Danmark
Nordenminister med större erfarenhet av gränsen mot Tyskland än mot Sverige
Danmarks nya Nordenminister Carl Holst har mera erfarenhet av samarbete med Tyskland än med Sverige. Hans-Christian Schmidt återvänder som transportminister och har tidigare gjort sig känd för att vilja låta Öresundstågen vända i Kastrup. News Øresund tittar närmare på fyra ministrar i den nya danska regeringen som kommer att stort inflytande på samarbetet med Sverige.
Carl Holst: Nordenminister med större erfarenhet av gränsen mot Tyskland än mot Sverige
Danmarks nya försvarsminister och minister för nordiskt samarbete Carl Holst är nykomling i Folketinget. Han vet mer om regioner och sjukvård än om försvar men har gjort sig känd för välfungerande sjukhus i Sydjylland. Han avgick som ordförande för Region Syddanmark när han tidigare i månaden blev invald i Folketinget. Tiden i Region Syddanmark har gett honom en god erfarenhet av det gränsregionala arbetet mellan Danmark och Tyskland. Som ny Nordenminister får han även ansvaret för samarbetet med de övriga nordiska länderna inklusive samarbetet över Öresund.
På sin hemsida skriver han ”även tillväxtinitiativ utanför huvudstaden, tack! Christiansborg måste förstå Syddanmarks utmaningar, också i relation till infrastruktur. Utflyttning av statliga arbetsplatser från Köpenhamn önskas”.
Carl Holst är född 1970 och är utbildad lärare. Hans väljare finns i Sydjyllands storkrets. Han har en bakgrund som ordförande för Venstres Ungdom och har varit ordförande för statliga Team Danmark som sköter den övergripande planeringen för elitidrotten.
Hans Christian Schmidt: förra gången han var transportminister ville han att Öresundstågen från Sverige skulle vända i Kastrup
Danmarks nya transportminister Hans Christian Schmidt återvänder till den ministerpost han hade mellan 23 februari 2010 och den 3 oktober 2011.
Då fick han som transportminister hantera krisen för DSB First som drev tågtrafiken över Öresund med stora förluster och som till slut tvingades ge upp. Hans Christian Schmidt väckte upprörda känslor i Skåne när han 2011 ville att Öresundstågen från Sverige skulle vända i Kastrup.
Den nya regeringsförklaringen ger honom i uppdrag att gå igenom förra regeringens beslutade tågfond som genom ökad beskattning av den danska Nordsjöoljan ska ge miljarder till att elektrifiera dansk järnväg och skapa snabbare tågförbindelser mellan de större danska städerna enligt den så kallade timmemodellen. Venstre stod inte bakom uppgörelsen om tågfonden.
Han har tidigare varit livsmedelsminister och miljöminister och har sina väljare i Sydjylland. I valkampen lovade han att kämpa för att fler statliga arbetsplatser flyttas ut från Köpenhamn. Hans Christian Schmidt är född den 25 augusti 1953 på Sønderjylland och har tidigare arbetat som lärare och vice skolinspektör.
Kristian Jensen: utrikesminister med erfarenhet från skatteministeriet
Venstres vice ordförande Kristian Jensen betraktades förra året som partiledarkandidat i samband med kritiken mot och konflikten kring Lars Løkke Rasmussens dyrbara klädinköp på partiets bekostnad. Många medlemmar i Venstre blev förvånade när han vid ett avgörande möte gav upp kampen om partiledarposten och slöt upp bakom Lars Løkke Rasmussen som vice ordförande.
– Jag är glad och stolt över att ha blivit tillfrågad om jag vill tillvarata Danmarks intressen som ny utrikesminister. Det är en stor uppgift som jag tar mig an med stor glädje och stor ödmjukhet, skriver Kristian Jensen på sin Facebooksida om sin nya ministerroll. Det är inte första gången han är minister.
Han var skatteminister mellan 2 augusti 2004 och 23 februari 2010 då han avgick som minister för att utöver att vara vice ordförande blev partiets gruppordförande i folketinget.
Kristian Jensen är född den 21 maj 1971 i Middelfart på Jylland och har tidigare arbetat som bankelev och bankassistent i Unibank. 2003 gav han ut boken ”Hurra för globaliseringen” där han talade för globalisering och frihandel.
Bertel Haarder: Nordenveteran blir kultur- och kyrkominister – skapade dansk motsvarighet till Almedalsveckan
Hans nya ministerpost med ansvar för kultur och kyrka ger inget större formellt inflytande över samarbetet med Skåne och Sverige. Men 70-årige Bertel Haarder är en politisk veteran som är känd för sitt häftiga temperament och sitt stora engagemang för Norden. Han är en av två danska medlemmar i det nordiska gränshinderrådet och har därmed ett inflytande över kampen mot gränshinder.
Som tidigare inrikesminister besökte han Visby och den svenska Almedalsveckan som inspirerade honom till att skapa en dansk motsvarighet – Folkemødet i Allinge på Bornholm.
Bertel Haarder har genom åren haft en rad ministerposter: inrikes- och hälsominister, undervisningsminister och minister för nordiskt samarbete, kyrkominister, integrations- och utvecklingsminister, integrations- och Europaminister samt undervisnings- och forskningsminister.
Bertel Haarder föddes 1944 i Rønshoved på Sønderjylland och har studerat statskunskap vid Aarhus universitet. Han har arbetat som seminarieadjunkt och högskolelärare. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen