Arbetsmarknad
Skattereglerna i Norden behöver förenklas, visar ny analys
Skattereglerna för både medborgare och företag som arbetar över gränsen kan vara oförutsägbara, och arbetsgivare riskerar stor och onödig administration när de anställer gränspendlare. Det visar en analys som gjorts av konsultföretagen KPMG och Resonans Nordic på uppdrag av Nordiska ministerrådet. Rapporten föreslår därför bland annat att hemarbete i bosättningslandet skattemässigt ska likställas med arbete i landet där arbetsgivaren finns och att nordiska pensionsavgifter ska erkännas som avdragsgilla även i övriga nordiska länder.
Reglerna för hemarbete, att arbetsgivare måste registrera sig i flera länder samt beskattningen av löner och pensioner för gränspendlare är fyra problemområden som hämmar den nordiska arbetsmarknaden, konstateras i rapporten ”Arbejde på tværs i Norden – forslag til forenkling af de nordiske skatteregler med fokus på øget mobilitet”. Därför ges fyra förslag på förändringar av de nordiska skattereglerna:
- De nordiska länderna bör införa gemensamma regler för när en arbetsplats i bosättningslandet, inklusive hemmet, ska räknas som ett så kallat fast driftsställe.
- All förskottsskatt ska redovisas och krävas in i arbetsgivarens land, så att arbetsgivaren inte behöver administrera flera länders lagstiftning för samma löneinkomst.
- Alla gränspendlare ska betala skatt i arbetslandet*, och att arbeta hemifrån ska räknas som arbete i landet där arbetsgivaren finns. Detta bygger på att punkt ett genomförs.
- De nordiska länderna bör erkänna pensionsavgifter till pensioner som inrättats i andra nordiska länder som avdragsgilla och den löpande avkastningen ska bara beskattas enligt lagstiftningen i det land där pensionsplanen upprättades.
Skatterapporten har tagits fram av Nordiska ministerrådet som ett led i arbetet med att göra Norden till världens mest hållbara och integrerade region till år 2030.
– Nu när allt fler företag öppnar för mer hemarbete hänger dagens nordiska skatteavtal inte med i utvecklingen. Jag hoppas att den här analysen ska öppna för en dialog där slutresultatet blir mer förenkling och mindre byråkrati. Mobiliteten bör vara i fokus, något som också understödjer arbetet med att nå målen i Vision 2030, säger Nordiska ministerrådets generalsekreterare Karen Ellemann i ett pressmeddelande. (News Øresund)
Fakta: Skatteavtal
Huvudregeln för Öresundspendlare är redan i dag att man betalar skatt i arbetslandet. Andra regler gäller för en mindre grupp personer som bor i Sverige och har pendlat till arbete i Danmark sedan före år 2003 och för dem som exempelvis arbetar som flygande personal.
Mellan nordiska länder som har en fysisk landsgräns mellan sig finns dock en särskild regel om så kallade gränsgångare, enligt det nordiska skatteavtalet. Gränspendlare som bor i en gränskommun och arbetar i en annan gränskommun, i grannlandet, kallas gränsgångare. De betalar skatt i bosättningslandet, vilket innebär att de själva har ansvar för att betala in skatten enligt egna förhandsberäkningar som kan vara osäkra, bland annat beroende på förändringar i valutakursen, oväntade sjukdagar eller schemaändringar.
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen