Connect with us

Arbetsmarknad

Enigheten är bruten i danska avtalsrörelsen

Publicerad

den

Dennis Kristensen, de danska LO-förbundens huvudförhandlare, är nöjd med det avtal som han undertecknat i natt på det regionala området. Han menar dock att LO-förbunden fortfarande står bakom kravet på ett nytt avtal för lärarnas arbetstid. Foto: News Øresund – Nicklas Bunck Sørensen Andersen

I natt skrev de danska LO-förbunden under ett avtal på det regionala området som ger stora lönehöjningar. Men fackförbunden Dansk Sygeplejeråd och Akademikernes Centralorganisation vill ha starkare garantier för betald lunchrast och tackade nej. Avtalet innebär att den så kallade musketörseden mellan statliga, regionala och kommunala parter i årets avtalsrörelse är bruten.

Socialpedagoger, sosu-assistenter (ungefär vårdbiträden och undersköterskor) och andra LO-medlemmar är bland de lägst betalda inom den regionala sektorn. De valde lönehöjningar på 8,1 procent under tre år, och en skrivning om att den betalda lunchrasten är fredad, framför att gå i strejk för ett nytt arbetstidsavtal för lärarna eller starkare garantier för betald lunchrast för alla inom regional och statlig sektor.

– Jag kan bocka av våra krav. Dessutom har vi avskaffat det helt orättvisa privatlönsvärnet (som innebär att de offentliga löneökningarna inte får överstiga de privata, reds anm) och därmed säkra att offentliganställdas lön i framtiden följer lönen för privata kollegor. Det är en entydig seger för dansk fackföreningsrörelse och våra medlemmar, säger LO-förbundens huvudförhandlare på det regionala området, Dennis Kristensen i ett pressmeddelande.

Men LO-förbunden representerar bara cirka 46 000 av de regionanställda. Hos Dansk Sygeplejeråd och Akademikernes Centralorganisation var besvikelsen stor.

– Jag är överraskad. Jag tycker att Dennis (Kristensen, reds anm) tidigare varit mycket tydlig med att vi gick in tillsammans och ut tillsammans. Han har talat mycket varmt om gemenskapen. Just nu och här verkar det som att det inte betyder så mycket, sade Grete Christensen, chefsförhandlare för fackföreningarna på det regionala området, till Berlingske.

De vill nu förhandla vidare, men de regionala arbetsgivarnas chefsförhandlare Anders Kühnau menar att det finns ett avtal som de får välja att ansluta sig till eller inte.

Sedan avtalsrörelsen startade har de danska fackförbunden tydligt stått samman, med budskapet att de inte skriver under något avtal förrän allas krav är tillgodosedda. Det har alltså, utöver löneutvecklingen, främst handlat om lärarnas arbetstid och de statligt och regionalt anställdas fortsatta rätt till betald lunchrast. Att LO-förbunden nu brutit musketörseden och ingått ett avtal på det regionala området betyder dock inte att risken för en storkonflikt är över.

Sett till vilka konsekvenser som en storkonflikt skulle kunna få på den svenska sidan sundet har det ingångna avtalet inte så stor betydelse, eftersom det i sig varken påverkar tågtrafiken eller väderleksrapporterna till Köpenhamns flygplats i Kastrup – båda är beroende av om det blir strejk och/eller lockout på det statliga området.

Bedömare i de danska medierna talar nu om att nattens avtal kan ge två möjliga följder för den danska avtalsrörelsen. En potentiell utveckling vore att det uppstår en ketchupeffekt, där fler avtal ingås under de närmaste dagarna. En annan är att de övriga förhandlingarna helt enkelt fortsätter som förut.

Flemming Vinther, facklig chefsförhandlare på det statliga området, har än så länge meddelat att han tror på det sistnämnda alternativet.

”Avtalet från i natt innehåller inte något avtalsmässigt säkerställande av lunchrasten. Så det finns inte så mycket att kopiera för oss andra, som haft det som huvudkrav sedan dag ett”, skriver han på Twitter.

(News Øresund)

Läs mer:
Musketöreden – därför är läget låst i danska avtalsrörelsen
Offentliga löner stiger snabbare i Sverige än i Danmark
Skånetrafiken betalar själva för ersättningsbussar över bron vid dansk strejk
Danska storstrejken skjuts upp i två veckor efter nattförhandling
Lockoutade Öresundspendlare måste anmäla sig till a-kassan

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad18 juni, 2021

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går i strejk från lördag i protest mot låga löner

På lördag utlöses en strejk i Danmark som omfattar var tionde sjuksköterska i Danmark i kommuner och regioner i hela...

Infrastruktur18 juni, 2021

Öresundsfrågor, gränser och gröna lösningar debatterades på Folkemødet

Folkemødet i Allinge på Bornholm genomförs i begränsad form med en del publik på plats. En hel del samtal och...

Samhälle17 juni, 2021

Region Själland räknar med miljardvinst till följd av Fehmarn Bält-förbindelsen

En större arbetsmarknadsregion i och med kortare restider, bättre möjlighet att locka till sig kvalificerad arbetskraft från utlandet, en utökad...

Arbetsmarknad17 juni, 2021

Omställning krävs på den svenska arbetsmarknaden

Trots vissa positiva tendenser på den svenska arbetsmarknaden varnar Arbetsförmedlingen för att den ovanligt höga långtidsarbetslösheten kommer att bita sig...

Infrastruktur17 juni, 2021

Fehmarn Bält-projektets danska tunnelfabrik kan göras permanent

En politisk majoritet i Folketinget föreslår att tunnelfabriken som ska uppföras vid Rödbyhamn på Lolland, där betongelementen till Fehmarn Bält-förbindelsen...

Samhälle17 juni, 2021

Nya mottagningar för långtidscovid öppnas i Skåne

Många som har varit sjuka i covid-19 blir inte helt återställda, utan kan uppleva symptom som trötthet, andningsbesvär och hjärtklappning...

Samhälle17 juni, 2021

Fortsatt gratis covid 19-tester för gränspendlare

Region Skåne erbjuder fortsatt gratis covid 19-tester för gränspendlare, studenter och andra som verkar över Öresund, skriver regionen i ett...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.