Näringsliv
Drakamöllan i östra Skåne har upplevt ett år nästan utan danska gäster
Tre frågor till Ingalill Thorsell, som äger konferens- och hotellanläggningen Drakamöllan på landsbygden i östra Skåne. Under flera år har hon tagit emot en stor andel gäster från Danmark, mycket tack vare deras kokbok om traditionell mat som översattes till danska och som har sålt i många exemplar i Danmark. På Drakamöllan anordnas vanligtvis även operakvällar med danska operasångare och företaget har ett danskt dotterbolag inom teater- och operabranschen.
Hur har er verksamhet påverkats under coronapandemin det senaste året?
– Det har varit väldigt omtumlande. Den 7 mars förra året hade vi en operakväll med 50 gäster i matsalen, fyra danska operasångare och en pianist. Livet lekte och vi såg framåt med stor tillförsikt och hade inte riktigt förstått vad som väntade runt hörnet, för det hade man inte börjat prata om än. Sedan, ett par dagar senare drogs ju ridån ner. Från början trodde man inte att det skulle bli så farligt men ganska snart blev man klar över att det inte är så enkelt. Väldigt snabbt försvann alla våra danska gäster och alla konferensgästerna. Vi insåg under våren att det gäller att försöka se vilka möjligheter som finns. Det har blivit populärt för många att börja vandra så vi startade ett pop-up café. Annars hade vi under ett antal månader nästan inga gäster och det var väldigt dött. Inte helt, men nästan. Sedan hittade vi lösningar så att vi kunde ta hand om drygt hälften av det normala antalet gäster. Under sommaren klingade pandemin av och sommaren var välbesökt men väldigt annorlunda för vår del eftersom det inte kom någon dansk eller internationell gäst. Det kom helt andra gäster än vad vi brukade ha. Så fortsatt det in under hösten. Man kan säga att det har varit ett balanserande och fullständigt omöjligt att planera. Man är bara reaktiv mot vilka restriktioner det är som gäller och tänker hur vi kan hantera det. Under sommaren gick det bra, då hade vi runt 70 procents beläggning, men annars har vi i princip haft gäster bara på helgerna.
Ni riktar er även mot den danska marknaden, hur har gränsreglerna påverkat ert kunderunderlag?
– Även om gränsen inte har varit stängd mot Danmark så länge, har det uppfattats så eftersom de danska myndigheterna å det bestämdaste har avrått från att åka utomlands. När danskarna kommer hem har de behövt sitta i karantän och även om det från början var en frivillig karantän och nu är den mer obligatorisk har de hållit sig borta. Jag tror också att de känner att man lite tittar snett på dem som har varit i Sverige och det orkar man nog inte med. Det var många danskar som bokade in sig när de trodde att det skulle gå framåt hösten, men de bokade av ganska snart. Man har resonerat att det inte går att åka över och man har följt rekommendationerna. Man kan också vända på det och säga att våra danska vänner har varit duktiga på att följa de råd och riktlinjer som har satts upp och även om det inte har varit ett förbud att åka till Sverige så har man avstått. Vi har just nu några danska gäster som är bokade i maj så vi får se om de kan komma.
Hur har ni anpassat verksamheten och hur ser du på framtiden?
– Under våren korttidspermitterade vi och ett par i personalen valde också att gå vidare till annan verksamhet eller studera för att de kände att det var för osäkert i den här branschen just nu. Vi är två färre som jobbar heltid nu än i våras. Vi balanserar oss fram och det är svårt att säga i nuläget när vi törs utöka personalen igen. De nya initiativ vi har tagit är caféverksamheten och vandrarluncher. Det är nämligen otroligt många besökare som vandrar förbi. Vi har också utökat våra söndagsmiddagar där vi vänder oss till lokalbefolkningen. Det får man göra i ett sådant här läge, vända sig mer till lokalbefolkningen.
– Sedan är jag fullständigt övertygad om att våra danska gäster kommer att komma tillbaka så småningom. Jag får många glada tillrop på mejl om att ”nu får vi snart komma”. Vi har väldigt trogna kunder och gäster så jag är säker på att de kommer tillbaka, frågan är bara när. Det vi hoppas på är att det lättar till midsommar så att vi kan genomföra vår midsommaropera. Den har vi haft traditionsenligt i mer än 15 år. Vi hoppas också att de flesta ska vara vaccinerade efter sommaren så att vi kan börja försiktigt med små möten och konferenser. Det är också viktigt att vi lär oss något av den här tiden. Jag tror till exempel att man kommer att bli mer hänsynsfulla mot varandra och mer uppskatta att ha avstånd till varandra. Man packar inte lika lätt en sal med människor utan folk ska kunna känna sig trygga. Sådant återstår att se.
(News Øresund – Erik Ottosson)
I en intervjuserie kommer vi att intervjua privatpersoner och företagare som på olika sätt arbetar eller är verksamma i regionen kring hur de har påverkats under coronapandemin samt av de danska och svenska inresereglerna. Har du tips på en intervjuperson? Hör gärna av dig till erik.ottosson@oresundsinstituttet.org.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen