Intervjuer
Nya byggnader på Medicon Village lockar fler företag och kompetenser
Forskningsparken Medicon Village i Lund är en mötesplats. Det menar Kerstin Jakobsson, vd för Medicon Village Innovation AB. Den nya byggnaden The Spark har ökat möjligheterna att mötas i en innovativ life science-miljö, menar hon. På knappt tio år har forskarparken blivit hem för mer än 170 företag och organisationer samt 2 600 anställda inom forskning, utveckling och servicetjänster.
En av Lunds forskarparker fortsätter sin framgång.
Sedan den nya byggnaden The Spark öppnade under 2019 har den blivit arbetsplats för cirka 70 företag och 500 anställda.
Omkring hälften av dem har flyttat dit internt från andra delar av Medicon Village. Den andra hälften är nytillkomna. Det berättar Kerstin Jakobssom, vd för Medicon Village Innovation AB. Därmed rymmer forskningsparken i dag cirka 2 600 anställda och 170 företag.
Bland dem finns Lunds universitet, Region Skåne och Lunds kommun, men också flera privata tjänsteföretag. Dessutom sitter flera biotechbolag i Medicon Village, bland annat Alligator Bioscience, Genovis och SenzaGen.
Namnet på den nya byggnaden The Spark refererar till den gnista som uppstår mellan människor, förklarar Kerstin Jakobsson.
– Det är här mötena sker – möten mellan individer som ger den här gnistan som gör att man får en god idé, säger hon.
Kerstin Jakobsson förklarar att forskningen möter det offentliga och det privata näringslivet i en treenighet i Medicon Village och hon menar att den här kombinationen av verksamheter som kan få idéer att växa är speciell.
The Spark-byggnaden omfattar 17 000 kvadratmeter fördelat på sju våningar med öppna arbetsstationer, mindre och större kontor samt konferens- och möteslokaler.
Kontorskomplexet The Spark är därför den nyaste grenen på den stam som Medicon Village utgör. Av de totalt 132 000 kvadratmeterna på forskningsparkens område används mer än 65 000 kvadratmeter till laboratorier. Därutöver finns restauranger och kaféer, en idrottshall och ett träningscenter. Utvidgandet av forskningsparken innebär också en utvidgning av mötesplatsen.
Under hösten välkomnade Medicon Village också Perituskliniken – en ny privatägd cancerklinik på forskningsparkens område.
Kliniken fokuserar hittills primärt på behandling av prostatacancer och kan hantera omkring 50 patienter i veckan för behandling och undersökning.
Utöver Perituskliniken pågår planeringen av en annan cancerklinik på området med omkring en kvarts miljard kronor i stöd av Julie och Hans Rausing – den sistnämnde är barnbarn till Tetra Pak-grundaren Ruben Rausing.
Ett forum för utbyte och delning
Medicon Village har särskild fokus på de stora medicinska områdena inom life science: cancer, luftvägs- och lungsjukdomar, samt inflammation.
Forskningsparken är uppdelad i två verksamheter, som båda ägs av Mats Paulssons stiftelse för forskning, innovation och samhällsbyggande. Stiftelsen äger både Medicon Village Innovation AB och Medicon Village Fastighets AB, varav den sistnämnda äger Medicon Villages byggnader.
Det ger, enligt Kerstin Jakobsson, unika möjligheter att utveckla forskningsparkens faciliteter. Dessutom har läkemedelsbolaget AstraZeneca tidigare haft sina lokaler i det som nu är Medicon Village och de har efterlämnat en del utrustning som Medicon Villages inkubator, SmiLe Incubator, nu drar nytta av.
Det är därför, bedömer hon, tre unika möjligheter som forskningsparken kan erbjuda sina företag.
– Vi kan hjälpa dem att bli mer synliga i ett community här. Vi kan hjälpa dem att möta de rätta kompetenserna och kapital – det vill säga mötet. Det tredje är det vi kallar delningsekonomi. Det handlar inte bara om att man kan dela utrustning, men också om att man kan dela kompetenser, säger Kerstin Jakobsson och fortsätter:
– Det är helt unikt att vi har hela paletten av innovationsstödaktörer – både Region Skåne, Lunds universitet och Lunds kommun som är offentliga, men också de privata som satsar på att stödja nytta och ny forskning. Så vi har både privata och offentliga aktörer som stödjer våra företag här med innovation.
Från forskning till kommersiell framgång
Kerstin Jakobsson gläder sig över det som sker hos Medicon Village, som bidrar till forskningsparkens pågående och framtida satsningar.
– Vi vill fortsätta skapa en miljö så att företagen vidareutvecklas. Det är fortsatt viktigt att bolagen, organisationerna, både Lunds universitet och Region Skåne, denna treenighet, att de fortsätter utvecklas och vi har den mixen av små företag och lite större företag som utvecklas. Och så är mötesplatsen viktig, så att de kan mötas.
Men samtidigt erkänner hon att de står inför en utmaning med att även fortsättningsvis kunna lyckas med det i takt med ökande krav för branschen och kompetensen i regionen. Hon menar att hela life science-branschen i regionen kan bli ännu bättre på att omvandla den goda forskning och innovation som finns i regionen till kommersiell framgång.
– Det är det att man måste ha bredden samtidigt som man har fokus. Det är viktigt att vi arbetar ännu mer tvärvetenskapligt samtidigt som vi måste vara mer fokuserade, förklarar hon och fortsätter:
– Det finns många spetskompetenser inom life science i Öresundsregionen och möjligheter att möta de rätta kompetenserna via olika lokala såväl som globala nätverk och mötesplatser i regionen.
News Øresund – Camilla Neve Lieknins & Kristoffer Dahl Sørensen
NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2020 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.
ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.
Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.
Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen