Infrastruktur
Vill sälja Öresundsbron för att bygga HH-tunnel
Finansiera en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör genom att sälja Öresundsbron. Det förslaget kommer den privata svenska Infrastrukturkommissionen att presentera under onsdagen vid ett seminarium i Stockholm som handlar om möjligheterna att skapa en alternativ finansiering av infrastruktur. I kommissionen ingår bland andra Sveriges tidigare finansminister Allan Larsson (S).
Öresundsbron är det perfekta exemplet. En tydlig och avgränsad infrastruktur med ett stabilt kassaflöde som kan locka försäkringsbolag och statliga pensionsfonder att komma med ett bud – om lagstiftningen anpassas för detta. Genom en försäljning av Öresundsbron skulle kapital frigöras som skulle kunna användas till att bygga en tunnel mellan Helsingborg och Helsingör. Förslaget finns med i den slutrapport som den privata infrastrukturkommissionen presenterar i Stockholm under onsdagen. Den 14 december kommer rapporten att nå en dansk publik vid ett seminarium på Copenhagen Business School.
– Vi har tittat på de senaste planerna för HH-projektet, säger Infrastrukturkommissionens ordförande Björn Hasselgren från KTH till News Øresund.
Han vill inte gå in på några detaljer kring förslaget att sälja Öresundsbron så här dagen före seminariet men nämner att de även kommer att visa förslag på hur väg E22 skulle kunna byggas ut i sin helhet.
– Vi ser att det finns stora utmaningar när det gäller behovet av infrastruktur i form av urbanisering, nya tekniker och krav på en hållbar utveckling.
Infrastrukturkommissionen finansieras av åtta företag som arbetar med infrastruktur och består av en grupp välkända före detta politiker från båda blocken, däribland Sveriges tidigare finansminister Allan Larsson (S), tidigare bostadsministern Stefan Attefall (KD) och Region Skånes tidigare ordförande Pia Kinhult (M). Uppdraget har varit att ta fram förslag till juridiska och finansiella lösningar för att klara av byggandet av framtidens infrastruktur med begränsade offentliga resurser.
– Det är intressant att diskutera hur vi kan skapa en annan mångfald och ett annat förhållningssätt till hur man bygger och äger infrastruktur, säger Pia Kinhult, till News Øresund.
– Hur skapar vi ägarstrukturer och intäktsflöden som ger oss fler engagerade ägare?
Enligt Pia Kinhult är det ingen tillfällighet att Öresundsbron lyfts fram som exempel. Hon pekar på att bron är unik med anpassad lagstiftning och en tydligt avgränsad struktur. Att överväga en försäljning ser hon inte som något konstigt och jämför med Köpenhamns Flygplats som idag har privata huvudägare med danska staten som minoritetsägare.
– Det har varit bra för flygplatsens utveckling. (News Øresund)
Fakta Infrastrukturkommissionen
Initiativtagare är KPMG, MTR, NCC, Peab, Ramböll, Skanska, Veidekke och WSP.
Ledamöter i kommissionen är Björn Hasselgren, teknologie doktor KTH och kommissionens ordförande, Stefan Attefall, tidigare bostadsminister (KD), Pia Kinhult, tidigare regionråd (M), Allan Larsson, tidigare finansminister (S) och Maria Wetterstrand, tidigare språkrör (MP).
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen