Life Science
Ny vd för Medicon Valley: Delning av data från kliniska studier över Öresund kan stärka dansk-svensk life science
Tre frågor till Annette Steenberg som sedan den 1 november 2021 har varit vd för nätverksorganisationen Medicon Valley Alliance. Tidigare har hon bland annat jobbat med att locka nya investeringar till Öresundsregionen för Greater Copenhagens räkning, samt på Utrikesdepartementet i Köpenhamn. Hon ska nu ta till vara på branschintressena för över 300 danska och svenska life science-bolag i Öresundsregionen och bidra till ett ökat samarbete och utbyte mellan den danska och svenska life science-sektorn.
Berätta om din nya tjänst och vad som lockade dig med jobbet?
– Jag har under hela min karriär jobbat med internationalisering av bolag och med att stärka näringslivets styrkepositioner, oftast i starka trippelhelix (offentliga, privata och akademiska) partnerskap. Därutöver har jag under de senaste tio åren fokuserat särskilt på life science-branschen, trivts med att jobba som chef och för några år sedan tog jag en styrelseutbildning och jag har sedan dess fått ett par styrelseposter. Så jobbet som vd för MVA var därför ett riktigt drömjobb för mig. Samtidigt tror jag på värdet av att stärka sina styrkor – både professionellt och personligen. Vi har alla svagheter, och dem ska vi självklart vara medvetna om, men det är i våra styrkor som vi har passionen och energin och där skapar vi de bästa resultaten. MVA’s vision om att ”Strengthen Northern Europe’s (Medicon Valley) most competitive and vital life science region” tilltalar mig mycket och jag ser verkligen fram emot att komma igång och jobba för den visionen.
Vad blir ditt huvudsakliga fokus som ny vd under det kommande året?
– Mitt huvudsakliga fokus kommer dels vara på våra medlemmar, dels på våra trippelhelix-projekt. Det är inga tvivel om att MVA:s kärnfokus är våra medlemmar och att säkra att de känner ett värde av sitt medlemskap. Vår önskan är att stärka Medicon Valley så att vi förblir Nordeuropas mest konkurrenskraftiga life science-region och samtidigt blir ännu starkare inom några av våra styrkepositioner, så som diabetes, fertilitet och mikrobiomforskning. I samband med det vill vi fortsätta att få till stånd trippelhelix-samarbeten mellan offentliga, privata och akademiska partners – då det är precis det samarbetet som gör oss som till en stark och konkurrenskraftig life science-region.
Var anser du att de största utmaningarna finns när det gäller att stärka det dansk-svenska samarbetet inom life science i Öresundsregionen?
– Den omedelbart största utmaningen gäller önskan om att dela data. Det är inget tvivel om att ifall man kunde dela data från exempelvis kliniska studier på tvärs över Öresund, skulle vi tillsammans kunna göra fler och större kliniska studier. Det är ett område där Danmark och Sverige redan är riktigt konkurrenskraftiga, men hämmade av våra begränsade respektive populationer. Det samma gäller önskan om att kunna ha gemensamma biobanker. Utöver det finns det naturligtvis fortfarande utmaningar med gränshinder för arbetskraftens rörlighet i form av kontroller, försenade tåg och inte minst en skattelagstiftning som försvårar för en lättrörlig arbetskraft 2021.
(News Øresund – Kristoffer Dahl)
NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2021 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.
ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.
Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.
Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen