Connect with us

Life Science

Symbion förvärvar tidigare Novo Nordisk-fabrik och utökar forskningsparken COBIS med 12 000 kvadratmeter

Publicerad

den

Morten Mølgaard Jensen, vd för forskningsparken COBIS i Köpenhamn som drivs av inkubatorn Symbion. Foto: News Øresund

COBIS, den forskningspark som drivs av inkubatorn Symbion, expanderar. När renoveringen av Novo Nordisks gamla huvudkontor i Köpenhamn är klar hösten 2023 kommer både COBIS och BII att ha mer kontors- och laboratorieutrymme för att kunna ta emot fler nystartade företag inom life science. Mer än 100 företag inom life science står på väntelistan för att bli en del av Symbions life science-community, som kommer att hysa de mer mogna företagen på den nya Fuglebakken-anläggningen, medan de nystartade företagen i tidiga skeden på BII kommer att ta upp större delen av utrymmet i den nuvarande COBIS-byggnaden, säger COBIS vd, Morten Mølgaard Jensen.

Hösten 2023 kommer ett nytt tillväxtcentrum för nystartade företag inom life science att öppnas i Köpenhamn. Det kommer att äga rum på platsen för “Den Hvide Fabrik”, som tidigare var Novo Nordisks huvudkontor och där systerföretaget Novozymes fortsätter sin verksamhet med produktionsanläggningar på den angränsande platsen.

Bakom den nya 12 000 kvadratmeter stora life science-anläggningen står Symbion. Symbion driver Copenhagen Bio Science Park (COBIS), som kommer att gynnas av expansionen med mer kontors- och laboratorieutrymme.

Kapaciteten i COBIS nuvarande lokaler nära Rigshospitalet är fullt utnyttjad. Den nya placeringen vid Frederiksberg/Nørrebro kommer att göra det möjligt för forskningsparken att vara en länk mellan den vetenskapliga miljön nära Rigshospitalet och den kommersiella miljön nära Copenhagen Business School, samtidigt som den kommer att vara värd för fler nystartade företag inom life science. Det säger Morten Mølgaard Jensen, vd för COBIS, som är hemvist för cirka 130 företag inom life science, t.ex. IO Biotech, Galecto och Minervax, varav de två sistnämnda har vetenskapliga kopplingar till Lunds universitet.

– Vi har ett akut behov av kvadratmeter i våra anläggningar. Därför har vi beslutat att ingå ett kontrakt för Fuglebakken, som kommer att kosta mellan 35-40 miljoner DKK för att uppfylla våra kunders behov, säger han och tillägger:

– För närvarande finns över 100 företag som arbetar med läkemedelsutveckling, digital hälsa, utrustning och medicinteknik, diagnostik etc. på väntelistan för att bli en del av vårt startup-community inom life science. Efterfrågan är verkligen stor, säger Morten Mølgaard Jensen.

Novo Nordisks tidigare huvudkontor kommer att bli en anläggning med kontors- och laboratorieutrymme på ca 12 000 kvadratmeter ägt av Symbion. Foto: News Øresund

Både nystartade och etablerade life science-företag vill ansluta sig till COBIS, men huvuddelen är trots allt nystartade life science-företag, förklarar Morten Mølgaard Jensen.

– Vi får i stigande grad in förfrågningar från etablerade företag som gärna vill komma in och ha kontakt med miljön, säger han.
Det beror på att de dels får en bättre känsla för vad som händer inom life science-branschen, dels för att ge sina anställda chansen att vara en del av en dynamisk startup-miljö i stället för att sitta för sig själva på ett kontor, förklarar Morten Mølgaard Jensen.

 

Från finanskris till framgång
Idag har COBIS stora framgångar. Detta var inte en självklarhet när forskningsparken 2009 blev resultatet av den offentliga upphandling som staten och huvudstadsregionen genomförde för att etablera och driva en life science-park för biovetenskap i Köpenhamn, förklarar Morten Mølgaard Jensen.

Det var efter finanskrisen, branschen gick på knä och det rådde brist på kapital, berättar han. Men de svåra förhållandena ledde till ett nytt sätt att arbeta i branschen, förklarar Morten Mølgaard Jensen.

– På grund av bristen på kapital sökte människor efter nya sätt att utveckla sina bioteknikföretag, och detta skedde till stor del genom partnerskap. Folk satt i varandras styrelser, rådgivande nämnder, vissa delade vd:ar, vissa delade labb osv., säger Morten Mølgaard Jensen.

Sedan dess har flera viktiga händelser präglat COBIS. År 2012 etablerade till exempel den kinesiska genomikorganisationen BGI Europe sitt europeiska huvudkontor i forskningsparken med tiotalet anställda.

– Detta visade att COBIS var av intresse för en stor internationell grupp, säger Morten Mølgaard Jensen och nämner att en annan milstolpe inträffade 2014 då COBIS syfte omdefinierades.

– Istället för att fokusera på bioteknik blev det hälsa i bredare bemärkelse. Detta gjorde det möjligt för oss att bjuda in företag inom områden som medicinsk teknik, digital hälsa och diagnostik. Det var verkligen värdefullt eftersom många nya företag växte fram vid den tiden, särskilt inom digital hälsa, och som började ta fart 2016-2017. Det blev en mer varierad miljö, säger han.

När den Novo Nordisk Foundation-finansierade inkubatorn BioInnovation Institute (BII) flyttade in som hyresgäst 2018 inträffade en tredje milstolpe, förklarar Morten Mølgaard Jensen.

– Det har visat sig vara den kanske mest värdefulla kund vi har haft under åren.

Under 2019 började BII hyra en hel våning av COBIS och 2021 ingick parterna ett nytt hyresavtal. Enligt Morten Mølgaard Jensen innebär detta att den nuvarande COBIS-byggnaden om 2-3 år främst kommer att bestå av BII:s tidiga “proof of concept”-företag, medan det nya området på den gamla Novo Nordisk-anläggningen kommer att vara mer avsett för lite mer mogna life science-företag som kanske har fått sin första finansieringsrunda.

Dessutom kommer COBIS och BII att undersöka möjligheten att expandera ytterligare inom Nørre Campus-området vid Mærsk Tårnet, där 2-3 fastigheter som Köpenhamns universitet planerar att lämna under de kommande åren kan komma i fråga för COBIS att ta över, hoppas Morten Mølgaard Jensen.

COBIS nuvarande lokaler som ligger i närheten av Rigshospitalet. Foto: News Øresund

Betydligt högre kapitalinflöden
Enligt Morten Mølgaard Jensen är forskningen bra och tillgången till kapital har förbättrats, även om det råder brist på laboratorieanläggningar och arbetskraft i Medicon Valley.

– Historiskt sett har företagen inom COBIS tagit in mellan 500 och 800 miljoner DKK per år i kapital för alla våra företag sammanlagt. År 2020 ökade den siffran kraftigt till 4,5 miljarder DKK, och 2021 nådde vi omkring 4,3 miljarder DKK. De kapitalanskaffningar som genomförs har blivit betydligt större. Tidigare var man nöjd med att samla in 12-15 miljoner DKK, men nu samlar de mest lovande företagen in tresiffriga miljonbelopp för att kunna växa ytterligare, säger Morten Mølgaard Jensen.

För att Medicon Valley ska kunna fortsätta att utvecklas i positiv riktning i framtiden krävs bland annat att branschens aktörer samarbetar med andra nordiska och internationella aktörer och marknadsför Medicon Valley som en nordisk region, och inte bara som en Köpenhamnsregion, för att öka dess geografiska och befolkningsmässiga storlek.

– Vi är inte tillräckligt bra på att knyta an till större internationella kluster och verksamheter. Många analyser visar att de kluster som presterar bäst är de mest nätverksorienterade, och våra ramvillkor gör det svårt att samarbeta över gränserna, t.ex. inom utbyte av hälsodata, säger Morten Mølgaard Jensen och tar upp en annan framtidsfråga:

– Jag upplever att den finansiering som staten tillhandahåller tenderar att minska i takt med att privata aktörer blir stora. Det finns en tendens att säga “Novo Nordisk Fonden kan ta hand om det”, och då glömmer man bort de offentliga myndigheternas roll. Men det måste vara så att om man inte passar in i Novo Nordisk-stiftelsen med sitt tidiga life science-projekt måste det finnas andra aktörer som man kan vända sig till, säger Morten Mølgaard Jensen.

Kristoffer Dahl Sørensen – News Øresund

 

 

Life science i Østdanmark 

Life science-branchen er en vigtig branche i Danmark og Sverige. I Øresundsregionen beskæftiger private life science-sektoren ca. 65 500 ansatte i ca. 1 150 selskaber.

Øresundsinstituttet publicerede i maj rapporten ‘Life Science in Eastern Denmark – the Danish Part of Medicon Valley’, som denne interviewserie i efteråret bygger på.

Rapporten var en del af det EU-støttede interregprojekt Greater Copenhagen Life Science Analysis Initiative, som blev afsluttet i august 2022 efter tre og et halvt års analysearbejde.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Life Science20 maj, 2024

Novo Nordisk förlänger initiativ som stöttar life science-startups – forskarpark i Lund rekryterar skånska företag

Grundaren Novo Nordisk Fonden har beslutat att utöka finansieringen till programmet Nome, Nordic Mentor for Entrepreneurship, till 2028. Nome får...

Arbetsmarknad17 maj, 2024

Inkomstgränsen höjs för när Öresundspendlarnas skatt ska skickas tillbaka

Även offentliganställdas skattepengar ska skickas tillbaka till hemlandet när det nya Öresundsavtalet träder i kraft. Det innebär mer pengar från...

Danmark17 maj, 2024

Kommundirektörer från Stockholm besökte Köpenhamn och bygget av Fehmarn Bält-tunneln

Köpenhamns arbete med gängkriminalitet, planeringen av den konstgjorda halvön Lynetteholm i hamninloppet till den danska huvudstaden, kommunernas samarbete med de...

Samhälle16 maj, 2024

Flygtrafiken från Köpenhamn ökade med över tio procent under april – på Arlanda ökade passagerarantalet med fem procent

I april använde 2,4 miljoner passagerare Köpenhamns flygplats Kastrup. Det motsvarar en ökning på över tio procent jämfört med samma...

Forskning17 maj, 2024

Stockholms nya life science-center invigdes i samband med det danska kungabesöket i Stockholm

I förra veckan invigdes Stockholms nya life science-center Forskaren med dansk-svensk kunglig glans rapporterar fastighetsägaren Vectura. Det skedde i samband...

Danmark17 maj, 2024

Michael Bremerskov Jensen generalsekreterare för nybildade Dansk-Svenska Handelskammaren

Michael Bremerskov Jensen har utnämnts till generalsekreterare för Dansk-Svenska Handelskammaren som bildades av Dansk Erhverv och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren...

Arbetsmarknad16 maj, 2024

Positiva reaktioner från regionens organisationer på det nya Öresundsavtalet

Reaktionerna på att det nåtts en ny överenskommelse om ett nytt Öresundsavtal lät inte vänta på sig. Knappt hade den...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.