Connect with us

Intervjuer

Nya byggnader på Medicon Village lockar fler företag och kompetenser

Publicerad

den

Kerstin Jakobsson har varit vd för Medicon Village Innovation AB sedan 2018 och del av ledningsgruppen som vice vd sedan 2010 och var innan dess bland annat vd för medtech-företaget SpectraCure. Foto: News Øresund

Forskningsparken Medicon Village i Lund är en mötesplats. Det menar Kerstin Jakobsson, vd för Medicon Village Innovation AB. Den nya byggnaden The Spark har ökat möjligheterna att mötas i en innovativ life science-miljö, menar hon. På knappt tio år har forskarparken blivit hem för mer än 170 företag och organisationer samt 2 600 anställda inom forskning, utveckling och servicetjänster.

En av Lunds forskarparker fortsätter sin framgång.

Sedan den nya byggnaden The Spark öppnade under 2019 har den blivit arbetsplats för cirka 70 företag och 500 anställda.

Omkring hälften av dem har flyttat dit internt från andra delar av Medicon Village. Den andra hälften är nytillkomna. Det berättar Kerstin Jakobssom, vd för Medicon Village Innovation AB. Därmed rymmer forskningsparken i dag cirka 2 600 anställda och 170 företag.

Bland dem finns Lunds universitet, Region Skåne och Lunds kommun, men också flera privata tjänsteföretag. Dessutom sitter flera biotechbolag i Medicon Village, bland annat Alligator Bioscience, Genovis och SenzaGen.

Namnet på den nya byggnaden The Spark refererar till den gnista som uppstår mellan människor, förklarar Kerstin Jakobsson.

– Det är här mötena sker – möten mellan individer som ger den här gnistan som gör att man får en god idé, säger hon.

Kerstin Jakobsson förklarar att forskningen möter det offentliga och det privata näringslivet i en treenighet i Medicon Village och hon menar att den här kombinationen av verksamheter som kan få idéer att växa är speciell.

The Spark-byggnaden omfattar 17 000 kvadratmeter fördelat på sju våningar med öppna arbetsstationer, mindre och större kontor samt konferens- och möteslokaler.

Kontorskomplexet The Spark är därför den nyaste grenen på den stam som Medicon Village utgör. Av de totalt 132 000 kvadratmeterna på forskningsparkens område används mer än 65 000 kvadratmeter till laboratorier. Därutöver finns restauranger och kaféer, en idrottshall och ett träningscenter. Utvidgandet av forskningsparken innebär också en utvidgning av mötesplatsen.

Under hösten välkomnade Medicon Village också Perituskliniken – en ny privatägd cancerklinik på forskningsparkens område.

Kliniken fokuserar hittills primärt på behandling av prostatacancer och kan hantera omkring 50 patienter i veckan för behandling och undersökning.

Utöver Perituskliniken pågår planeringen av en annan cancerklinik på området med omkring en kvarts miljard kronor i stöd av Julie och Hans Rausing – den sistnämnde är barnbarn till Tetra Pak-grundaren Ruben Rausing.

På Medicon Village-området i Lund ligger cirka 170 life science-företag och organisationer, däribland inkubatorn SmiLe. Foto: News Øresund

Ett forum för utbyte och delning
Medicon Village har särskild fokus på de stora medicinska områdena inom life science: cancer, luftvägs- och lungsjukdomar, samt inflammation.

Forskningsparken är uppdelad i två verksamheter, som båda ägs av Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande. Stiftelsen äger både Medicon Village Innovation AB och Medicon Village Fastighets AB, varav den sistnämnda äger Medicon Villages byggnader.

Det ger, enligt Kerstin Jakobsson, unika möjligheter att utveckla forskningsparkens faciliteter. Dessutom har läkemedelsbolaget AstraZeneca tidigare haft sina lokaler i det som nu är Medicon Village och de har efterlämnat en del utrustning som Medicon Villages inkubator, SmiLe Incubator, nu drar nytta av.

Det är därför, bedömer hon, tre unika möjligheter som forskningsparken kan erbjuda sina företag.

– Vi kan hjälpa dem att bli mer synliga i ett community här. Vi kan hjälpa dem att möta de rätta kompetenserna och kapital – det vill säga mötet. Det tredje är det vi kallar delningsekonomi. Det handlar inte bara om att man kan dela utrustning, men också om att man kan dela kompetenser, säger Kerstin Jakobsson och fortsätter:

– Det är helt unikt att vi har hela paletten av innovationsstödaktörer – både Region Skåne, Lunds universitet och Lunds kommun som är offentliga, men också de privata som satsar på att stödja nytta och ny forskning. Så vi har både privata och offentliga aktörer som stödjer våra företag här med innovation.

Medicon Village bildar bland annat, när det inte är coronarestriktioner, ram för karriärmässor och nätverksmöten inom life science och samarbetar bland annat med danska och nordiska aktörer genom NOME-mentorskapsprogrammet. Foto: News Øresund

Från forskning till kommersiell framgång
Kerstin Jakobsson gläder sig över det som sker hos Medicon Village, som bidrar till forskningsparkens pågående och framtida satsningar.

– Vi vill fortsätta skapa en miljö så att företagen vidareutvecklas. Det är fortsatt viktigt att bolagen, organisationerna, både Lunds universitet och Region Skåne, denna treenighet, att de fortsätter utvecklas och vi har den mixen av små företag och lite större företag som utvecklas. Och så är mötesplatsen viktig, så att de kan mötas.

Men samtidigt erkänner hon att de står inför en utmaning med att även fortsättningsvis kunna lyckas med det i takt med ökande krav för branschen och kompetensen i regionen. Hon menar att hela life science-branschen i regionen kan bli ännu bättre på att omvandla den goda forskning och innovation som finns i regionen till kommersiell framgång.

– Det är det att man måste ha bredden samtidigt som man har fokus. Det är viktigt att vi arbetar ännu mer tvärvetenskapligt samtidigt som vi måste vara mer fokuserade, förklarar hon och fortsätter:

– Det finns många spetskompetenser inom life science i Öresundsregionen och möjligheter att möta de rätta kompetenserna via olika lokala såväl som globala nätverk och mötesplatser i regionen.

News Øresund – Camilla Neve Lieknins & Kristoffer Dahl Sørensen

 


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2020 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Samhälle30 juni, 2021

Försiktig optimism om resandet och turismen över Öresund under sommaren – men långt kvar till nivåerna från 2019

Fortsatt stor osäkerhet men samtidigt en försiktig optimism präglar aktörerna inom trafik och turism i Öresundsregionen. Den senaste tiden har...

Samhälle30 juni, 2021

Svenska och danska coronarestriktioner fasas ut den 1 juli

Från den 1 juli får 50 personer, istället för åtta, samlas inomhus för privata tillställningar i Sverige. Begränsningarna när det...

Okategoriserade2 juli, 2021

News Øresund önskar en glad sommar

News Øresund tar sommaruppehåll och är tillbaka igen i början av augusti med bevakningen av vår dansk-svenska region. Redaktionen önskar...

Samhälle29 juni, 2021

Enklare att resa över Öresund i sommar

Svenskar som vill resa till Danmark i sommar har goda möjligheter till det. Alla som är färdigvaccinerade, och två veckor...

Life Science24 juni, 2021

Danska företag och Dansk Erhverv i kontakt med Mette Frederiksen om dansk-svenskt skatteavtal

Läkemedelsbolaget Ferring Pharmaceuticals i Köpenhamn har tillsammans med andra företag och Dansk Erhverv varit i dialog med den danska regeringen...

Infrastruktur28 juni, 2021

Danska infrastrukturplanen till år 2035 är beslutad

I början av april presenterade den danska regeringen sitt förslag till ny infrastrukturplan. Nu har regeringen och flera andra folketingspartier...

Innovation20 juni, 2021

Axis medgrundare Martin Gren: “”Om jag skulle starta ett företag idag skulle det vara i Malmö”

Nätverksvideoföretaget Axis Communications, som sedan 2015 ägs av japanska Canon, har inga planer på att lämna Lund. Tvärtom storsatsar Axis...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.