Connect with us

Infrastruktur

Vill sälja Öresundsbron för att bygga HH-tunnel

Publicerad

den

Oresundsbron webb

Sälj Öresundsbron till försäkringsbolag eller pensionsfonder och använd pengarna till att bygga en tunnel mellan Helsingborg- och Helsingör. Det föreslår den privata svenska Infrastrukturkommissionen. Foto: News Øresund

Finansiera en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör genom att sälja Öresundsbron. Det förslaget kommer den privata svenska Infrastrukturkommissionen att presentera under onsdagen vid ett seminarium i Stockholm som handlar om möjligheterna att skapa en alternativ finansiering av infrastruktur. I kommissionen ingår bland andra Sveriges tidigare finansminister Allan Larsson (S).

Öresundsbron är det perfekta exemplet. En tydlig och avgränsad infrastruktur med ett stabilt kassaflöde som kan locka försäkringsbolag och statliga pensionsfonder att komma med ett bud – om lagstiftningen anpassas för detta. Genom en försäljning av Öresundsbron skulle kapital frigöras som skulle kunna användas till att bygga en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör. Förslaget finns med i den slutrapport som den privata infrastrukturkommissionen presenterar i Stockholm under onsdagen. Den 14 december kommer rapporten att nå en dansk publik vid ett seminarium på Copenhagen Business School.

– Vi har tittat på de senaste planerna för HH-projektet, säger Infrastrukturkommissionens ordförande Björn Hasselgren från KTH till News Øresund.
Han vill inte gå in på några detaljer kring förslaget att sälja Öresundsbron så här dagen före seminariet men nämner att de även kommer att visa förslag på hur väg E22 skulle kunna byggas ut i sin helhet.
– Vi ser att det finns stora utmaningar när det gäller behovet av infrastruktur i form av urbanisering, nya tekniker och krav på en hållbar utveckling.

Infrastrukturkommissionen finansieras av åtta företag som arbetar med infrastruktur och består av en grupp välkända före detta politiker från båda blocken, däribland Sveriges tidigare finansminister Allan Larsson (S), tidigare bostadsministern Stefan Attefall (KD) och Region Skånes tidigare ordförande Pia Kinhult (M). Uppdraget har varit att ta fram förslag till juridiska och finansiella lösningar för att klara av byggandet av framtidens infrastruktur med begränsade offentliga resurser.

– Det är intressant att diskutera hur vi kan skapa en annan mångfald och ett annat förhållningssätt till hur man bygger och äger infrastruktur, säger Pia Kinhult, till News Øresund.
– Hur skapar vi ägarstrukturer och intäktsflöden som ger oss fler engagerade ägare?

Enligt Pia Kinhult är det ingen tillfällighet att Öresundsbron lyfts fram som exempel. Hon pekar på att bron är unik med anpassad lagstiftning och en tydligt avgränsad struktur. Att överväga en försäljning ser hon inte som något konstigt och jämför med Köpenhamns Flygplats som idag har privata huvudägare med danska staten som minoritetsägare.
– Det har varit bra för flygplatsens utveckling. (News Øresund)

Fakta Infrastrukturkommissionen
Initiativtagare är KPMG, MTR, NCC, Peab, Ramböll, Skanska, Veidekke och WSP.
Ledamöter i kommissionen är Björn Hasselgren, teknologie doktor KTH och kommissionens ordförande, Stefan Attefall, tidigare bostadsminister (KD), Pia Kinhult, tidigare regionråd (M), Allan Larsson, tidigare finansminister (S) och Maria Wetterstrand, tidigare språkrör (MP).

Läs mer: KTH bildar infrastrukturkommission

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

IT / mobiltelefoni25 mars, 2024

Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland

Norska Vipps och danska MobilePay, som även finns i Finland, har nu integrerats tillräckligt för att det ska bli möjligt...

Samhälle27 mars, 2024

Ökat intresse för säkerhetsbranschen bland svenska studenter

Intresset för karriärer inom nationell säkerhet ökar markant bland svenska studenter enligt en nyligen genomförd undersökning av undersökningsbolaget Universum som Dagens...

IT / mobiltelefoni25 mars, 2024

Trög mobilmarknad får Ericsson att varsla 1 200 anställda i Sverige

Telekomtillverkaren Ericsson varslar 1 200 av de cirka 14 500 anställda i Sverige med hänvisning till den utmanande mobilnätsmarknaden. Den...

Arbetsmarknad25 mars, 2024

Bidragsberoendet fortsätter att minska i Sverige

Sedan 1990-talet har aldrig så få personer i Sverige försörjts med sociala ersättningar och bidrag. Under 2023 minskade antalet personer...

Samhälle25 mars, 2024

Billigare tågresor över sundet under Eurovisionveckan

Det kommer att gå att resa obegränsat till och från Köpenhamn och inom Skåne under åtta dagar för 700 svenska...

Fastighet22 mars, 2024

Antalet danska sommarstugeägare i Sverige fortsätter minska

I fjol ägdes 9 645 fritidshus i Sverige av danskar. Det utgör en minskning med två procent jämfört med 2022 och...

Näringsliv22 mars, 2024

EQT-ägda danska Molslinjen kräver att upphandlingen av färjetrafiken till Gotland görs om

Svenska riskkapitalbolaget EQT har sedan 2021 byggt upp rederikoncernen Nordic Ferry Infrastructure med danska Molslinjen och norska Torghatten. Nästa steg...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.