Danmark
Danmarks regering föreslår en ny avsmalnad lag mot ”otillbörlig behandling av skrifter med väsentlig religiös betydelse”
Förslaget om en ny dansk blasfemilag har väckt stor debatt och när den danska regeringen på fredagen lade fram ett smalare lagförslag har det reviderats vilka trossamfund som omfattas, samt att det nu endast omfattar kriminalisering av ”otillbörlig behandling av skrifter med väsentlig religiös betydelse för ett erkänt trossamfund.” Det skriver Justitsministeriet i ett pressmeddelande.
I augusti meddelade den danska regeringen att den ville förbjuda koranbränningar, efter att både Sverige och Danmark väckt stor internationell uppmärksamhet.
I pressmeddelandet från Justitsministeriet framgår att det danska Rigspolitiet har noterat 483 demonstrationer med bok- eller flaggbränningar i Danmark under perioden 21 juli till och med den 24 oktober 2023. Samtidigt menar den danska säkerhetspolisen PET att koranbränningarna haft betydelse för hotnivån.
Lagförslaget har väckt stor debatt i Danmark, och efter en remissrunda har regeringen valt att smalna av förslaget efter synpunkter från bland andra Polisen. Till exempel skulle lagen tidigare även gälla religiösa föremål. Nu föreslås lagen endast omfatta ”skrifter med väsentlig betydelse för ett erkänt trossamfund”.
Andra ändringar i förslaget inkluderar att skriften som skändas nu måste tillhöra ett ”erkänt trossamfund”, det vill säga att det måste vara registrerat som erkänt enligt den danska ”trossfamfundsloven” eller vara folkekirken.
Det uttrycks också i lagförslaget att konstverk, där den ”otillbörliga handlingen utgör en mindre del av ett större verk”, kommer att undantas från lagen, något som partiet Radikale Venstre krävt för att stödja det. Dessutom kommer det inte att vara straffbart att uttrycka stöd för koranbränningar, efter att ett flertal juridiska experter pekat på att problem det skulle medföra.
Danmarks nya blasfemilag kommer att utvärderas om tre år, framgår av pressmeddelandet. (News Øresund)
Så här har Sverige hanterat koranbränningarna:
Fakta: Svensk-irakisk koranbrännare ska utvisas
Salwan Momika har väckt uppmärksamhet efter en koranbränningsturné runt om i Sverige under året. I dagarna meddelade Migrationsverket att han inte får förlängt uppehållstillstånd, eftersom han enligt Verket ska ha lämnat oriktiga uppgifter till myndigheten vid tillfället för sin ansökan.
Migrationsverket återkallar därför uppehålls- och arbetstillstånd, hans flyktingstatus samt utvisar honom, med förbud att återvända under fem år.
På grund av verkställningshinder beviljas han dock ett tidsbegränsat uppehållstillstånd från den 25 oktober till 16 april nästa år. Grunden till hindret är att han riskerar tortyr i Irak.
Salwan Momika kommer överklaga Migrationsverkets beslut, meddelar både han själv och hans advokat.
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen