Samhälle
Aktuellt i Öresundsdebatten vecka 3: Fler svenska militärer på Gotland, kritik mot dumpningar i Kögebukten och hotet mot den fria rörligheten i Norden
Sverige sände mer militär till Gotland och flyttade trupper i Skåne när ryska landstigningsfartyg anlände till Östersjön. Första spadtaget för Köpenhamns konstgjorda halvö Lynetteholm togs med miljöaktivister och politiker bredvid varandra samtidigt som svensk miljökritik fortsätter mot att halvöbygget leder till dumpning av bottensediment nära svenskt farvatten med Natura 2000-områden. Oro för att 70 år av fri rörlighet i Norden är hotad. Det är några ämnen som hamnat i fokus för den senaste tidens debatt. News Øresund följer och sammanställer regelbundet aktuella debattartiklar och fördjupande reportage och intervjuer med fokus på Öresundsregionen, Danmark och Sverige.
Sydsvenskan 20 januari 2022: Köpenhamns nya halvö – C och V kräver skarpare svar från regeringen om miljöriskerna för Öresund
“Danmark måste sluta använda Öresund som kloak – och Sverige måste sluta acceptera att de gör det” säger den danskfödda svenska riksdagsledamoten Niels Paarup-Petersen (C) till Sydsvenskan som rapporterar om att protesterna mot bygget av Lynetteholm nu nått svensk regeringsnivå. Niels Paarup-Petersen har stället en skriftlig fråga till Sveriges klimat- och miljöminister Annika Strandhäll om hon tänker agera för att danska regeringen garanterar att vatten- och kustområden på svenskt territorium inte påverkas negativt av bygget av Lynetteholm i Köpenhamn. Även riksdagsledamoten och Vänsterpartiets miljöpolitiska talesperson Elin Segerlind ställde en liknande skriftlig fråga till Annika Strandhäll och där hon även frågade om Sverige ska börja förhandla med Danmark om ett stopp för byggnationen av Lynetteholm.
Enligt Sydsvenskan har Annika Strandhäll skriftligen svarat att regeringen högprioriterar skyddet av Öresunds marina ekosystem och poängterade i svaret att Sveriges samråd med Danmark om Lynetteholm fortfarande pågår.
”Just nu handlar samrådet bland annat om miljöövervakningen av dumpningen av muddermassor i Köge bukt där svenska myndigheter fortfarande har synpunkter”, skriver Annika Strandhäll till Sydsvenskan.
TV2/Lorry 16 januari 2022: Store protester mod dumpning af slam i Køge Bugt – borgmester frygter for havmiljøet ud for Stevns
“Demonstranter var i dag draget til Københavns Havn for at ytre deres harmdirrende protest mod Lynetteholmen – et bolig- og klimasikringsprojekt på en kunstig ø i havet ud for nationens hovedstad. Ifølge kritikerne medfører projektet en anseelig risiko for miljøforurening også her i sendeområdet”, skriver TV2/Lorry.
TV2/Lorry 15 januari 2022: 100 både demonstrerede mod Lynetteholm: “Vores fælles hav – ikke jeres losseplads. Slam jer”
“Op mod 100 både demonstrerede lørdag mod dumpningen af slam i Køge Bugt som konsekvens af det gigantiske anlægsbyggeri Lynetteholm i Københavns Havn. Demonstranterne frygter for havmiljøet”, skriver TV2/Lorry.
Sydsvenskan 20 januari 2022: Sex ryska landstigningsfartyg styr försvarets rörelser i Skåne
“Sedan julhelgen grupperas svenska försvarsstyrkor på ständigt nya platser längs Skånes kuster. Omgrupperingarna styrs av hur sex ryska landstigningsfartyg rör sig”, skriver Sydsvenskan. Enligt överste Per Nilsson, som leder det territoriella försvaret av Skåne sker rörelserna förhindra tillfället till fientlig landstigning.
Sveriges Television 16 januari 2022: Fler soldater har förstärkt Gotland under lördagen
På lördagseftermiddagen anlände en extrainsatt passagerarfärja till Visby hamn med ett större antal stridsfordon och militär personal rapporterar Sveriges Television. Det var den tredje militära förstärkningen av Gotland på ett dygn. Tidigare har ytterligare en färja samt ett flygplan anlänt till ön med militär personal och utrustning. Enligt Försvarsmakten handlar det om en beredskapsanpassning som sker på grund av det säkerhetspolitiska läget.
TV2/Bornholm 16 januari 2022: Analytiker: Militære bevægelser øget i Østersøen
Både NATO og Rusland øger i disse uger sin militære tilstedeværelse i Østersøen, efter at spændingerne imellem dem er øget, lyder det fra en militæranalytiker rapporterar TV2/Bornholm.
Politiken 16 januari 2022: Har du haft et billede af Sveriges strategi som værende helt til rotterne? Så har du misforstået noget
När Politiken skriver om Danmarks och Sveriges olika coronastrategier noterar tidningen att konsekvenserna inte skiljer sig lika mycket åt: “Og meget tyder på, at når vi med misundelse i øjnene har set billeder af svenskere på cafeer og restauranter, mens vi selv har gemt os væk inden døre og hver for sig, så er det om Sveriges mindre heldige strategi nok ikke hele sandheden. For måske afviger de to strategiers konsekvenser slet ikke så meget fra hinanden, som vi går og tror”.
Dagens Nyheter 15 januari 2022: DN Debatt. ”70 år av fri rörlighet inom Norden är hotad”
I ett debattinlägg i Dagens Nyheter skriver kommunalråden i Lund, Strömstad och Haparanda: “Tänk er att en gränskontroll sattes upp på Guldbron vid Slussen och Stockholm slets isär. Så är verkligheten i Haparanda-Tornio. I Strömstad gapar butikerna tomma och Öresundsregionen drabbas hårt i pandemins spår. När det nordiska samarbetet behövdes som mest har det fungerat som sämst”.
Tidigare inlägg:
Børsen 11 januari 2022: Arbejdsmarkedet skriger på hænder: Sverige kan være en del af løsningen
Danmark har en växande brist på arbetskraft och danska affärstidningen Børsen konstaterar att en del av lösningen kan finnas genom ökad arbetspendling över Öresund och pekar på att medan det finns 155 000 arbetslösa (AKU-tal) i Danmark så finns det 462 000 arbetslösa i Sverige. “Men det er ikke i stort tusindtal, at vi kan rekruttere fra Sverige”, säger Peter Halkjær, arbetsmarknadschef hos Dansk Ehrverv till Børsen och tillägger: “Der er dog særligt ét forbehold, som er værd at hæfte sig ved: Ledighedstallene i Sverige inkluderer en stor andel af personer, som ikke kommer fra EU, herunder flygtninge og familiesammenførte. Den gruppe vil have en begrænset adgang til det danske arbejdsmarked”.
Sydsvenskan 11 januari 2022: Länsstyrelsen: Lynetteholms byggstart hotar havsmiljö vid Falsterbo
Länsstyrelsen Skånes vattenhandläggare Carl Lindqvist uttrycker i en intervju i Sydsvenskan en oro för att dumpningen av bottensediment från bygget av Lynetteholm i Kögebukten inte långt från Falsterbonäset ska få konsekvenser för det skyddade Natura 2000-området där. Att bottensedimentet tas bort beror på att det inte är tillräckligt stabilt för att kunna bygga Lynetteholmen på.
– Bottenmassorna som grävs bort där ön ska anläggas innehåller allt man kan tänka sig hitta i en hamn: alltifrån tungmetaller till PCB:er, säger Carl Lindqvist till tidningen och menar att beskedet från By & Havn om att de mest förorenade massorna ska läggas på land inte är en tillräcklig garanti mot miljöriskerna.
Sydsvenskan 8 januari 2022: Ledaren för Marint Kunskapscenter om Lynetteholm: Förödande för Öresund
Arbetet för att skapa den konstgjorda halvön Lynetteholm i Köpenhamn har börjat och Sydsvenskan rapporterar om en svensk oro för miljökonsekvenserna av byggarbetet, då främst dumpningen av uppgrävt bottensediment i Kögebukten. Michael Palmgren, verksamhetsledaren för Marint Kunskapscenter i Malmö, menar att det inte är bra för Öresund. “Man tar förorenad mark som man grävt upp inne i Köpenhamn och slänger den på ett av de viktigaste områden som vi har på vår planet: våra grunda havsområden med tumlare, fiskbestånd och fantastiska ålgräsängar”, säger han till Sydsvenskan.
TV2/Lorry 6 januari 2022: Trods massiv modstand: Nu er det første slam smidt i Køge Bugt
“Trods stor bekymring blandt kystkommuner og de svenske myndigheder, påbegyndte By & Havn natten til torsdag dumpningen af slam i Køge Bugt. Det sker i forbindelse med anlægningen af Lynetteholm”, rapporterar TV2/Lorry.
TV2/Bornholm 3 januari 2022: Mange afvist ved grænsen til Sverige
“Ifølge det svenske politi er 1.456 personer blevet afvist ved de svenske grænser, efter nye krav om fremvisning af negativ test ved indrejse til Sverige trådte i kraft den 28. december”, skriver TV2/Bornholm på sin hemsida.
TV2/Bornholm 30 december 2021: Kø ved grænsen til Sverige
“I denne uge har der flere gange været lang kø, da Sverige den 28. december strammede kravene for at få adgang til landet. Hvis du skal med færgen fra Ystad, opfordrer Bornholmslinjen til at køre hjemmefra i god tid”, rapporterar TV2/Bornholm på sin hemsida. För invånarna på Bornholm har de svenska gränsreglerna stor betydelse eftersom den vanligaste vägen till och från övriga Danmark går via färja till Ystad och sedan en transitresa genom Skåne till Öresundsbron och Köpenhamn.
Berlingske 29 december 2021: Sverige har længe været Nordens coronasyge mand. Men dette efterår er flere danskere end svenskere døde med covid-19
Berlingskes reporter Thure Ahrenkilde Holm skriver om hur Sverige under den inledande coronapandemin drabbades mycket hårdare än Norge och Danmark men att bilden under de senaste månaderna blivit den omvända.
“For hvor Norge i december har oplevet sin dødeligste måned under hele pandemien, og Danmark for tiden registrerer de højeste antal daglige dødsfald med covid-19 i hele Norden, ser coronakrisens måske mest centrale nøgletal langt mildere ud hos vores nabo mod øst”.
Sydsvenskan 29 december 2021: Krav på effektivare gränskontroller: ”Köer försvagar tilliten till Bron”
Trots att trafiken över Öresundsbron under hösten 2021 började återhämta sig blev 2021 ännu ett förlorat år konstaterar Sydsvenskan i en intervju med Øresundsbro Konsortiets vd Linus Eriksson. Anledningen är att den ökade smittspridningen i Danmark fick den svenska regeringen att i slutet av året besluta om skärpta inreseregler från de övriga nordiska länderna. Resultatet av de skärpta reglerna blev en tidvis omfattande köbildning för bilister som körda över bron i riktning mot Sverige.
– Köer är inte bra. Tilliten till bron försvagas. Polisen måste få tillräckliga resurser, säger Linus Eriksson, vd för brokonsortiet, till Sydsvenskan.
Sydsvenskan 26 december 2021: Ett kallt dansk-svenskt tågkrig utkämpas mellan SJ och DSB
“Ett kallt tågkrig pågår mellan danska DSB och svenska SJ, skriver Sydsvenskans reporter Erik Magnusson efter intervjuer med danske framtidsforskaren Uffe Palludan och den svenske järnvägsexperten Lennart Serder. I artikeln beskrivs hur de båda statliga järnvägsbolagen strider om tågtrafiken över Öresund, om kontrollen över tillgången till spår på Københavns hovdbanegård och om den framtida trafiken till Tyskland genom den kommande Fehmarn bält-tunneln.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen