Connect with us

Arbetsmarknad

Ny rapport: Greater Copenhagen starka inom grön forskning, men släpar efter i innovationskraft och investeringar

Publicerad

den

På forskningsområdet inom hållbarhet står sig Greater Copenhagen-området starkt, visade Sofi Eriksson när rapporten ”Grön tillväxt i Greater Copenhagen” presenterades i Köpenhamn på onsdagen. Foto: News Øresund - Anna Palmehag

Det är organisationen Greater Copenhagen som tagit fram rapporten ”Grön tillväxt i Greater Copenhagen”, som tittar närmare på hur storstadsområdet med samma namn presterar inom området grön forskning, grön innovation och hållbara startups jämfört med sju andra storstadsregioner.

– Alla politiker i vår styrelse säger att vi är världsmästare i allt grönt. Är det verkligen sant, tänkte vi, och satte Flemming Dengsø Nielsen och Sofi Eriksson på den här rapporten för att se hur starka vi egentligen är, sade Tue David Bak, vd för Greater Copenhagen på organisationens morgonträff den 20 september.

I rapporten har Greater Copenhagen jämfört storstadsregionen med samma namn med sju närliggande europeiska storstadsområden: Stockholm, Oslo, Helsingfors, Hamburg, München, Berlin och Amsterdam.

– Vi har kollat på tre delar: grön forskning, grön innovation och startups och investeringar på det gröna området, sade Sofi Eriksson.

Hela Norden bedriver bra grön forskning, Greater Copenhagen bäst på området

På forskningsområdet står sig Greater Copenhagen-området som starkast, med de tre universiteten Danmarks tekniske universitet, Københavns universitet och Lunds universitet ”i absolut toppklass” inom området grön forskning. Det visar QS Sustainability Ranking 2023, som jämfört mer än 600 universitet över hela världen. Hela Norden har för övrigt en stark position på det här området, med sju av de 20 bästa universiteten på rankingen.

Förhållandevis få gröna patent i Greater Copenhagen 

Däremot släpar regionen efter i innovationskraft, mätt som gröna patent. I Öresundsregionen är siffran 17 gröna patent per 100 000 invånare. Där har München och Stockholm fyra respektive två gånger så många. Att München som presterar allra bäst förklaras till stor del av att Siemens vindkraftssatsningar i området, med stor forskningsavdelning och huvudkontor där. En annan del är inom fordonsindustrin, där både Audi och BMW förlagt sin teknikutveckling.

– När det gäller grön innovation är Greater Copenhagen varken bäst eller sämst. Totalt sett har Greater Copenhagen sedan 2008 stått för 1 900 gröna patent. Trots att vi inte ligger jättebra till jämfört med de andra regionerna så ser vi de senaste åren en uppåtgående trend, sade Sofi Eriksson.

Utklassade av Stockholm i investeringar i hållbara startups

Och även om Greater Copenhagen är duktiga på att ta hand om sina redan etablerade företag, är regionen jämförelsevis dålig när det gäller sina hållbara startups. Startups i både Stockholm och Berlin attraherar betydligt mycket mer riskkapital.

Överlägset mest i relation till befolkningen får Stockholm, där investeringarna i hållbara startups står för 1,27 procent av regionalt BNP, jämfört med 0,10 för Greater Copenhagen. Det förklaras bland annat med att batteritillverkaren Northvolt har sitt huvudkontor i Stockholm, vilket lockar ”enorma investeringar”, enligt rapporten.

– Northvolt står för runt 50 procent i Stockholm. Bortser man från det presterar Berlin bäst i hur mycket kapital som blir tillfört. Här klarar sig Greater Copenhagen i förhållande till ekonomin storlek inte så bra i jämförelse. Så där finns det något man kan arbeta med, sade Fleming Dragnø Nielsen.

Greater Copenhagen ska nu runt i regionen och presentera och diskutera rapporten med medlemmarna.

(News Øresund –Henrik Smångs)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Danmark3 maj, 2024

Danmark höjer abortgränsen från 12 till 18 veckor – samma gräns som i Sverige

Abortgränsen i Danmark höjs från utgången av den tolfte till utgången av den artonde graviditetsveckan. 15-17-åriga får möjlighet till abort...

Infrastruktur2 maj, 2024

Öresundstågens punktlighet ökade under första kvartalet

Under januari till mars i år var 90 procent av Öresundstågen från Sverige i tid eller högst tre minuter sena...

Hållbarhet2 maj, 2024

Danmark är nära att uppnå sitt klimatmål 2030, enligt regeringens årliga klimatrapport

Danskarnas klimatmål om att minska 70 procent av sina koldioxidutsläpp fram till 2030 är inom räckhåll. Enligt nuvarande riktning kommer...

Samhälle2 maj, 2024

Tredubbling av antalet kollektiva seniorbostäder i Danmark på mindre än tio år

År 2016 fanns det 4 200 kollektiva seniorbostäder i Danmark. Fram till idag, på mindre än tio år, har antalet ökat...

Danmark1 maj, 2024

På måndag inleds det danska kungabesöket i Stockholm

Den 6 maj seglar det danska kungaparet in i Stockholm med kungaskeppet Dannebrog och tas emot av den svenska kungaslupen...

Danmark1 maj, 2024

Danska JP/Politikens Hus etablerar svensk upplaga av FinansWatch

För fyra år sedan expanderade danska Watch Medier till Tyskland och Norge. Nu är det dags för en etablering i...

Danmark1 maj, 2024

Kvinnlig värnplikt införs i Danmark samtidigt som värnpliktstiden och försvarsbudgeten utökas

Ett nytt danskt försvarsavtal är på plats mellan en majoritet av partierna i Folketinget meddelade Forsvarsministeriet på tisdagen. Avtalet, som...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.