Connect with us

Life Science

Ny privat cancerklinik öppnar i life science-miljö i Lund

Publicerad

den

Högteknologisk utrustning, som en PET-CT-maskin återfinns på Perituskliniken. Foto: News Øresund

Med högteknologisk utrustning och en etableringskostnad på 200 miljoner svenska kronor kommer den nya privatfinansierade Perituskliniken om två veckor öppna för att behandla cancerpatienter i Lund.

Et nyt privat sundhedstilbud bliver om to uger en realitet i forskerparken Medicon Village i Lund, når Peritusklinikken åbner.

På sigt vil klinikken også udføre behandlinger i andre kræftformer såsom gynækologi- og brystkræft. Kræftforskning bliver med tiden tilmed en del af aktiviteterne.

Klinikkens adm. direktør, Åsa Dahm, håber, at danske kræftpatienter på sigt vil få gavn af klinikken, men i første omgang er det planen, at klinikken skal understøtte behandlingen i det offentlige sundhedssystem i Region Skåne.

– Om offentlig sjukvård hade fungerat utan väntetider hade det inte funnits behov av privata vårdgivare, siger Åsa Dahm.

Tre entreprenørfamilier fra Skåne, Göran Ennerfelt og Antonia Ax:son Johnson, familien Rune og Johan Andersson fraMellby gård-koncernen samt familien Mats Paulsen, der også bidrog med startkapital til at etablere Medicon Village, har bidraget med i alt 200 mio. svenske kroner til etablering af klinikken.

Udover Peritusklinikken åbner der på Medicon Village-området endnu en kræftklinik i efteråret, som er finansieret er Rausing-familien, der grundlagde emballagevirksomheden Tetra Pak. (News Øresund)

 


NEWS ØRESUND är ett resultat av ett utvecklingsprojekt med Interregfinansiering som under 2012-2014 drevs i samarbete mellan Roskilde Universitet, Lunds universitet och Øresundsinstituttet. Sedan 2015 fortsätter utvecklingen av News Øresund inom Øresundsinstituttet. Under 2019-2020 stärker News Øresund den oberoende bevakningen av regionens life science kluster genom Øresundsinstituttets medverkan i Interregprojektet GC life science analysis initiative.

ØRESUNDSINSTITUTTET är ett oberoende dansk-svenskt kunskapscentrum som genom analyser, fakta, nätverksmöten och medieverksamhet bidrar till en ökad kunskap om utvecklingen i Danmark och Sverige med fokus på Öresundsregionen. Verksamheten drivs utan vinstintresse med finansiering från mer än 100 medlemmar inom offentlighet och det privata näringslivet i Danmark och Sverige.

Nyheterna från News Øresund får fritt återges under förutsättning att News Øresund anges som källa.

Kontakta oss: redaktion (at) newsoresund.org
Mer information: www.newsoresund.org / www.oresundsinstituttet.dk

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad15 oktober, 2021

Rekordstor arbetskraftsbrist i Danmark och historiskt låg arbetslöshet

Efter återöppningen av samhället i Danmark har det funnits ett stort behov av arbetskraft och flera branshcer upplever brist. Danmarks...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

Arbetslösheten i Sverige sjunker – arbetskraftsbristen allt tydligare

I slutet av september hade den svenska arbetslösheten sjunkit till 7,5 procent från 9,0 procent samma månad ifjol. I Skåne...

Veckobrev18 oktober, 2021

News Øresunds veckobrev v. 41

Klicka här för att läsa det svenska veckobrevet v. 41 Klicka här för att läsa det danska veckobrevet v. 41...

Arbetsmarknad15 oktober, 2021

Malmös kommunalråd: Återstarten efter pandemin ger kraft till mer Öresundssamarbete

Gränshinder måste lösas och många parter sluta upp för att skapa större möjligheter att arbeta över Öresund. Det var Sedat...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

Köpenhamns arbetsmarknadsborgmästare ber danska transportministern om fler Öresundståg

Cecilia Lonning-Skovgaard (V), borgmästare för arbetsmarknad i Köpenhamn, har skickat ett brev till danska transportministern Benny Engelbrecht (S) där hon...

Infrastruktur15 oktober, 2021

Öresundstågen går åter var tionde minut över Öresund under rusningstid från december

Skånetrafiken och DSB inför återigen tiominuterstrafik över Öresundsbron i rusningstid från och med den 11 december, som en följd av...

Arbetsmarknad14 oktober, 2021

3 000 nya arbetstillfällen i Skellefteå ­– skåningar erbjuds jobb

I ett samarbete mellan Malmö stad och EU-projektet Relocate, som drivs av Region Västerbotten tillsammans med Northvolt och Skellefteå kommun,...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.