Danmark
Ny dansk life science-strategi: exporten ska fördubblas till 350 miljarder DKK fram till 2030

På fredagen presenterade den danska regeringen en ny life science-strategi där målet är att Danmark ska bli Europas ledande life science-nation och att exporten av life science-produkter ska fördubblas till 350 miljarder danska kronor till 2030. För att uppnå målet satsar Danmark 100 miljoner kronor per år mellan 2024 och 2027 på att utveckla näringen.
Men den nya strategin handlar inte enbart om att fördubbla den danska life science-exporten utan den ska även vara till nytta för den danska vården och i slutändan för patienterna.
Life science är redan en dansk succé med Novo Nordisk i spetsen med storsäljande produkter för behandling av diabetes och fetma. Förra året uppgick den danska life science-exporten till 174 miljarder danska kronor. Målet är att exporten ska fördubblas till 350 miljarder danska kronor. Branschen sysselsätter 63 000 personer i Danmark och det innebär en ökning med 43 procent sedan 2010.
–Den internationella konkurrensen är stenhård. Det är därför avgörande att vi ger life science-industrin de bästa förutsättningarna för att förverkliga sin stora miljardpotential. Den danska life science-industrin är i världsklass och bidrar till bättre hälsa över hela världen. Det är därför vi nu avsätter 400 miljoner danska kronor för att framtidssäkra dansk life science. Vi måste också se till att fler idéer från forskningsvärlden omvandlas till företag, tillväxt och jobb. Och vi måste stärka samarbetet mellan forskningsmiljöer, företag och hälso- och sjukvårdssystemet. Visionen är tydlig: Dansk life science ska lyftas till en ny nivå och lägga till ett nytt kapitel i det danska exportäventyret, säger Danmarks näringsminister Morten Bødskov i en kommentar.
En rad olika insatser har redan gjorts för att lyfte dansk life science.
- Novo Nordisk huvudägare Novo Nordisk Fonden har startat en separat fond för att utveckla fler företag från forskningen vid universiteten: BioInnovation Institute.
- I Köpenhamn skapas nu ett så kallat innovationsdistrikt med målet att bli världsledande inom life science och kvantteknologi. Bakom satsningen står den danska regeringen, Köpenhamns kommun och Köpenhamns universitet. Innovation District Copenhagen kommer att förläggas till området vid Köpenhamns universitets Nørre Campus, Rigshospitalet, BioInnovation Institute, De Gamles By och Haraldsgade-kvarteret.
- Förra veckan lanserades Danmarks nya AI-superdator Gefion som är ett resultat av ett partnerskap mellan Novo Nordisk Fonden, Danmarks Eksport- og Investeringsfond samt Nvidia och som är organiserat i Danish Centre for AI Innovation A/S, DCAI.
- Danmark är tillsammans med Sverige värdland för materialforskningsanläggningen ESS som byggs i Lund och som har sitt datacenter vid DTU i Lyngby. Det finns även danska investeringar i materialforskningsanläggningen Max IV i Lund.
(News Øresund)
-
Danmark3 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Samhälle12 månader sedan
Tusentals tyskar flyttar till Sverige – ”Schwedenhaus” ny hashtag på sociala medier