Politik
Ödesdag för dansk-svenskt Öresundssamarbete
De 46 kommunerna på Själland ändrar sig inte. De kräver dansk dominans över ordförandeskapet om Greater Copenhagen ska utvecklas till ett förnyat samarbete över Öresund. Annars vill de danska politikerna avveckla Öresundskomiteen och bilda en renodlat dansk organisation för Greater Copenhagen. Beslutet fattas i dag vid två olika möten på Själland.
I dag träffas de 46 Själländska kommunerna för att fatta beslut om Greater Copenhagensamarbetet vid möten för de kommunala samarbetsorganisationerna KKR Hovedstaden och KKR Sjælland.
Dagordningarna till torsdagens KKR-möten har ett tydligt budskap till de skånska politikerna: de måste acceptera en dansk dominans över ordförandeskapet om Öresundssamarbetet ska leva vidare genom att nuvarande Öresundskomiteen och det danska Greater Copenhagensamarbetet ombildas till the Greater Copenhagen & Skåne Committee.
”Om vi inte kan komma överens om ovanstående, inklusive en rotation av ordförandeskapet mellan de tre geografierna, vill de danska parterna upplösa Öresundskomiteen och etablera en organisation för Greater Copenhagen, som inledningsvis består av 46 Själländska kommuner och två regioner, men med möjlighet för att intresserade skånska kommuner kan ansluta sig” står det i dagordningen.
Ett beslutsförslag finns om att ge ordförandeskapet i KKR Hovedstaden och KKR Sjælland ett bemyndigande om att genomförande avvecklingen av Öresundskomiteen och bilda en till en början renodlat dansk organisation för Greater Copenhagen – om inte de skånska politikerna går med på en dansk dominans över ordförandeskapet.
De tre geografierna som nämns i dagordningen handlar om det danska kravet på att ordförandeskapet ska växla mellan Region Hovedstaden, Region Sjælland och Region Skåne. Detta har de skånska politikerna sagt nej till och kräver istället att den svenska sidan får ordförandeposten vartannat år i the Greater Copenhagen & Skåne Committee.
– Det ska inte finnas någon tvivel om att vi från dansk sida önskar ett brett samarbete mellan de 79 kommunerna och tre regionerna i Greater Copenhagen, så att vi tillsammans kan skapa jobb, tillväxt och öka den interna kraften i samarbetet och därmed stå stark som en internationell metropol med närmare fyra miljoner invånare. Det är det förslaget går ut på. Men om det inte går att uppnå enighet om detta finns det från dansk sida en önskan om att fortsätta det arbete som redan påbörjats under det gemensamma varumärket Greater Copenhagen. Öresundskomiteen blev på sin tid etablerad för att säkra integrationen på tvärs över sundet genom en stark politisk dialog. Idag ser behovet annorlunda ut. Vi behöver en organisation som är mera handlingsorienterad och har större fokus på tillväxt och att skapa nya jobb, skriver KKR Hovedstadens ordförande Steen Christiansen (S) i en kommentar till News Øresund. Han är även ordförande i det nuvarande danska Greater Copenhagensamarbetet samt borgmästare i Albertslunds kommun.
Steen Christiansen beskriver förhandlingarna med de skånska politikerna som en bra och öppen process.
– Min bedömning är att vi är eniga på de flesta områden. Jag måste därför tillstå att jag inte helt kan känna igen den bild som har återgivits i den sydsvenska pressen under de senaste veckorna. Men det är helt korrekt att vi fortsatt inte kunnat enas på alla punkter.
Skillnaderna i synsätt beskrivs i dagordningen som att man från skånsk sida snarare ser det ”… som ett gränsöverskridande samarbete mellan två länder än som ett mellanregionalt tillväxtsamarbete mellan 79 kommuner och tre regioner” på Själland och i Skåne.
Under sommaren har det pågått dansk-svenska förhandlingar som ska ha löst en rad frågor innan det tog stopp vid fördelningen av ordförandeskapet mellan länderna. Den kvarvarande oenigheten hotar nu hela det övergripande Öresundssamarbetet i Öresundskomiteen och ombildningen till the Greater Copenhagen & Skåne Committee. Om Öresundskomiteen avvecklas finns det dock var ett omfattande mellankommunalt samarbete mellan Köpenhamn och Malmö samt Helsingborg och Helsingör.
Enligt dagordningen till KKR Hovestadens och KKR Sjællands möten idag är tanken att om man kan enas med de skånska politikerna så samla dagens insatser i Öresundskomiteen och det nuvarande danska Greater Copenhagensamarbetet i en revitaliserad organisation som döps till the Greater Copenhagen & Skåne Committee, GCSC. Den ombildade organisationen får en rad nya arbetsuppgifter med fokus på tillväxt, internationell marknadsföring och investeringar men behåller arbetet mot gränshinder. Under sommaren har man enats om att GCSC ska ha 18 styrelseledamöter, nio från varje land. (News Øresund)
Fakta: Det krävs kvalificerad majoritet för att upplösa Öresundskomiteen
När det i KKR Hovestadens och KKR Sjællands dagordning för mötena den 10 september nämns att det kan bli aktuellt att upplösa Öresundskomiteen kan inte det ske utan medverkan av de övriga danska medlemmarna plus några svenska medlemmar. Anledningen är att det i Öresundskomiteens stadgar står inskrivet att en upplösning ”kräver beslut med en kvalificerad majoritet med ¾ av samtliga medlemmar vid två på varandra följande möten”. Det finns dock en möjlighet för varje medlem att med ett års varsel säga upp medlemskapet.
Öresundskomiteens medlemmar
Region Hovedstaden
Region Sjælland
Københavns Kommune
Frederiksbergs Kommune
Bornholms Regionskommune
KKR Hovedstaden (kommunekontaktråd)
KKR Sjælland (kommunekontaktråd)
Region Skåne
Malmö stad
Helsingborgs stad
Lunds kommun
Landskrona stad
Ordförande är för närvarande Region Hovedstadens regionrådsformand Sophie Hæstorp Andersen (S) och vice ordförande är Region Skånes ordförande Henrik Fritzon (S).
Öresundskomiteens kansli har för närvarande tio medarbetare och två studentmedarbetare och leds av direktören Finn Lauritzen.
Öresundskomiteen bildades 1993 som det politiska samarbetet mellan Skåne och Själland. Varje medlem har en röst och beslut tas vanligen med enkel majoritet.
Ordförandeskapet växlar årligen mellan dansk och svensk sida.
Det verkställande utskottet fungerar som Öresundskomiteens styrelse och träffas minst fyra gånger per år och består av sex ledamöter från vardera landet. Öresundskomiteen är högsta beslutande organ och träffas minst två gånger per år och består av 18 folkvalda ledamöter från vardera landet.
Finansieringen sker genom ett medlemsbidrag som 2013 uppgick till 2,82 danska kronor per invånare i Öresundsregionen. Dessutom bidrar Nordiska Ministerrådet med 1,3 miljoner danska kronor per år.
Källa: Öresundskomiteens hemsida
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen