Connect with us

Samhälle

På fredag återöppnas Danmark nästan helt – nattklubbar och diskotek återstår

Publicerad

den

Fredag 21 maj ska Danmark återöppnas med några få undantag och med utfasning av hemarbete, munskydd och coronapass under sommaren. Det är innebörden i en överenskommelse som natten till tisdagen träffades mellan samtliga partier i Folketinget med undantag av Ny Borgerlige. Det uppger Justitiedepartementet i ett pressmeddelande. Danmarks Radio beskriver avtalet som att “Fra på fredag genåbner alt – bortset fra natklubber og diskoteker”. Coronapassen ska nu utfasas under sommaren tillsammans med kravet på att använda munskydd.

– Från den 21 maj är nattklubbar och diskotek stängda, allt annat är öppet – i en eller annan form, kommenterade De Konservatives partiledare Søren Pape Poulsen till Danmarks Radio.

FÖRSAMLINGSFÖRBUDET. Inomhus höjs gränsen från 25 till 50 personer och utomhus från 75 till 100 personer från och med den 21 maj i enlighet med tidigare avtal. Särskilda regler gäller för vissa kultur-, näringslivs- och idrottsarrangemang.

HEMARBETE. Kravet på hemarbete för de som kan ska nu urfasas i tre steg. Den 21 maj kan var femte hemarbetande återvända till arbetsplatsen. Den 14 juni ökas andelen till hälften och den 1 augusti kan alla vara tillbaka på arbetet.

CORONAPASS. Personer som vaccineras mot covid-19 ska kunna använda intyg om detta istället för coronapass 14 dagar efter första sticket. Från den 21 maj ska man inte längre behöva visa coronapass för att komma in på bibliotek eller delta i föreningsidrott. Under juni påbörjas sedan arbetet med att urfasa användandet av coronapass.

MUNSKYDD. Kravet på att använda munskydd ska i likhet med coronapassen urfasas. En plan för utfasning ska vara klar i juni.

ZOO, TIVOLI OCH BADLAND. Nu får även inomhusverksamheter hos zoo, tivoli och badland öppnas men med krav på coronapass. Även spelhallar, kasino och lekland tillåts öppna på samma villkor.

KULTURHUS OCH FÖRENINGSLOKALER. De idrottsaktiviteter som ännu inte tillåtits kan öppna på fredag med krav om coronapass. Det kan handla om föreningslokaler, bastu, kulturhus, medborgarhus samt musik- och kulturskolor för personer över 18 år.

UTBILDNINGAR: Resterande elever på landets ungdoms- och vuxenutbildningar samt studerande på universitet och andra högre utbildningar kan återgå på samma sätt som vid tidigare återöppningar av andra delar av utbildningssystemet.

(News Øresund)

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Näringsliv20 juni, 2021

Danmarks tomatkung hämtar största delen av vinsten från sin svenska verksamhet

Danmarks största tomatproducent Alfred Pedersen & Søn är även Sveriges största tomatodlare med växthus i Dalköpinge utanför Trelleborg. Den svenska verksamheten...

Veckobrev21 juni, 2021

Läs News Øresunds veckobrev v. 24

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går ut i strejk från lördag i protest mot låga löner På lördag utlöstes...

Arbetsmarknad18 juni, 2021

Mer än 5 000 danska sjuksköterskor går i strejk från lördag i protest mot låga löner

På lördag utlöses en strejk i Danmark som omfattar var tionde sjuksköterska i Danmark i kommuner och regioner i hela...

Infrastruktur18 juni, 2021

Öresundsfrågor, gränser och gröna lösningar debatterades på Folkemødet

Folkemødet i Allinge på Bornholm genomförs i begränsad form med en del publik på plats. En hel del samtal och...

Samhälle17 juni, 2021

Region Själland räknar med miljardvinst till följd av Fehmarn Bält-förbindelsen

En större arbetsmarknadsregion i och med kortare restider, bättre möjlighet att locka till sig kvalificerad arbetskraft från utlandet, en utökad...

Arbetsmarknad17 juni, 2021

Omställning krävs på den svenska arbetsmarknaden

Trots vissa positiva tendenser på den svenska arbetsmarknaden varnar Arbetsförmedlingen för att den ovanligt höga långtidsarbetslösheten kommer att bita sig...

Infrastruktur17 juni, 2021

Fehmarn Bält-projektets danska tunnelfabrik kan göras permanent

En politisk majoritet i Folketinget föreslår att tunnelfabriken som ska uppföras vid Rödbyhamn på Lolland, där betongelementen till Fehmarn Bält-förbindelsen...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.