Connect with us

Politik

Senast på torsdag måste svenska regeringen besluta om ID-kontrollerna över Öresund

Publicerad

den

kastrup-id-kontroll-webbPå fredag löper beslutet om ID-kontrollerna över Öresund ut och innan dess måste den svenska regeringen fatta ett nytt beslut om de ska fortsätta. Även när det gäller de tillfälliga inre gränskontrollernas framtid väntas ett beslut under veckan i samband med att de nordiska statsministrarna har ett toppmöte i Köpenhamn. Samtidigt pågår dansk-svenska diskussioner om  förenklade ID-kontroller vid tågstationen på Kastrup och om att flytta den svenska gränskontrollen vid stationen i Hyllie till att istället utföras ombord på tågen på väg över Öresund.

Den svenska regeringens väntade beslut om ID- och gränskontrollerna har redan väckt stor uppmärksamhet. Företrädare för Miljöpartiet och Centerpartiet ifrågasätter kontrollerna och det dansk-svenska politiska samarbetet Greater Copenhagen har bjudit in till ett ministermöte. När Nordiska Rådets session med ett nordiska toppmöte mellan statsministrarna inleds i Köpenhamn på tisdag finns det ett medlemsförslag på agenden om fortsatt fri rörlighet, öppenhet och samarbete inom Norden. Samtidigt fortsätter de dansk-svenska diskussionerna om en förenklad ID-kontroll på tågstationen vid flygplatsen i Kastrup av resenärer på väg mot Sverige och om att flytta den svenska gränskontrollen av tågresenärer i Hyllie ombord på Öresundstågen.

Nu på fredag den 4 november löper det svenska beslutet om ID-kontroller av passagerare på väg med tåg, buss eller färja från Danmark till Sverige ut. Senast på torsdag behöver regeringen lämna besked om de ska förlängas. Den 11-12 november löper beslutet och EU-tillståndet för de tillfälliga inre gränskontrollerna mellan bland annat Tyskland, Danmark och Sverige ut. I förra veckan gav EU-kommissionen Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Österrike tillstånd att förlänga de inre gränskontrollerna i ytterligare tre månader men med krav på täta uppföljningar. Ännu har dock länderna inte fattat de formella besluten om en förlängning av gränskontrollerna.

 

ARBETET MED ATT FÖRENKLA SÅVÄL ID- SOM GRÄNSKONTROLLERNA PÅGÅR

Förenklad ID-kontroll på stationen vid Köpenhamns flygplats i Kastrup
DSB har genomfört ett antal försök på sen kvällstid med att utföra ID-kontrollen av passagerare på väg med Öresundståg till Sverige på samma perrong. Då slipper passagerarna att som idag gå upp i flygplatsbyggnaden för att byta perrong utan går bara genom ID-kontrollen på samma perrong. Därmed blir kontrollen och tågbytet smidigare för passagerarna. Samtidigt behöver bara ett spår nyttjas på stationen för tågtrafiken mot Sverige vilket möjliggör en återgång till 10-minuterstrafik i rusningstid vilket nästan fördubblar kapaciteten under dessa viktiga timmar. Dessutom blir upplägget bakom tågtrafiken stabilare vilket väntas minska antalet förseningar. Om restiden förkortas är däremot oklart. STATUS: DSB utvärderar just nu resultaten från försöken och ska eventuellt komplettera med försök i rusningstid. Utvärderingen kommer att sändas till danska Transportministeriet med ett förslag till ändrade kontrollrutiner. Skånetrafiken har tidigare uppgett att förändringen väntas kunna genomföras fram emot årsskiftet.

Samordnad ID- och gränskontroll på Kastrup
Ett svenskt förslag om samordning av ID- och gränskontrollen på Kastrup som skulle förkorta och förenkla tågresan mellan Danmark och Sverige. STATUS: Frågan verkar ha försvunnit från dagsordningen, nämns inte längre som aktuell lösning.

Gränskontroll i tågen på väg över Öresund
Om den inre svenska gränskontrollen kan flyttas från Hyllie till att istället utföras ombord på Öresundstågen över Öresund efter att de passerat gränsen skulle tågresenärerna troligen slippa såväl uppehållet på Hyllie som Malmö C och restiden skulle minska. Kontroll ombord på Öresundstågen är ett förslag som kommit från såväl pendlare som politiker. STATUS: ”Vi utesluter inte andra sätt för gränskontroll än de som används idag”, säger Patrik Engström, chef för svenska polisens nationella operativa avdelnings (Noa) gränssektion, till News Øresund och bekräftar att diskussioner pågår mellan Sverige och Danmark. ”Det är både fråga om avtal och resurser”.


POLITISKA PROTESTER OCH KRAV PÅ SKADESTÅND 

Greater Copenhagen & Skåne Committee vill diskutera gränskontroller med danska och svenska ministrar
Sveriges och Danmarks justitieministrar och nordiska samarbetsministrar har bjudits in av Greater Copenhagen & Skåne Committee för att diskutera möjligheterna att avskaffa gräns- och id-kontrollerna. Välstånd och arbetsplatser i regionen är i fara, skriver kommitténs ordförandetrio.
”Situationen är ohållbar och djupt bekymmersam och vi vill mycket gärna mötas för att diskutera möjligheterna att avskaffa id- och gränskontrollerna”, skriver Steen Christiansen, ordförande för Greater Copenhagen & Skåne Committee, samt de båda vice ordförandena Henrik Fritzon (Region Skåne) och Jens Stenbæk (Region Själland) i brevet till ministrarna.

Skånska miljöpartister vill skrota gränskontrollerna
Tre skånska politiker från Miljöpartiet kräver att regeringen skrotar gränskontrollerna i en intervju med Sveriges Radio – regionrådet Anders Åkesson, och kommunalråden Märta Stenavi och Niklas Karlsson i Malmö.
– Jag tycker inte att det finns någon anledning att förlänga dem. Utifrån ett skånskt perspektiv har de missgynnat både de skånska pendlarna och den skånska arbetsmarknaden, så jag tycker att det finns anledning att ta bort dem nu, säger Anders Åkesson till Sveriges Radio.

Centerpartist anmäler ID-kontrollerna till EU-kommissionen
EU-parlamentarikern Frederick Federley (C) menar att ID-kontrollerna av resande på väg mot Sverige på Kastrup och i Helsingör kan så i strid mot unionsrätten. Därför har han gjort en anmälan till EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos som han uppmanar att granska om ID-kontrollerna är lagliga. “Kommissionen måste klargöra hur de ser på den sk id-lagen. I den nyss gjorda översynen av Sveriges gränshantering fick regeringen fortsatt grönt ljus för gränskontrollerna. Id-kontrollerna som däremot sker på annat lands territorium och blir ett extra inomunionsligt tranportsörsansvar lämnades utanför. Där har kommissionen tidigare menat att den lagen strider mot unionsrätten.” skriver Frederick Federlay på sin Facebooksida.

Liberalerna i Skåne: “Förläng inte ID-kontrollerna”
De infördes som en snabb lösning på en akutmigrationskris. Men efter snart ett år med ID- och gränskontroller konstaterar Liberalerna i Skåne i ett pressmeddelande att de anser att priset blivit för högt för skåningarna och Öresundsintegrationen.
– Som skåning kan jag omöjligt acceptera att kontrollerna förlängs som de är nu. Skåne blöder, men regeringen i Stockholm verkar tycka Skåne är värt att offra för att lösa Sveriges migrationspolitiska utmaningar, säger Cristina Glad (L) vice gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.

Handelskammaren och Öresundsrevolutionen kräver skadestånd
565 danska och svenska Öresundspendlare fick tidigare under oktober hjälp av Sydvenska Handelskammarebns att lämna in en gemensam ansökan om skadestånd för ID-kontrollern av resande mellan Danmark och Sverige. De pekar på ID-kontrollen av tågresenärer vid stationen vid flygplatsen på Kastrup och kräver vardera 30.000 kronor i krängningsersättning och i enskilda fall skadestånd. Bakom uppropet står Facebookgruppen Öresundsrevolutionen.

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle6 december, 2023

Danska elever presterade bättre än svenska i senaste Pisamätningen – men resultaten sjönk i båda länderna

Danmark ligger bättre till än Sverige inom alla de områden som Pisa 2022 mäter: matematik, läsförståelse och naturvetenskap. Men båda...

Samhälle6 december, 2023

Øresunddirekt i Danmark får finansiering för 2024

Verksamheten hos Øresunddirekt Danmark, som driver informationstjänstens hemsidor, kan fortsätta även nästa år, och de två anställda blir kvar. Det...

Forskning6 december, 2023

Lunds universitet är världens åttonde mest hållbara universitet enligt mätning — Aarhus är Danmarks främsta på plats 175

Både Lund och Uppsala universitet tillhör de mest 20 hållbara universiteten i världen. De danska universiteten hamnar betydligt längre ner...

Samhälle5 december, 2023

Köpenhamn är Europas fjärde dyraste stad att leva i enligt mätning

Köpenhamn rankas som en världens tio dyraste städer att leva i enligt en ny undersökning, skriver Børsen. Tidningen The Economists...

Arbetsmarknad5 december, 2023

Danmarks största fackförbund varslar om konflikt med Tesla

Svenska IF Metalls strejk mot Teslas svenska dotterbolag TM Sweden har gått in på sin sjätte vecka. Nu varslar Danmarks...

Fastighet5 december, 2023

Bygg- och fastighetsbranschen ville själv höja ambitionen och startade LFM30

Lokal Färdplan Malmö 2030 är ett branschinitiativ som startades med syfte att sätta upp mer ambitiösa klimatmål för bygg- och...

Fastighet5 december, 2023

Wihlborgs bygger en skolfastighet i Danmark

Det svenska fastighetsbolaget Wihlborgs kommer att uppföra en skolbyggnad i Hørsholm, norr om Köpenhamn. Skolan byggs för privatägda Nordsjællands Grundskole...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.