Connect with us

Danmark

Spirande danskt intresse för life science-mässa i Lund

Publicerad

den

Både erfarna och nyutbildade personer inom life science deltog på rekryteringsmässan i Medicon Village. Foto: News Öresund

Två danska life science-företag kom till rekryteringsmässan i Lund för att kapa kompetenta medarbetare i Sverige. Men rekryteringsmässan gav också danskarna inspiration till ett arbetsliv i Skåne.

 För fjärde året i rad anordnade forskningsparken Medicon Village i Lund en life science-rekryteringsmässa, som i torsdags besöktes av 1 200 jobbsökande deltagare. Det var lika många besökare som förra året.

Största delen av de omkring 30 life science-företagen på mässan är svenska och baserade i Skåne, men i år var även två danska life science-företag – enzymföretaget Chr. Hansen och biotechfirman Zealand Pharma – på plats för att knyta till sig svenska medarbetare.

– Vi kan se att det finns många spännande profiler i Lund och Malmö-området, som vi kan tänka oss att locka över till Köpenhamn, säger Bo Gøtz, Global Staffing Manager för Chr. Hansen, som har över 3 700 anställda globalt.

Manuel Orozco menar att han ökar sina chanser att hitta ett jobb i life science-branschen genom att också söka i Lund och Malmö. Foto: News Öresund

Det är första gången som Chr. Hansen deltager på mässan och för Bo Gøtz är universitetsstaden Lund en del av en regional arbetsmarknad, där det råder konkurrens om många liknande profiler.

Han upplever att det för närvarande är svårt att hitta tillräckligt relevant arbetskraft i Danmark. Ändå är han hoppfull om att de minst tio jobböppningar, som han har med sig till dagens mässa, kommer att fyllas.

– Här finns en bra blandning av människor med erfarenhet, och människor som är nyutbildade, säger Bo Gøtz, som letar efter ingenjörer, biologer, farmaceuter, kemister och nyutbildade med erfarenhet till exempel inom biokemi.

Anette Orheim, kommunikationschef på Medicon Village, menar att det som gör mässan särskilt attraktiv är att deltagarna faktiskt har möjlighet att bli anställda på ett av företagen på mässan. Det handlar inte bara om att mingla, försäkrar hon, eftersom 165 jobböppningar ligger påbordet denna dag.

– Mässan resulterar faktiskt i riktiga anställningar, säger Anette Orheim och hälsar danska life science-företags rekryteringslusta välkommen till Skåne.

Utöver en spirande närvaro av danska life science-företag på mässan, är många danskar också öppna för att hitta ett arbete på ett svenskt life science-företag. En av dem är dansk-mexikanske Manuel Orozco, som bor i Köpenhamn och arbetar som livsmedelsteknolog.

– Jag försöker utvidga mitt område inte bara i Köpenhamn men också till Sverige och få jobberbjudanden från Malmö och Lund. Det finns flera bra företag här, säger Manuel Orozco och anser att yrkeskraven är lika höga i Sverige som i Danmark. (News Øresund – Kristoffer Dahl & Camilla Neve)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Infrastruktur9 juni, 2021

Öresundsbron fördubblar sin solcellspark

Öresundsbrons park med solceller vid betalstationen på Lernacken har byggts ut lagom till sommaren. Ytterligare 1 500 kvadratmeter med solcellspaneler har...

Infrastruktur8 juni, 2021

Danskt sommarpaket med gratis färjetrafik även i år

Under sommaren kommer det att vara möjligt att resa gratis med färja mellan danska öar och hamnar samt mellan Ystad...

Infrastruktur7 juni, 2021

Snälltågets nattåg till Berlin avgår från den 27 juni – ny rutt över Stora och Lilla Bält

Snälltågets nattåg från Malmö till Berlin har stått stilla under coronapandemin, men den 27 juni återupptar bolaget trafiken igen. Denna...

Veckobrev8 juni, 2021

Läs News Øresunds veckobrev v. 22

Fortsatt ras för hotellen i Köpenhamn Vid utgången av maj låg antalet bokade hotellrum i Köpenhamn i juni och juli...

Politik7 juni, 2021

Tidigare danska statsministerns nya parti kommer heta Moderaterne

Lars Løkke Rasmussen, den tidigare danska statsministern och partiledaren för det borgerliga partiet Venstre, bildar ett nytt parti. Partiet kommer...

Turism/kultur4 juni, 2021

Fortsatt ras för hotellen i Köpenhamn

Vid utgången av maj låg antalet bokade hotellrum i Köpenhamn i juni och juli närmare 90 procent under nivån från...

Politik4 juni, 2021

Folketinget antog lag om bygget av Lynetteholmen – konstgjord halvö i Köpenhamns hamninlopp

Diskussionen kring anläggandet av en ny tre kvadratkilometer stor konstgjord halvö i Köpenhamns hamninlopp, Lynetteholmen, har gått varm de senaste...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.