Connect with us

Arbetsmarknad

Enigheten är bruten i danska avtalsrörelsen

Publicerad

den

Dennis Kristensen, de danska LO-förbundens huvudförhandlare, är nöjd med det avtal som han undertecknat i natt på det regionala området. Han menar dock att LO-förbunden fortfarande står bakom kravet på ett nytt avtal för lärarnas arbetstid. Foto: News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen

I natt skrev de danska LO-förbunden under ett avtal på det regionala området som ger stora lönehöjningar. Men fackförbunden Dansk Sygeplejeråd och Akademikernes Centralorganisation vill ha starkare garantier för betald lunchrast och tackade nej. Avtalet innebär att den så kallade musketörseden mellan statliga, regionala och kommunala parter i årets avtalsrörelse är bruten.

Socialpedagoger, sosu-assistenter (ungefär vårdbiträden och undersköterskor) och andra LO-medlemmar är bland de lägst betalda inom den regionala sektorn. De valde lönehöjningar på 8,1 procent under tre år, och en skrivning om att den betalda lunchrasten är fredad, framför att gå i strejk för ett nytt arbetstidsavtal för lärarna eller starkare garantier för betald lunchrast för alla inom regional och statlig sektor.

– Jag kan bocka av våra krav. Dessutom har vi avskaffat det helt orättvisa privatlönsvärnet (som innebär att de offentliga löneökningarna inte får överstiga de privata, reds anm) och därmed säkra att offentliganställdas lön i framtiden följer lönen för privata kollegor. Det är en entydig seger för dansk fackföreningsrörelse och våra medlemmar, säger LO-förbundens huvudförhandlare på det regionala området, Dennis Kristensen i ett pressmeddelande.

Men LO-förbunden representerar bara cirka 46 000 av de regionanställda. Hos Dansk Sygeplejeråd och Akademikernes Centralorganisation var besvikelsen stor.

– Jag är överraskad. Jag tycker att Dennis (Kristensen, reds anm) tidigare varit mycket tydlig med att vi gick in tillsammans och ut tillsammans. Han har talat mycket varmt om gemenskapen. Just nu och här verkar det som att det inte betyder så mycket, sade Grete Christensen, chefsförhandlare för fackföreningarna på det regionala området, till Berlingske.

De vill nu förhandla vidare, men de regionala arbetsgivarnas chefsförhandlare Anders Kühnau menar att det finns ett avtal som de får välja att ansluta sig till eller inte.

Sedan avtalsrörelsen startade har de danska fackförbunden tydligt stått samman, med budskapet att de inte skriver under något avtal förrän allas krav är tillgodosedda. Det har alltså, utöver löneutvecklingen, främst handlat om lärarnas arbetstid och de statligt och regionalt anställdas fortsatta rätt till betald lunchrast. Att LO-förbunden nu brutit musketörseden och ingått ett avtal på det regionala området betyder dock inte att risken för en storkonflikt är över.

Sett till vilka konsekvenser som en storkonflikt skulle kunna få på den svenska sidan sundet har det ingångna avtalet inte så stor betydelse, eftersom det i sig varken påverkar tågtrafiken eller väderleksrapporterna till Köpenhamns flygplats i Kastrup – båda är beroende av om det blir strejk och/eller lockout på det statliga området.

Bedömare i de danska medierna talar nu om att nattens avtal kan ge två möjliga följder för den danska avtalsrörelsen. En potentiell utveckling vore att det uppstår en ketchupeffekt, där fler avtal ingås under de närmaste dagarna. En annan är att de övriga förhandlingarna helt enkelt fortsätter som förut.

Flemming Vinther, facklig chefsförhandlare på det statliga området, har än så länge meddelat att han tror på det sistnämnda alternativet.

”Avtalet från i natt innehåller inte något avtalsmässigt säkerställande av lunchrasten. Så det finns inte så mycket att kopiera för oss andra, som haft det som huvudkrav sedan dag ett”, skriver han på Twitter.

(News Øresund)

Läs mer:
Musketöreden – därför är läget låst i danska avtalsrörelsen
Offentliga löner stiger snabbare i Sverige än i Danmark
Skånetrafiken betalar själva för ersättningsbussar över bron vid dansk strejk
Danska storstrejken skjuts upp i två veckor efter nattförhandling
Lockoutade Öresundspendlare måste anmäla sig till a-kassan

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Samhälle22 januari, 2021

Lastbilstrafiken ökar både över Öresundsbron och på Forseas färjor

Medan trafiken med personbilar och antalet passagerare fortsätter att minska över såväl Öresundsbron som med Forseas färjor mellan Helsingborg och...

Samhälle22 januari, 2021

Tågtrafiken minskade mer än fordonstrafiken över Öresundsbron under 2020

Medan fordonstrafiken över Öresundsbron under helåret 2020 minskade med 38 procent rasade antalet tågpassagerare över Öresund med 58 procent visar...

Samhälle22 januari, 2021

Forsea tappade varannan passagerare mellan Helsingborg och Helsingör under 2020

I likhet med Öresundsbron och Öresundstågen tappade rederiet Forsea mycket av sin trafik under covid-19 året 2020. Antalet passagerare som...

Fastighet22 januari, 2021

Tidsfristen för färdigställandet av Niels Bohr-byggnaden flyttas fram igen

Niels Bohr-byggnaden i Köpenhamn är ännu inte klar även om januari var satt som mål för inflyttning efter fyra års...

Life Science22 januari, 2021

Tillväxt i skånska life science-företag får konsultföretag att etablera Lundakontor

Konsultföretaget SDS Life Science öppnar ett nytt kontor i Lund. Framgången för små och mellanstora life science-företag i Skåne gör...

Näringsliv22 januari, 2021

Helsingborg vill flytta hamnen

Helsingborgs stad och Helsingborg Hamn har undersökt möjligheten för att flytta hamnen söderut. Detta för att kunna bygga ut hamnen...

Samhälle22 januari, 2021

Sverige stoppade transittransporter från Danmark till Norge och Finland – men öppnade sedan gränsen igen

Under några timmar på torsdagen stängdes den svenska gränsen mot Danmark för lastbilar på transitresa till Norge och Finland uppger...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.