Connect with us

Politik

Folketinget avråder från Tiktok på arbetsmobiler – C vill införa ett förbud för svenska riksdagsledamöter

Publicerad

den

Appen Tiktok tillåts inte längre på mobila enheter som har tillhandahållits av Folketinget. Foto: News Øresund

Folketinget avråder politiker och anställda i parlamentet från att använda den kinesiska appen Tiktok och uppmanar de som har installerat appen att ta bort den från sina mobila enheter. Region Hovedstaden har meddelat sina anställda att det inte är tillåtet med Tiktok på arbetstelefoner och beslutet gäller för såväl politiker som sjuksköterskor och tekniker. Centerpartiet vill nu införa ett liknande förbud för svenska riksdagsledamöter.

Folketinget uppmanade i ett mejl på tisdagen både politiker och anställda att ta bort appen Tiktok på mobila enheter som tillhandahållits av Folketinget. Det gäller till exempel på mobiltelefoner, surfplattor och datorer.

”Folketinget tar hänsyn till de bedömningar som görs av säkerhetsmyndigheterna. Nu när det enligt Center for Cybersikkerhed finns risk för spionage genom att använda Tiktok så inrättar vi oss efter det. Vi följer härmed den linje som centret har valt gentemot statliga institutioner”, säger Folketingets ordförande Søren Gade i ett pressmeddelande.

Dessutom har Region Hovedstaden valt att inte längre tillåta de anställda att ha appen installerad på arbetstelefoner, med hänsyn till att värna om regionens data- och IT-säkerhet.

– När det finns en direkt uppmaning från Center for Cybersikkerhed om att inte använda appen så tycker vi att det är förnuftigt att följa det, säger regionrådsordförande Lars Gaardhøj till dr.dk.

Bakgrunden är den danska myndigheten Center for Cybersikkerhed:s, CFCS, beslut där de avråder från att använda Tiktok på mobila enheter som används i tjänsten inom statliga myndigheter. CFCS bedömer att Tiktok är en app som ger möjlighet att samla in en stor mängd information och kunna knyta den till användarens identitet, enligt pressmeddelandet från CFCS.

Centerpartiet vill att en liknande avrådan ska gälla för svenska riksdagsledamöter.

– Vi tycker att det är dags att säga att i riksdagen ska man inte ha Tiktok, åtminstone inte på de riksdagsägda enheterna, säger Niels Paarup-Petersen, partiets talesperson för digitalisering och cybersäkerhet, till TT.

I Sverige är det ännu tillåtet att använda appar som Tiktok på riksdagens arbetstelefoner. I instruktionen som gäller för riksdagsledamöter står det att det är tillåtet att installera de appar man behöver, men att varje person bör vara försiktig inför vad man ger apparna för rättigheter och vara restriktiv när det gäller till exempel tillgång till kamera, mikrofon och position, enligt TT. (News Øresund)

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle19 april, 2024

Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat

Danmark väntas ha en fortsatt högre ekonomisk tillväxt än Sverige under 2024 med BNP-ökningar på över två procent. Sverige går...

Arbetsmarknad18 april, 2024

Miljarder i samhällsekonomiska vinster i Öresundsregionen om gränshindren över Öresund avvecklas, visar ny analys

Öresundsregionens arbetsmarknad är endast integrerad till 17 procent. Men om arbetsmarknaden skulle vara helt integrerad skulle detta leda till en...

Energi19 april, 2024

Danmark och Sverige med i avtal om export av koldioxid för permanent lagring

Att fånga in och lagra koldioxid brukar kallas för CCS och anses av många som ett av många sätt att...

Samhälle19 april, 2024

Svenskarna jobbar längre – den faktiska pensionsåldern har stigit till 66 år

Mellan 2022 och 2023 ökade den genomsnittliga pensionsåldern i Sverige med 1,2 år till 66,0 år skriver Sydsvenskan baserat på...

Energi19 april, 2024

Malmö börjar om med eget energibolag

Malmö stad startar ett eget energibolag för att säkerställa en “tillräcklig, prisvärd och hållbar elförsörjning och samtidigt stärka rådigheten över...

Infrastruktur19 april, 2024

Snälltåget kör fler tåg från Stockholm till Köpenhamn under perioden maj-september

Med start den 16 maj och fram till den 29 september i år utökar Snälltåget linjen Stockholm-Malmö och kör vidare...

Danmark18 april, 2024

400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen

Ena halvan av den renässansbyggnaden Børshuset som ägs av Dansk Erhverv började under tisdagsmorgonen brinna, något flera danska och svenska...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.