Connect with us

Näringsliv

Danmarks utrikesminister kritiserar Sverige för bristande nordiskt samarbete i den förlorade kampen om EMA

Publicerad

den

Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen riktar hård kritik mot den svenska regeringen för att de enligt honom röstade på Milano och inte Köpenhamn som ny värd för den europeiska läkemedelsagenturen EMA sedan Stockholms kandidatur föll vid den inledande EU-omröstningen i måndags. Foto: Udengrigsministeriet

Sverige har svikit både Danmark och den nordiska gemenskapen genom att stödja Milano och inte Köpenhamn när EU under måndagen röstade om vilken stad som ska bli ny värd för den europeiska läkemedelsmyndigheten EMA. Det säger Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen (LA) när han i Bryssel kommenterar att Köpenhamn kom på en tredje plats i omröstningen efter Milano och vinnaren Amsterdam. Sveriges EU-minister Ann Linde (S) vill inte kommentera uppgiften om att Sverige skulle ha röstat på Milano och inte Köpenhamn. Sveriges uteblivna röst var inte avgörande för att Danmark förlorade kampen om EMA. Det uppger finans.dk och business.dk.

Enligt Danmarks utrikesminister Anders Samuelsen (LA) valde den svenska regeringen att stötta Milano och inte Köpenhamn sedan Stockholm förlorat kampen om EMA redan i den första röstningsomgången i måndags. I den andra omröstningen åkte Köpenhamn ur medan Milano och Amsterdam gick vidare till en sista omröstning som blev oavgjord så att lotten fick avgöra att EMA med närmare 900 anställda läkemedelsexperter ska flytta till Amsterdam under 2019.
– Jag kan inte undvika att säga att jag är besviken över svenskarna. Svenskarna sviktade på många områden idag, sade Anders Samuelsen (LA) i en kommentar efter omröstningen i Bryssel uppger finans.dk där han också pekar på att Köpenhamns förlust också är en förlust för grannstaden Malmö.
– De sviker Malmö genom att inte backa upp den danska kandidaturen som jag tror skulle ha haft ytterligare chans för att komma fram till mållinjen. De väljer det genom att satsa italienskt. Jag vet inte vad de tänker i Malmö i ögonblicket, säger Anders Samuelsen och tillägger att Malmö också skulle fått nytta av de närmare 900 arbetsplatser som EMA hade haft med sig till Köpenhamn om Danmark fått bli ny värdnation.

Till business.dk säger Anders Samuelsson att det var tydligt att “svenskarna kommit så långt ut på isen” gentemot Köpenhamn som kandidat att de inte kunde tänka sig att stödja det nordiska grannlandets kandidatur i de utslagsgivande omröstningarna sedan Stockholm förlorat i den första omröstningen. Sveriges agerande i EMA-omröstningen kommer att få konsekvenser i det framtida samarbetet mellan länderna säger Anders Samuelsen till business.dk.
– Jag tror nog att svenskarna själva förväntar att det får konsekvenser i förhållande till hur vi samarbetar. Det är inte normalt det som föregått här säger Anders Samuelsen medan Danmarks hälsominister Ellen Trane Nørby (V) tillägger att hon efterlyser “den nordiska sammanhållningen”. De båda danska ministrarna betonar samtidigt att Amsterdam blir en bra värd för EMA.

Sveriges uteblivna röst var dock inte avgörande för att Köpenhamn på måndagen förlorade EU-omröstningen om EMA. I den andra omröstningen fick Milano 12 röster, Amsterdam 9 och Köpenhamn 5 röster. Därmed gick Milano och Amsterdam med god majoritet vidare till den avgörande omröstningen som slutade oavgjord så att lotten fick avgöra till Amsterdams fördel. Anders Samuelsens kritik av Sveriges agerande står inte oemotsagd i Danmark. Den tidigare utrikesministern Holger K. Nielsen (SF) skriver i en tweet att Sveriges röst inte var avgörande och att Sverige har rätt att rösta på den kandidat man anser bäst oavsett det nordiska samarbetet.

Den svenska EU-ministern Ann Linde (S) säger på plats i Bryssel till finans.dk att hon tycker att den danska utrikesministerns kritik inte är befogad och vill inte bekräfta hans uppgift om att Sverige röstade på Milano och inte på Köpenhamn. Enligt Expressen försökte Danmarks statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) vid EU-toppmötet i Göteborg förgäves få Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) att gå med på en överenskommelse om att rösta på grannlandet om den egna kandidaturen inte gick vidare. Enligt Expressen fick den svenska statsministern kritik för att inte stå upp för det nordiska samarbetet när han vägrade att lova Danmark sitt stöd.

Medan Danmark och Sverige lyckades att få forskningsanläggningen European Spallation Source, ESS, förlagd till Lund med datacenter i Köpenhamn genom ett omfattande samarbete så har länderna varit varandras motståndare i kampen om att få bli ny värdnation för EMA. En kamp som till slut gjorde båda länderna till förlorare.

När Region Skånes och det dansk-svenska samarbetet Greater Copenhagen & Skåne Committees ordförande Henrik Fritzon tidigare i år uppmanade de danska och svenska regeringarna att samarbeta om att få EMA till Köpenhamn fick han hård kritik av den svenska regeringens nationella samordnare av life science, Anders Lönnberg.
– Jag är lite sur på Region Skåne och det skäms jag inte för att säga, uppgav Anders Lönnberg till News Øresund efter att han i våras talade vid konferensen The future of Swedish & Danish life science i Medicon Village i Lund.
Han menade att Region Skåne lojalt skulle ställa sig bakom den svenska regeringens val av Stockholm.
– När regeringen väl fattat sitt beslut är det enligt regeringsformen regeringen som bestämmer utrikespolitiken, sade Anders Lönnberg.

Søren Bregenholt, ordförande i dansk-svenska nätverksorganisationen Medicon Valley Alliance och CVP hos danska läkemedelsjätten Novo Nordisk, beklagar att det inte gick skapa en gemensam dansk-svensk uppbackning kring Köpenhamn som ny värd för EMA. Men samtidigt lyfter han fram att Köpenhamn hamnade på en hedrande tredjeplats bland de 19 städerna som kämpade om EMA.
– Det är självfallet ett gott betyg till hela idéen om Medicon Valley, för utan södra Sverige hade Köpenhamn stått långt svagare.

I rapporten “State of Medicon Valley 2017 – en analys av life science klustret i Greater Copenhagen regionen”, som utarbetats av Øresundsinstituttet på uppdrag av Medicon Valley Alliance, visas hur binationella Medicon Valley redan utvecklats till Nordens ledande life science kluster. Medicon Valley Alliance vd Petter Hartman säger i en kommentar till EU-omröstningen om EMA att det nu är viktigt att Köpenhamn och Stockholm lägger den tidigare oenigheten bakom sig.
– Vi ska nu arbeta ännu hårdare för att realisera vår gemensamma vision om ett dansk-svenskt life science kluster i världsklass och det kräver uppbackning från båda länderna, nationellt som regionalt. (News Øresund)

 

 

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev


Aktuella nyheter

Politik13 november, 2019

Satsning på brojubileum och ökad närvaro i Stockholm istället för Öresundshus under Almedalsveckan

Region Skåne och Malmö stad meddelade på onsdagen att de efter tio år sätter stopp för satsningen på den gemensamma...

Arbetsmarknad12 november, 2019

Danska gränskontrollen mot Sverige inledd – många bilister id-kontrollerades vid Öresundstunneln

Den danska gränskontrollen, för resande från Sverige, inleddes klockan 10 på tisdagen. Flera bilister som kom körande på Öresundsbron blev...

Arbetsmarknad11 november, 2019

Sänkt hastighet och endast ett körfält öppet i tunneln när dansk polis påbörjar gränskontrollen den 12 november

Sänkt fart till 50 km/h och en körbana öppen i tunneln när den danska polisen utför gränskontroller för trafiken på...

Samhälle11 november, 2019

Transferpassagerare ger stabil utveckling för Kastrup – minskat inrikesflyg pressar svenska flygplatser

Under oktober kunde Köpenhamns flygplats i Kastrup redovisa en mindre passagerarökning på 0,2 procent medan motgångarna fortsatte för de svenska...

Arbetsmarknad8 november, 2019

Polisen om de nya danska gränskontrollerna som inleds nästa vecka: Inga tåg kommer att bli försenade

På tisdag inleder dansk polis gränskontroller av resande mellan Sverige och Danmark, och då behöver resenärer på Öresundstågen kunna legitimera...

Bostad/fastighet8 november, 2019

Avhoppare från Liberal Alliance bildar nytt danskt borgerligt parti – Fremad

Ryktena har surrat i flera veckor efter de många avhoppen från ledningen i det krisdrabbade danska partiet Liberal Alliance. På...

Infrastruktur8 november, 2019

Island öppnar dörren för ett förnyat nordiskt transportsamarbete

Ett första steg mot ett förnyat nordiskt transportsamarbete togs vid Nordisk Rådets session i Stockholm i förra veckan. Islands samarbetsminister,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.