Connect with us

Cleantech

Sverige och Danmark positiva till OECD:s förslag om att utveckla en grön megaregion från Hamburg till Oslo

Publicerad

den

Bygget av Fehmarn-tunneln har aktualiserat tanken på att skapa en grön megaregion från Norge ner till Hamburg i norra Tyskland. Förbindelsen ska stå färdig 2029. Bilden visar Rødbyhavn där anläggningsarbetet har påbörjats med etableringen av en arbetshamn till den kommande tunnelfabriken. Foto: Fehmarn A/S

OECD har tagit fram 23 rekommendationer som ska göra STRING-regionen till en grön megaregion som sträcker sig från Hamburg till Oslo. Utbyggd och hållbar infrastruktur, en positionering av regionen som en global grön hubb och en satsning att bygga ut och förstärka samarbetena på nationell, regional och lokal nivå. Det är de tre övergripande målen för att nå dit, enligt OECD som gjort rapporten på uppdrag av den politiska samarbetsorganisationen STRING. Danmarks klimat- och energiminister Dan Jørgensen ska i höst bjuda in till ett möte där planerna diskuteras med kollegor från Tyskland, Sverige och Norge. Sveriges statsminister Stefan Löfven lovar en helhjärtad satsning på den gröna megaregionen.

Vid en konferens i Malmö på fredagen presenterades OECD:s rapport för hur STRING-regionen kan bli en grön megaregion. Regionen omfattar ett politiskt samarbete med samma namn och som sträcker sig över norra Tyskland, Danmark, Sverige och Norge och innefattar fem regioner och åtta städer, från Oslo i norr till Hamburg i söder.

23 rekommendationer i rapporten presenterades. Övergripande rekommenderar OECD de nationella regeringarna att tänka stort och samarbeta över gränserna. En konkret inbjudan till ett möte, som troligen kommer att hållas i november 2021, kom också från Danmarks klimat- och energiminister Dan Jørgensen.

– Jag bjuder in mina ministerkollegor från Norge, Sverige och Tyskland till ett möte i höst för att ta nästa steg, sa han.

Sveriges statsminister Stefan Löfven inledningstalade och sa att Sverige kommer att satsa helhjärtat på att bygga den gröna megaregion som planeras.

– Sverige kommer aktivt delta i att bygga denna första europeiska megaregion för grön tillväxt, sa han.

Moderatorn för evenemanget – Danmarks tidigare EU-kommissionär för klimatfrågor Connie Hedegaard – undrade hur slutsatserna i rapporten inte ska hamna i skrivbordslådan utan gå vidare till aktiv handling? Ulrik Vestergaard Knudsen, vice ordförande i OECD, menar att det är en fråga att ta på allvar.

– Vi vet hur svårt internationellt samarbete är. För att STRING ska kunna påverka så tror jag att det måste det finnas kontinuitet. Någon form av advisory body som skulle fungera som en politisk hubb vore användbart, sa Ulrik Vestergaard Knudsen.

23 rekommendationer
Några av de initiativ som presenterades i rapporten handlar om att bygga ut infrastrukturen mellan länderna och göra den grönare. Det bör bland annat skapas en korridor för vätgasdriven godstrafik mellan länderna. En tågresa mellan Oslo och Hamburg bör också gå snabbare och helst ta nio timmar istället för dagens fjorton. En gränsöverskridande kommission, med nationella representanter från alla fyra länder, bör också skapas som tillsammans ska arbeta med transportplaneringen mellan länderna, föreslår OECD. Dessutom bör fler Öresundsförbindelser anläggas, står det i rapporten.

Av rapportens 23 rekommendationer, kommer här några utvalda:

  • Skala upp existerande gröna företag, innovationsinfrastrukturer och teknologier. Försök se till att de blir mer internationellt synliga genom att t.ex. slå samman existerande klusterorganisationer och lägg mer pengar på universitet, forskar- och innovationsparker.
  • De fyra regeringarna bör gå samman för att utnämna STRING till ”grön hubb” och ta fram en gemensam policy för hur gröna teknologier ska utvecklas och exporteras i regionen.
  • Se till att det finns anläggningar för att testa gröna innovationer utspridda i hela regionen och länka dem samman.
  • Engagera befolkningen i hela regionen genom att organisera gemensamma kulturella och besökslockande evenemang. Utveckla gränsöverskridande utbildningsmöjligheter.

Den potential som frigörs när Fehmarn-Bält länken står färdig ska utnyttjas är parterna inom STRING-samarbetet överens om. En annan anledning till att agera snabbt i skapandet av en megaregion är att stora EU-medel delas ut som del av återhämtningsplanen efter coronapandemin, bland annat som är öronmärkta till infrastruktur.

(Erik Ottosson – News Øresund)

Läs mer: Regeringsavtal som lyfter korridoren Oslo-Hamburg som en grön hubb väntas i höst

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad24 september, 2021

Mentala gränshinder i Tornedalen undersökt i ny rapport

Vid ett event i Torneå på fredagen lanserade interreg-projektet Arbeta tillsammans, Nordkalottrådet och Nordkalottens gränstjänst en rapport om hur mentala...

Turism/kultur24 september, 2021

Ny nordisk tankesmedja för konst och kultur

A/nordi/c heter den nya nordiska kultur-tankesmedjan som lanserades under torsdagen. Syftet med den nya organisatonen är att synliggöra konstens värde...

Politik24 september, 2021

Spetskandidaten till överborgmästarposten i Köpenhamn vill ha en klimatbudget för kommunen

Sophie Hæstorp Andersen, Socialdemokratiets spetskandidat till överborgmästarposten i Köpenhamn vid kommunalvalet den 16 november, har presenterat en klimatplan för den...

Näringsliv23 september, 2021

De skånska småföretagens investeringsvilja ökar efter pandemin

Fler än hälften av de skånska småföretag som skjutit upp investeringar under coronapandemin har nu planer på att genomföra dem....

Fastighet23 september, 2021

Rekordlåga försäljningstider på danska bostadsmarknaden under corona

I genomsnitt tog det 70 dagar att sälja en lägenhet i Danmark under årets andra kvartal. Det visar siffror fån...

Infrastruktur23 september, 2021

Skånetrafiken och DSB planerar för tiominuterstrafik över Öresundsbron i december – men genomförandet är beroende av danskt gränskontrollsbeslut

Som en följd av coronapandemin och de danska gränskontrollerna vid tågstationen på Köpenhamns flygplats i Kastrup gör Öresundstågen ett längre...

Intervjuer22 september, 2021

En svensk med mission att höja statusen på dansk danskonst

Med sig från Sverige har Danjel Andersson en helt annan syn på dansen än han upplever i Danmark. Som konstnärlig...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.