Danmark
Mette Frederiksen har påbörjat förhandlingarna om en ny regering i Danmark


Mette Frederiksen talar till partimedlemmar och media som samlat i Fællessalen på Christiansborg slot i Köpenhamn efter att valresultatet var klart och det stod klart att det röda blocket åter har majoritet i Folketinget. Foto: Thea Wiborg – News Øresund
Under fredagen inleddes förhandlingarna om en ny regering för Danmark. Socialdemokratiets partiledare Mette Frederiksen har fått uppdraget av drottningen och under hela dagen tog hon emot samtliga partier i Folketinget. Först ut var Venstre, men efter det röda blockets framgång är det troligt att hon går efter att hitta sina stödpartier inom vänsterblocket.
Folketingsvalet ledde till en seger för det så kallade röda blocket och detta efter att Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti gick fram med 4,0 respektive 3,5 procentenheter sedan förra valet i 2015. Socialdemokratiet gick marginellt tillbaka med 0,4 procentenheter och Enhedslisten backade med 0,9 procentenheter. Tillsammans samlar de fyra partierna 91 mandat i Folketinget vilket ger en majoritet.
När Mette Frederiksen inleder förhandlingarna kring en ny regering är det en en-parti-regering med stöd från Enhedslisten, Socialistisk Folkeparti och Radikale Venstre hon siktar på men säger samtidigt att hon vill samarbeta brett. Men förhandlingarna lär inte bli lätta. De övriga partierna i det röda blocket har framfört olika krav för att ge deras stöd till statsministerposten. Socialistisk Folkeparti vill att regeringen ska bestå av fler partier och har krävt ändringar av socialpolitiken. Radikale Venstre, som är ett socialliberalt parti, har lagt fram tre övergripande krav till Mette Frederiksen bland annat att invandringspolitiken bryter med den inriktningen som förts under senaste mandatperioden och som Socialdemokratiet till stor del stödjer. Även kravet om ”ett ansvarsfullt ekonomiskt underlag” kan ställa till svåra förhandlingar eftersom Radikale har en något mer blå ekonomisk politik än de övriga partierna i röda blocket. Det blir utmanande förhandlingar.
Mette Frederiksen bjuder in alla Folketingets partier til förhandling. Först ut i förhandlingarna är det största borgerliga partiet Venstre som gick fram med 3,9 procentenheter vars partiledare, den avgående statsministern Lars Løkke Rasmussen, har föreslagit ett regeringssamarbete över mitten mellan Socialdemokratiet och Venstre. Något som Mette Frederiksen har avslagit. Därefter följer alla Folketingets partier och Radikale Venstre till sist.
– Jag har inte behov av att avvisa någon. Jag har behov av att leva upp till det mandat som danskarna gett mig, sa Mette Frederiksen till DR när hon ankom till Christiansborg för att inleda förhandlingarna.
– Det är det mest riktiga att bjuda in alla Folketingets partier. Oavsett vem som backar upp om en Socialdemokratisk regering, om det blir en sådan, så är det en regering som ska kunna samarbeta brett i folketinget och Venstre har fått ett bra val och därför hoppas vi även på ett gott samarbete med Venstre.
Formellt sett finns det ingen deadline på när en ny regering ska vara klar. Mette Frederiksen sa till DR att hon är inställt på att det kommer att ta tid. (Thea Wiborg – News Øresund)
Resultatet vid folketingsvalet 5 juni 2019
procent (resultat i folketingsvalet 2015)
Socialdemokratiet: 25,9 (26,3)
Radikale Venstre: 8,6 (4,6)
Socialistisk Folkeparti: 7,7 (4,2)
Enhedslisten: 6,9 (7,8)
Röda blocket: 49,1 procent (91 mandat)
Alternativet: 3,0 (4,8) (5 mandat)
Röda blocket inkl Alternativet: 52,0 (96 mandat)
Venstre: 23,4 (19,5)
Konservative Folkeparti: 6,6 (3,4)
Liberal Alliance: 2,3 (7,5)
Dansk Folkeparti: 8,7 (21,1)
Kristendemokraterne: 1,7 (0,8)
Klaus Riskær Pedersen: 0,8 (-)
Blå blocket: 43,5 procent (75 mandat)
Nye Borgerlige: 2,4 (-) (4 mandat)
Stram Kurs: 1,8 (-)
Blå blocket inkl Nye Borgerlige: 45,9 procent (79 mandat)
Valdeltagande: 84,5% (85,9)
Läs mer: News Øresunds stora valgenomgång
-
Danmark3 månader sedan
Från och med 1 januari 2025 är det återigen förbjudet att flagga med utländska flaggor i Danmark – de nordiska flaggorna och Tysklands undantas
-
Infrastruktur10 månader sedan
Nya tåg och ny operatör på gång för Skånetrafiken – som ständigt jobbar med punktligheten
-
Norden9 månader sedan
Möjligt att betala med mobilen över Öresund när Vipps lanseras i Sverige i höst
-
Danmark11 månader sedan
400-åriga renässansbyggnaden Børsen i Köpenhamn brann ned till hälften – röster höjs för att bygga upp den igen
-
Infrastruktur9 månader sedan
Klart hur en Öresundsmetro skulle ansluta till Malmö
-
IT / mobiltelefoni12 månader sedan
Mobilbetalningar blir möjliga före sommaren mellan Danmark, Norge och Finland
-
Samhälle11 månader sedan
Konjunkturen i Öresund: sysselsättningen stiger fortsatt i Danmark och inflationen i Sverige föll mer än väntat
-
Samhälle12 månader sedan
Tusentals tyskar flyttar till Sverige – ”Schwedenhaus” ny hashtag på sociala medier