentiella framtida utbyggnaden kan uppgå till 73 000 kvadratmeter. Detta innebär att fabriken i Hillerød kan bli mer än dubbelt så stor om några år.

FDB kan antingen expandera med tre stora produktionsbyggnader på 25 meters höjd. I det andra scenariot kan företaget expandera med två produktionsbyggnader, en fyllningsanläggning och kontorsbyggnader. Företaget anser att scenario ett är det mest realistiska enligt den lokala planen.

Kristoffer Dahl Sørensen – News Øresund

 

Life science i Østdanmark

Life science-branchen er en vigtig branche i Danmark og Sverige. I Øresundsregionen beskæftiger private life science-sektoren ca. 65 500 ansatte i ca. 1 150 selskaber.

Øresundsinstituttet publicerede i maj rapporten ‘Life Science in Eastern Denmark – the Danish Part of Medicon Valley’, som denne interviewserie i efteråret bygger på.

Rapporten var en del af det EU-støttede interregprojekt Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative, som blev afsluttet i august 2022 efter tre og et halvt års analysearbejde.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle27 januari, 2023

Snart blir det billigare att bilpendla över bron: ”Du kan åka hur mycket du vill för ett fast pris i månaden”

För att göra det mer attraktivt att åka över sundet kommer Øresundsbro Konsortiet sänka priset för de som pendlar med...

Samhälle27 januari, 2023

Vestas vd om coronastängningen av bron: ”Det får aldrig hända igen”

Vestas är en av världens största vindkrafttillverkare, med huvudkontor i Aarhus och kontor i både Köpenhamn och i Malmö. Det...

Arbetsmarknad27 januari, 2023

Svenska gränspendlare bidrog med 8,8 miljarder danska kronor till Danmarks BNP under 2021

8,8 miljarder danska kronor till den danska ekonomin. Så mycket bidrog de 11 600 svenska medborgare som under 2021 pendlade...

Politik27 januari, 2023

Danska Nordenministerns nya rådgivare har personlig koppling till Sverige: ”Förståelsen av varandra har dessvärre blivit ganska liten”

För Uffe Tang – särskild rådgivare till Danmarks nya Nordenminister sedan drygt en vecka – har svensk politik kommit att...

Samhälle26 januari, 2023

Mer än 97 procent danskar när 68 000 åskådare såg danska herrlandslaget inleda handbolls-VM i Malmö Arena

Det blev en dansk succé när danska herrlandslaget spelade de inledande rundorna av handbolls-VM i Malmö Arena. Danmark gick vidare...

Politik26 januari, 2023

Tredje gången Greater Copenhagen arrangerar Task Force möte med danska och svenska ministrar

Den 31 januari arrangeras Greater Copenhagen Task Force för tredje gången. I Köpenhamn kommer Danmarks och Sveriges Nordenministrar Louise Schack...

Danmark26 januari, 2023

Nytt lagförslag om Köpenhamns flygplats ute på remiss – förskjutning av tvärbanan skapar plats till fler flygplan

På onsdagen sändes ett lagförslag om ramarna för utvecklingen av Köpenhamns flygplats ut på remiss (høring). En viktig del i...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.