Connect with us

Danmark

Dansk kommun och flera företag inför snusförbud för anställda

Publicerad

den

Ett antal danska kommuner och företag inom detaljhandeln har förbjudit anställda från att snusa under arbetstid. Foto: News Øresund

Ett antal danska kommuner har förbjudit anställda från att snusa under arbetstid. Bland annat jämställer Aarhuspolitikern Christian Budde (Venstre) snus med cigaretter och menar att det inte ”tillhör kulturen i Aarhus kommun.” Flera företag inom detaljhandeln har i dagarna också infört förbud för sina anställda, något facket HK Handel är kritiska mot.

Från och med den 1 maj i år blir det förbjudet för de 28 000 anställda i Danmarks näst största kommun Aarhus att snusa, rapporterar Ritzau. Det beslutade en stor majoritet av byrådet (kommunfullmäktige) onsdagen den 20 mars. Byrådet reviderade kommunens rökpolicy till att innefatta all form av nikotin under arbetstid eller iförd kommunens arbetskläder. Sedan tidigare har flera andra danska kommuner som Hørsholm och Odense förbjudit snusande under arbetstiden.

I en skriftlig kommentar till nyhetsbyrån menar sundhetsrådmanden (ung. hälsokommunalrådet) Christian Budde (Venstre) att kommunen har ”ett stort ansvar att gå först och signalera att nikotinprodukter på samma sätt som cigaretter inte är en del av kulturen som anställd i Aarhus kommun.”

Flera detaljhandelsföretag inför också snusförbud

Samtidigt rapporterar tidningen Børsen att flera företag inom detaljhandeln som Salling Group, Normal och Imerco som tillsammans sysselsätter fler än 71 000 medarbetare i Danmark har infört snusförbud för sina anställda.

– Det är produkter som man officiellt blir avrådd att använda. Det är ett stimulerande medel som inte hör till arbetet. Sundhedsstyrelsen (ung. som svenska Folkhälsomyndigheten, reds. anm.) avråder också från att röka eller snusa. Så det är inte något vi står bakom att bruka medan man jobbar, säger Normals vd Torben Mouritsen till Børsen.

Facket kritiska

Mette Høgh, ordförande i HK Handel, som representerar nästan 30 000 butiks- och lageranställda kritiserar arbetsgivarnas beslut.

– Vi förstår intentionerna bakom initiativet, eftersom kedjorna sysselsätter många unga som de gärna vill skydda. Men vi måste också hålla fast i att den sortens initiativ som påverkar medarbetarna bara ska införas om arbetsgivaren menar att det får driften av butiken att fungera bättre, och det har jag svårt att se här, säger hon till Børsen.

Inget generellt snusförbud

Børsen har pratat med andra detaljhandelsföretag, och kan inte se något generellt snusförbud inom branschen. Bland annat har Søstrene Grene, Coop och Power ingen snuspolicy. (News Øresund)

Fakta: Snus och nikotinpåsar

Sverige är det enda landet i EU där vanligt snus inte är förbjudet, efter att landet fått dispens i samband med inträde i unionen 1995.

Men så kallat ”vitt snus” eller ”nikotinsnus”, nikotinpåsar utan tobak, blir allt populärare i världen. Nederländerna, Belgien och delar av Tyskland har förbjudit det och EU:s hälsokommisionär Stella Kyriakides har sagt att det vita snusets ökande popularitet kan innebära ”allvarliga hälsorisker”.

EU-kommisionen förbereder en revision av unionens tobaksdirektiv och då kan det vita snuset inkluderas, rapporterar SVT och hänvisar till Politico.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle19 april, 2024

Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat

Danmark väntas ha en fortsatt högre ekonomisk tillväxt än Sverige under 2024 med BNP-ökningar på över två procent. Sverige går...

Arbetsmarknad18 april, 2024

Miljarder i samhällsekonomiska vinster i Öresundsregionen om gränshindren över Öresund avvecklas, visar ny analys

Öresundsregionens arbetsmarknad är endast integrerad till 17 procent. Men om arbetsmarknaden skulle vara helt integrerad skulle detta leda till en...

Energi19 april, 2024

Danmark och Sverige med i avtal om export av koldioxid för permanent lagring

Att fånga in och lagra koldioxid brukar kallas för CCS och anses av många som ett av många sätt att...

Samhälle19 april, 2024

Svenskarna jobbar längre – den faktiska pensionsåldern har stigit till 66 år

Mellan 2022 och 2023 ökade den genomsnittliga pensionsåldern i Sverige med 1,2 år till 66,0 år skriver Sydsvenskan baserat på...

Energi19 april, 2024

Malmö börjar om med eget energibolag

Malmö stad startar ett eget energibolag för att säkerställa en “tillräcklig, prisvärd och hållbar elförsörjning och samtidigt stärka rådigheten över...

Infrastruktur19 april, 2024

Snälltåget kör fler tåg från Stockholm till Köpenhamn under perioden maj-september

Med start den 16 maj och fram till den 29 september i år utökar Snälltåget linjen Stockholm-Malmö och kör vidare...

Danmark18 april, 2024

400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen

Ena halvan av den renässansbyggnaden Børshuset som ägs av Dansk Erhverv började under tisdagsmorgonen brinna, något flera danska och svenska...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.