Forskning
Unik dansk-svensk biobank för infertila par är under uppbyggnad
Världens mest omfattande biobank för infertilitet håller på att skapas i Öresundsregionen med hjälp av par från både Danmark och Sverige. Genom att skapa en biobank med 5 000 par hoppas forskare i Danmark och Sverige kunna finna svar på vad som orsakar infertilitet och ta fram nya behandlingsmetoder. Biobanken har namnet ReproUnion Biobank and Infertility Cohort (RUBIC) och är den hittills största i sitt slag. RUBIC är en del av det svensk-danska samarbetsprojektet inom reproduktionsmedicin ReproUnion 2.0.
Idag kommer vart tionde barn till världen genom fertilitetsbehandling och statistik visar att så många som 40 procent av de danska männen har svårigheter med att få barn. Genom att bygga upp en biobank på tvärs av Öresund hoppas forskarna kunna samla över 5 000 par för att därigenom få svar på frågan om vad som orsakar infertilitet och ta fram nya behandlingsmetoder.
– En liknande studie med så många deltagare har aldrig genomförts och vi har hela forskarvärldens ögon på oss, säger Margareta Kitlinski, specialistläkare vid Skånes universitetssjukhus, i ett pressmeddelande.
Biobanken är en del av det Interreg-finansierade forskningssamarbetet ReproUnion 2.0, som de senaste 10 åren har samlat forskare från hela Öresundsregionen inom ramen för projekten ReproSound, ReproHigh och ReproUnion.
Den formella starten för uppbyggandet av biobanken var i juni 2020, men de senaste åren har par som sökt hjälp för fertilitetsbehandling på kliniker i Region Skåne och Region Hovedstaden blivit tillfrågade om att vara med i studien. RUBIC kommer att bestå av två separata biobanker, eftersom man inte får lov att lagra svenskt material i Danmark och vice versa, men nyttjas som en gemensam resurs.
De svenska undersökningarna genomförs på Reproduktionsmedicinskt center i Malmö och de danska undersökningen görs i samarbete mellan Rigshospitalet, Hvidovre Hospital, Herlev Hospital och Nordsjællands Hospital. (News Øresund)
-
Danmark2 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur8 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark10 månader sedan
Danska regeringen bidrar med miljoner till stängningen av Pusher Street på Christiania – den 6 april börjar gatan grävas upp
-
Danmark12 månader sedan
Transparency International: Danmark alltjämt minst korrupta landet i världen – Sverige på sämsta placeringen sedan mätningarna startade
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Nytt danskt löneavtal ger en ram på 8,8 procent under två år för 200 000 statsanställda
-
Danmark12 månader sedan
Danska Nordic Waste har gått i konkurs och lämnar efter sig notan för miljöskandalen – och i Sverige åtalas Think Pink för grovt miljöbrott
-
Arbetsmarknad11 månader sedan
Fler svenskar omfattas av den danska expertskatten
-
Arbetsmarknad12 månader sedan
Riksdagen röstar om id-kontrollag den 15 februari – så förbereder sig transportörerna