Connect with us

Politik

Senast på torsdag måste svenska regeringen besluta om ID-kontrollerna över Öresund

Publicerad

den

kastrup-id-kontroll-webbPå fredag löper beslutet om ID-kontrollerna över Öresund ut och innan dess måste den svenska regeringen fatta ett nytt beslut om de ska fortsätta. Även när det gäller de tillfälliga inre gränskontrollernas framtid väntas ett beslut under veckan i samband med att de nordiska statsministrarna har ett toppmöte i Köpenhamn. Samtidigt pågår dansk-svenska diskussioner om  förenklade ID-kontroller vid tågstationen på Kastrup och om att flytta den svenska gränskontrollen vid stationen i Hyllie till att istället utföras ombord på tågen på väg över Öresund.

Den svenska regeringens väntade beslut om ID- och gränskontrollerna har redan väckt stor uppmärksamhet. Företrädare för Miljöpartiet och Centerpartiet ifrågasätter kontrollerna och det dansk-svenska politiska samarbetet Greater Copenhagen har bjudit in till ett ministermöte. När Nordiska Rådets session med ett nordiska toppmöte mellan statsministrarna inleds i Köpenhamn på tisdag finns det ett medlemsförslag på agenden om fortsatt fri rörlighet, öppenhet och samarbete inom Norden. Samtidigt fortsätter de dansk-svenska diskussionerna om en förenklad ID-kontroll på tågstationen vid flygplatsen i Kastrup av resenärer på väg mot Sverige och om att flytta den svenska gränskontrollen av tågresenärer i Hyllie ombord på Öresundstågen.

Nu på fredag den 4 november löper det svenska beslutet om ID-kontroller av passagerare på väg med tåg, buss eller färja från Danmark till Sverige ut. Senast på torsdag behöver regeringen lämna besked om de ska förlängas. Den 11-12 november löper beslutet och EU-tillståndet för de tillfälliga inre gränskontrollerna mellan bland annat Tyskland, Danmark och Sverige ut. I förra veckan gav EU-kommissionen Sverige, Danmark, Norge, Tyskland och Österrike tillstånd att förlänga de inre gränskontrollerna i ytterligare tre månader men med krav på täta uppföljningar. Ännu har dock länderna inte fattat de formella besluten om en förlängning av gränskontrollerna.

 

ARBETET MED ATT FÖRENKLA SÅVÄL ID- SOM GRÄNSKONTROLLERNA PÅGÅR

Förenklad ID-kontroll på stationen vid Köpenhamns flygplats i Kastrup
DSB har genomfört ett antal försök på sen kvällstid med att utföra ID-kontrollen av passagerare på väg med Öresundståg till Sverige på samma perrong. Då slipper passagerarna att som idag gå upp i flygplatsbyggnaden för att byta perrong utan går bara genom ID-kontrollen på samma perrong. Därmed blir kontrollen och tågbytet smidigare för passagerarna. Samtidigt behöver bara ett spår nyttjas på stationen för tågtrafiken mot Sverige vilket möjliggör en återgång till 10-minuterstrafik i rusningstid vilket nästan fördubblar kapaciteten under dessa viktiga timmar. Dessutom blir upplägget bakom tågtrafiken stabilare vilket väntas minska antalet förseningar. Om restiden förkortas är däremot oklart. STATUS: DSB utvärderar just nu resultaten från försöken och ska eventuellt komplettera med försök i rusningstid. Utvärderingen kommer att sändas till danska Transportministeriet med ett förslag till ändrade kontrollrutiner. Skånetrafiken har tidigare uppgett att förändringen väntas kunna genomföras fram emot årsskiftet.

Samordnad ID- och gränskontroll på Kastrup
Ett svenskt förslag om samordning av ID- och gränskontrollen på Kastrup som skulle förkorta och förenkla tågresan mellan Danmark och Sverige. STATUS: Frågan verkar ha försvunnit från dagsordningen, nämns inte längre som aktuell lösning.

Gränskontroll i tågen på väg över Öresund
Om den inre svenska gränskontrollen kan flyttas från Hyllie till att istället utföras ombord på Öresundstågen över Öresund efter att de passerat gränsen skulle tågresenärerna troligen slippa såväl uppehållet på Hyllie som Malmö C och restiden skulle minska. Kontroll ombord på Öresundstågen är ett förslag som kommit från såväl pendlare som politiker. STATUS: ”Vi utesluter inte andra sätt för gränskontroll än de som används idag”, säger Patrik Engström, chef för svenska polisens nationella operativa avdelnings (Noa) gränssektion, till News Øresund och bekräftar att diskussioner pågår mellan Sverige och Danmark. ”Det är både fråga om avtal och resurser”.


POLITISKA PROTESTER OCH KRAV PÅ SKADESTÅND 

Greater Copenhagen & Skåne Committee vill diskutera gränskontroller med danska och svenska ministrar
Sveriges och Danmarks justitieministrar och nordiska samarbetsministrar har bjudits in av Greater Copenhagen & Skåne Committee för att diskutera möjligheterna att avskaffa gräns- och id-kontrollerna. Välstånd och arbetsplatser i regionen är i fara, skriver kommitténs ordförandetrio.
”Situationen är ohållbar och djupt bekymmersam och vi vill mycket gärna mötas för att diskutera möjligheterna att avskaffa id- och gränskontrollerna”, skriver Steen Christiansen, ordförande för Greater Copenhagen & Skåne Committee, samt de båda vice ordförandena Henrik Fritzon (Region Skåne) och Jens Stenbæk (Region Själland) i brevet till ministrarna.

Skånska miljöpartister vill skrota gränskontrollerna
Tre skånska politiker från Miljöpartiet kräver att regeringen skrotar gränskontrollerna i en intervju med Sveriges Radio – regionrådet Anders Åkesson, och kommunalråden Märta Stenavi och Niklas Karlsson i Malmö.
– Jag tycker inte att det finns någon anledning att förlänga dem. Utifrån ett skånskt perspektiv har de missgynnat både de skånska pendlarna och den skånska arbetsmarknaden, så jag tycker att det finns anledning att ta bort dem nu, säger Anders Åkesson till Sveriges Radio.

Centerpartist anmäler ID-kontrollerna till EU-kommissionen
EU-parlamentarikern Frederick Federley (C) menar att ID-kontrollerna av resande på väg mot Sverige på Kastrup och i Helsingör kan så i strid mot unionsrätten. Därför har han gjort en anmälan till EU-kommissionären Dimitris Avramopoulos som han uppmanar att granska om ID-kontrollerna är lagliga. “Kommissionen måste klargöra hur de ser på den sk id-lagen. I den nyss gjorda översynen av Sveriges gränshantering fick regeringen fortsatt grönt ljus för gränskontrollerna. Id-kontrollerna som däremot sker på annat lands territorium och blir ett extra inomunionsligt tranportsörsansvar lämnades utanför. Där har kommissionen tidigare menat att den lagen strider mot unionsrätten.” skriver Frederick Federlay på sin Facebooksida.

Liberalerna i Skåne: “Förläng inte ID-kontrollerna”
De infördes som en snabb lösning på en akutmigrationskris. Men efter snart ett år med ID- och gränskontroller konstaterar Liberalerna i Skåne i ett pressmeddelande att de anser att priset blivit för högt för skåningarna och Öresundsintegrationen.
– Som skåning kan jag omöjligt acceptera att kontrollerna förlängs som de är nu. Skåne blöder, men regeringen i Stockholm verkar tycka Skåne är värt att offra för att lösa Sveriges migrationspolitiska utmaningar, säger Cristina Glad (L) vice gruppledare för Liberalerna i Region Skåne.

Handelskammaren och Öresundsrevolutionen kräver skadestånd
565 danska och svenska Öresundspendlare fick tidigare under oktober hjälp av Sydvenska Handelskammarebns att lämna in en gemensam ansökan om skadestånd för ID-kontrollern av resande mellan Danmark och Sverige. De pekar på ID-kontrollen av tågresenärer vid stationen vid flygplatsen på Kastrup och kräver vardera 30.000 kronor i krängningsersättning och i enskilda fall skadestånd. Bakom uppropet står Facebookgruppen Öresundsrevolutionen.

 

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress


Aktuella nyheter

Arbetsmarknad26 november, 2020

Gränspendlare med jobb i Sverige riskerar tiotusentals kronor i extra skatt

Öresundspendlare som bor i Danmark riskerar att drabbas hårt av de dansk-svenska skattereglerna om de arbetar hemifrån under coronakrisen. Det...

Arbetsmarknad26 november, 2020

Öresundspendlare: ”Jag har lärt mig att man kan komma i kläm och att ingen bryr sig”

Fusk, bristande tillit till myndigheter och politiker och ett val mellan raserad privatekonomi och att utsätta sig själv och andra...

Samhälle26 november, 2020

Region Skåne drar tillbaka beslut om att danska livsmedel ska definieras som närproducerade

När regionstyrelsen i Region Skåne nyligen fastställde en definition av närproducerade livsmedel omfattades även livsmedel från hela Danmark. Nu backar...

Forskning26 november, 2020

Tvärregionalt diabetesprojekt genererar extra bidrag på 10 miljoner kronor

Aktörerna i det dansk-svenska diabetessamarbetet DiaUnion har sammanfört sina ekonomiska resurser och fått stöd från Novo Nordisk Fonden, så att...

Veckobrev27 november, 2020

Läs News Øresunds veckobrev 48

Gränspendlare med jobb i Sverige riskerar tiotusentals kronor i extra skatt Öresundspendlare som bor i Danmark riskerar att drabbas hårt...

Näringsliv26 november, 2020

Danska försäkringsbolaget Tryg i storaffär – kan innebära sammanslagning av verksamheter i Malmö

Det danska försäkringsbolaget Tryg, som äger svenska bolaget Moderna Försäkringar, väntas köpa upp konkurrenten RSA, som också äger försäkringsbolaget Trygg...

Danmark26 november, 2020

Hundratals traktorer i demonstration i Köpenhamn till stöd för minkuppfödare, grundlagen och emot Mette Frederiksen

News Øresund var på plats, lördagen den 21 november, då Langelinie i Köpenhamn var ombildat till en politisk kampplats och...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.