Politik
Turbulent tid fortsätter för borgerlig dansk politik

Dansk Folkeparti har störtdykt, Venstre splittrats och Nye Borgerlige kollapsat. Samtidigt har nya partier tillkommit. Under de senaste åren har den politiska kartan till höger i dansk politik ritats om rejält. Just nu finns ingen tydlig borgerlig statsministerkandidat, och det största borgerliga partiet i den senaste opinionsmätningen är Liberal Alliance.
- Dansk Folkeparti, som i folketingsvalet 2015 fick 21,1 procent av rösterna, har sedan dess tappat stadigt och fick i valet i fjol 2,6 procent av rösterna. Fler konkurrerande partier kring kärnfrågorna för Dansk Folkeparti, och därtill skandaler kring partiledaren, har bidragit till raset. Partiet ökade sina väljarsympatier något i den senaste opinionsmätningen från Epinion för DR Nyheder och Altinget, men ligger fortfarande enbart på 4,8 procent
- Venstre rasade vid det senaste valet, från de sedvanliga resultaten under de senaste decennierna på omkring 20-30 procent, till 13,3 procent. En viktig förklaring är att partiet under fjolåret i praktiken splittrades i tre, genom att den förra partiledaren Lars Løkke Rasmussen startade det nya mittenpartiet Moderaterne och den förra vice partiledaren Inger Støjberg startade det nya, mer invandringskritiska Danmarksdemokraterne som också tagit röster från Dansk Folkeparti. Nu är Venstre på väg att få en ny partiledare i Troels Lund Poulsen och politiska bedömare menar att han troligen inte kommer att göra partisympatisörerna besvikna – framför allt för att ribban är mycket låg då partiet bara fick 8,7 procent i den senaste mätningen.
- Nye Borgerlige står för närvarande utan ordinarie partiledare och har sedan valet för knappt ett år sedan tappat två av sina sex folketingsledamöter till Dansk Folkeparti, medan ytterligare en – som då nyligen valts till ny partiledare för Nye Borgerlige – uteslutits efter en konflikt. Det konservativa och invandringskritiska partiet väntas välja om partiets grundare Pernille Vermund till nygammal partiledare i helgen, på Nye Borgerliges landsmöte. Efter alla turer under vintern och våren förlorade Nye Borgerlige tusentals medlemmar, skrev DR Nyheder.
- Konservative gick inför folketingsvalet ifjol igenom en bergochdalbana, där partiet först ökade kraftigt i opinionen och partiledaren Søren Pape Poulsen utropade sig som statsministerkandidat. Men sedan, efter att det avslöjats att han bland annat missbrukat sin titel i internationella sammanhang, sjönk stödet för Konservative igen, partiet gjorde ett ganska dåligt val och ligger nu på 5,1 procent i opinionen.
(News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen