Arbetsmarknad
Fortsatt osäkerhet råder för Öresundspendlare under coronakrisen
Svenska företag och svenska Öresundspendlare i Danmark omfattas av det danska hjälppaketet kring permittering under coronapandemin – men vad gäller för den svenska korttidspermitteringen i förhållande till danska företag och Öresundspendlare i Sverige? Och vilket lands reseregler ska gränsarbetarna följa? Flera frågetecken återstår för dem som bor i ett land och arbetar i ett annat, när Danmark och Sverige valt olika coronastrategier.
Informationstjänsten Øresunddirekt meddelade i måndags att de stängt sitt fysiska kontor i Malmö, men fortsätter att svara på frågor via telefon och mejl. Efterhand har de identifierat ett antal frågor där pendlare och företag som rör sig över Öresund riskerar att hamna i kläm eller där det är oklart vad som gäller:
- Ersättning för permitteringar. Øresunddirekt har fått besked om att svenskar som bor i Sverige men är anställda i Danmark omfattas av det så kallade trepartsavtalet om statlig ersättning vid permitteringar. Det gör även svenska företag som har verksamhet eller uppdrag i Danmark såvida företaget uppfyller de allmänna kraven, har danskt CVR-nummer och all lön utbetalas från Danmark. Men på motsatt håll är det ännu oklart vem som omfattas av den nyinförda statliga ersättningen vid korttidspermitteringar, både vad gäller danskar som bor i Danmark men är anställda i Sverige och danska företag i Sverige.
– Vi är i kontakt med Tillväxtverket och har ställt frågan om vad som gäller till exempel för svenska företag som har anställda som bor i Danmark och utför uppdrag där eller pendlar till Sverige. De har lovat att ta det vidare till gruppen som arbetar med de här frågorna, säger Sandra Forsén, verksamhetsansvarig vid Øresunddirekt Sverige, till News Øresund.
- Olika reserestriktioner. De båda länderna har olika reserestriktioner och det är inte tydligt vilka av dessa som Öresundspendlare förväntas följa. Ett exempel som gäller personer som bor i Danmark och arbetar i Sverige. Enligt danska rekommendationer ska den som varit i utlandet nämligen försätta sig själv i 14 dagars karantän, vilket kan bli svårt att kombinera med heltidsarbete i Sverige, som personen väntas komma till varje dag.
– Vi har ju lockat över en del danskar till skola, förskola och utbildningsväsen i Sverige de senaste åren och de yrkena är det ju svårt att jobba på distans. Det är inte riktigt förberett för att barnen ska vara på plats i skolan, men att läraren inte är där, säger Sandra Forsén.
- Skattetillhörighet vid hemarbete. Även skattetillhörigheten är oklar för Öresundspendlare som numera jobbar hemifrån. Grundregeln är att man betalar skatt i det land där arbetet utförs, så frågan är om det förändras när arbetet sker i ett annat land än vanligt. Läs mer här.
Sandra Forsén vill också flagga för områden där Öresundspendlare behöver vara mer uppmärksamma än vanligt:
- Snabb anmälan till Arbetsförmedlingen och a-kassan. Den Öresundspendlare som bor i Sverige och blir uppsagd ska redan den första arbetslösa dagen anmäla sig till Arbetsförmedlingen. För både gränspendlarna i Sverige och Danmark gäller också att de direkt ska anmäla sig till rätt a-kassa, i sitt bosättningsland.
- Andra regler vid permittering. Om en Öresundspendlare som bor i Sverige blir tillfälligt permitterad utan lön kvarstår hen enligt huvudregeln i den danska lagstiftningen och det danska socialförsäkringssystemet. Då ska personen vända sig till den danska a-kassan för att ansöka om ersättning.
– Det finns också de som inte ens är med i någon a-kassa eftersom de kanske inte arbetar tillräckligt mycket för att omfattas av villkoren eller till exempel för att de har känt sig trygga med att det funnits tillräckligt mycket jobb i branschen. De riskerar nu att stå utan arbetslöshetsersättning och då är det viktigt att anmäla sig arbetslös på Arbetsförmedlingens hemsida och kanske även kontakta sin kommun för att ansöka om försörjningsstöd. Det kan slå mot de kommuner där pendling sker, säger Sandra Forsén.
- TastSelv-kod kan inte ordnas via Borgerservicekontor. För att logga in i danska Skattestyrelsens digitala tjänst TastSelv och lämna in sin digitala danska deklaration ”årsopgørelsen” finns två alternativ: att använda sitt NemID med offentlig signatur eller en TastSelv-kod. Har man inte redan fått en offentlig signatur till sitt NemID är det dock svårt att ordna för närvarande eftersom det ofta krävs ett personligt besök på ett Borgerservicekontor och dessa är stängda på grund av coronapandemin. Alternativet är att via skat.dk beställa en TastSelv-kod, som skickas till den adress som finns i de danska systemen.
– Det är viktigt att pendlare i det här läget inte väntar med att lämna in sin årsopgørelse till de sista dagarna. Om man upptäcker att man helt saknar offentlig digital signatur på sitt NemID och beställer en TastSelv-kod på Skattestyrelsens hemsida så kommer det att ta ett antal dagar innan man får den hemskickad till sin adress, säger Sandra Forsén.
- Anmälan av förändrad inkomst vid egen skatteinbetalning. I vissa fall betalar Öresundspendlare som bor i Sverige själva in sin skatt till Skatteverket. Det handlar bland annat om flygande personal på SAS, personer som har en dansk arbetsgivare men bor och arbetar i Sverige och om de som omfattas av det gamla gränsgångaravtalet mellan Sverige och Danmark. De måste vara uppmärksamma på förändringar i inkomsten och anmäla det till Skatteverket, för att inte riskera att betala för mycket eller för lite preliminär skatt.
– En allmän uppmaning är att hålla sig uppdaterad på våra hemsidor och kontakta oss vid minsta tveksamhet, säger Sandra Forsén.
News Øresund – Anna Palmehag
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen