Connect with us

Samhälle

Åtta personer blir gräns för julfirande i Sverige

Publicerad

den

Under tisdagen presenterades rekommendationer och råd för julfirande i Sverige. Foto: News Øresund

Under tisdagen presenterades de allmänna rekommendationerna som gäller för hela Sverige från och med den 14 december och över jul- och nyårshelgerna. Max åtta personer ska fira tillsammans och resor ska undvikas.

Under tisdagen kallade Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) till presskonferens och presenterade de restriktioner som ska gälla under de kommande högtiderna.

– I år kan inte julen bli som vanligt, i år kan vi inte fira med alla som vi vill fira med. Coronaviruset tar inte någon hänsyn till högtider och från flera delar av vårt land får vi oroväckande rapporter om hur smittan sprids. Nu måste vi var uthålliga, sade han inledningsvis under pressmötet.

Från och med den 14 december ska de lokala råden som gäller i olika delar av landet upphöra och ersättas med nationella allmänna råd och föreskrifter. Rådet är då att högst åtta personer ska samlas för firande.

– Kom ihåg att åtta personer är den nya normen för alla sociala situationer, det gäller även jul och nyår. Undvik nya kontakter, träffas under kort tid, håll avstånd och helst utomhus. Undvik att resa med tåg och bussar och undvik att gå i butiker, sade Stefan Löfven.

Johan Carlson, generaldirektör för Folkhälsomyndigheten, pratade om att skapa en bubbla som kan möjliggöra möten och om vikten av att resa säkert. Kollektivtrafik ska undvikas och i de tillfällen det är nödvändigt rekommenderas färdmedel där platsbiljett kan bokas, sade han.

– Det bästa är att fira i den egna kretsen, vill man fira med andra och resa någonstans måste man förbereda det. Det går att skapa en bubbla och under de 10–14 dagar som är kvar vara noga med att inte vara ute och umgås med andra. Men att gå mellan sådana bubblor är inte rimligt i år.

När det gäller skidanläggningar i fjällen kommer de att kunna vara öppna.

– Vi har haft dialog för att säkerställa att fjällanläggningar kan hållas öppna. Det finns engagemang i länen för att öka testning och se till att trängsel inte uppstår. Därför är det rimligt att hålla öppet, sade Johan Carlson.

Folkhälsomyndigheten har sammanställt de nya föreskrifterna och rekommendationerna inför ledigheter och storhelger på sin hemsida.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Energi29 november, 2023

Vattenfall öppnar upp för investeringar på 50 miljarder kronor i befintliga kärnkraftsreaktorer

Det statliga kraftbolaget Vattenfall utreder sedan tidigare möjligheten om att bygga nya reaktorer vid Ringhals kärnkraftverk. Samtidigt flaggar nu bolaget...

Arbetsmarknad29 november, 2023

Ny rapport från SCB: Åtta av tio ensamkommande barn som kom till Sverige 2015 har arbete

Drygt 20 000 av de 35 000 ensamkommande barn som 2015 sökte asyl i Sverige bor kvar. Knappt sju av...

Arbetsmarknad29 november, 2023

Utrikes födda med lön från arbete har ökat med 25 procent i Malmö

Antal personer i befolkningen som får lön från en anställning ökar mer i Malmö än i Skåne och i landet...

Fastighet29 november, 2023

Danmarks Nationalbank varnar för att svenska utförsäljningar av danska fastighetsportföljer kan leda till prisfall i Danmark

Flera av de svenska fastighetsbolagen har meddelat att de kommer att sälja av sina fastighetsportföljer för att refinansiera sina skulder....

Samhälle29 november, 2023

Oförändrad skattesats när Region Skåne går med underskott under 2024

Region Skåne beslutade vid tisdagens fullmäktigemöte att regionskatten ligger kvar på 11,18 procent i budgeten för nästa år. Under 2023...

Samhälle29 november, 2023

Från 6 till 20 miljarder kronor – kostnaden för Stockholms avloppsprojekt ökar kraftigt

När budgeten för upprustningen av Stockholms stads avloppssystem gjordes 2014 bedömdes kostnaden bli sex miljarder kronor inklusive en ny 14...

Näringsliv28 november, 2023

Danske Bank flyttar till nytt huvudkontor i Postbyen nära Köpenhamns centralstation

Byggnaden med de klassiska kolonnerna vid Kongens Nytorv har varit Danske Banks huvudkontor i mer än 140 år. När banken...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.