Danmark
Reaktioner på dansk utbildningsreform: ”riskerar skapa ett ’A- och B-lag’”
Danmarks regering har lagt förslag om att reformera det danska utbildningssystemet. Den kommunala ”10. klassen” slopas, kraven för att komma in på högskoleförberedande linjer höjs, och en ny yrkesinriktad och mer praktisk linje tas fram. News Øresund har samlat några danska röster från debatten om regeringsförslaget, som ser ut att ha majoritet i Folketinget.
De danska utbildningsreformerna, som News Øresund skrev om i förra veckan, är för ”drastiska” och riskerar att skapa ett A- och B-lag, menar bland annat rektorn Mads Skrubbeltrang på Ørestad Gymnasium, som Danmarks radio har pratat med.
– Man måste vara en del av eliten för att komma in på stx (den högskoleförberedande linjen, reds. anm.), och är man mer praktiskt lagd går man på epx (den nya yrkesinriktade linjen). Jag är inte intresserad av den uppdelningen, säger han till DR.
I regeringens förslag ska epx ha betygskravet 02. Det finns en möjlighet att lägga till ett halvår och göra den högskoleförberedande. Men samtidigt höjs betygskraven för att komma in på högskoleförberedande linjer som stx, från 5 i snitt till 6.
Drabbar studieovana pojkar hårdast, varnar kritiker
Det är något som kommer drabba pojkar hårdast i allmänhet och de som inte vuxit upp i akademiska hem i synnerhet, eftersom de haltar efter flickor när det gäller grundskolebetyg. Fler flickor än pojkar kommer därmed att välja den akademiska vägen. Det menar skolforskaren Andreas Rasch-Christensen, som Berlingske har talat med:
– Man vill alltid ha någon form av mångfald, oavsett om det är på yrkesskolor eller universitet. Som student förlorar man bildning när man befinner sig i miljöer som är alltför homogena, säger Andreas Rasch-Christensen till tidningen.
”10. klasse” nödvändigt andrum, menar Enhedslisten
Även slopandet av den kommunala ”10. Klassen” får kritik, bland annat från det rödgröna partiet Enhedslistens utbildningsansvarige Mai Villadsen.
– 10:e klass påverkar många människor, kanske särskilt vissa grupper som kan vara utsatta eller som behöver ett år med andrum. Vi är rädda för att regeringen äventyrar detta, säger Mai Villadsen, utbildningspolitisk talesperson för Enhedslisten.
Det krävs fler händer i vård och omsorg
Samtidigt vittnar en del om att det behövs en stor reform för att få ut fler i arbete med barn, sjuka, gamla och socialt utsatta. Camilla Wang, som är talesperson för Danske Professionshøjskoler och rektor på professionshögskolan Absalon pekar på det sjunkande antalet sökande till dessa linjer:
– Vi är stolta över att ha ett starkt välfärdssamhälle. Men det bygger på att vi har en stark grundskola med bra lärare, att vi har sjukhus där vi tryggt kan gå och få behandling och att vi har daghem där vi tryggt kan lämna våra barn, säger hon till DR.
Regeringen är överens, nu väntar förhandling med opposition
Den ansvarige ministern, Mattias Tesfaye (S) försvarar den nya reformen med att fler kommer att gå gymnasiet:
– Det innebär att en mycket stor grupp ungdomar nu kommer att få tillgång till gymnasieutbildning i framtiden. En majoritet av dem kommer att vara pojkar”, säger Mattias Tesfaye och påpekar att epx ger en möjlighet att senare läsa till högskoleförberedande.
Den danska SVM-regeringen, som nästan har majoritet, är överens om förslaget. Det ska nu diskuteras med övriga partier och utbildningsorganisationer.
(News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen