Arbetsmarknad
35 000 nya arbetslösa eller permitterade i Skåne
22 400 personer i Skåne har blivit korttidspermitterade, 13 000 personer har skrivits in på Arbetsförmedlingen och över 4 000 personer har varslats under mars och de första veckorna i april. Trots de mörka siffrorna är Skåne inte den storstadsregion som drabbats hårdast av coronakrisen. Antalet nyinskrivna arbetslösa har vuxit mer i både Stockholm och Västra Götalands län. Det visar en snabbanalys om coronapandemins första effekter i Skåne som Øresundsinstituttet har tagit fram på uppdrag av Sparbanken Skåne.
Den senaste tidens konjunkturutveckling kan snarare beskrivas som ett ras än som en nedgång. Över 35 000 skåningar har blivit arbetslösa eller permitterade under mars och de tre första veckorna i april. Krisen har dock slagit ännu hårdare i både Stockholm och Göteborg. 13 000 skåningar skrevs in på Arbetsförmedlingen under vecka 10–16, 89 procent fler än under samma period 2019. I Stockholm och Västra Götalands län är motsvarande siffror 159 respektive 121 procent.
Hotell- och restaurang är den skånska bransch som drabbats av flest konkurser och flest antal varsel, men det är inom andra branscher regeringens stöd till korttidspermitteringar använts mest frekvent. Av de 22 400 personer i Skåne som beviljades stöd till korttidspermittering under de två första ansökningsveckorna arbetar 5 900 i detaljhandeln och 5 000 i tillverkningsindustrin.
– Coronakrisen handlar inte om en strukturkris i näringslivet utan om en pandemi som delvis stängt ned samhället. Det gör att effekterna på näringsliv och arbetsmarknad blivit mera lika i de tre storstadsområdena till skillnad från under finanskrisen då Skåne blev extra hårt drabbat. Under mars 2020 skedde hälften av de svenska varslen i Stockholms län. Branschmässigt var främst hotell och restaurang samt företagstjänster drabbade under mars, men i april har även varslen inom detaljhandel, kultur- och nöjesbranschen samt tillverkningsindustrin ökat, säger Johan Wessman, vd på Øresundsinstituttet.
Coronakrisen har drabbat västra och norra Skåne hårdare än regionens östra och mellersta delar. I Malmö och Helsingborg var antalet nyinskrivna arbetslösa 95 respektive 98 procent fler under vecka 10-16 2020 jämfört med samma period 2019. I Ystad och Kristianstad i östra Skåne var motsvarande siffror 77 respektive 69 procent. Eslöv, som ligger mitt i regionen, har haft en ökning med 59 procent. Samtidigt som krisen prövar vissa branscher hårt kan det noteras framgångar för vissa skånska gårdsbutiker och matföretag med lokal förankring.
– Vi har en besvärlig konjunktur framför oss, även om krisen slår olika i olika delar av Skåne. Jag tror att vi i efterhand kommer att kunna konstatera att detta dramatiska skeende påskyndat strukturomvandlingar på flera håll i samhället. Det kan handla om vår konsumtion och digitalisering men också om hur vi reser för arbete och nöjen, områden som direkt påverkar ekonomin för både privatpersoner och näringsliv, säger Björn Ovander, bankchef på Sparbanken Skåne, i ett pressmeddelande.
(News Øresund – Emil Persson)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen