25 mars 2019 News Øresund - oberoende dansk-svensk nyhetsbyrå

Lego avbryter samarbete med Shell

Lego avbryter samarbete med Shell

2014-10-09:
lego

Avtalet mellan Lego och Shell undertecknades tillsammans med Ferrari 2011 och innebar att Shells bensinstationer får sälja speciella legomodeller av Ferraris. Foto: Flickr – Benjamin Esham ( CC BY-SA 2.0 )

Efter en massiv Greenpeace-kampanj avbryter Lego nu sitt samarbete med Shell. Oljebolaget har kritiserats för sina borrningar i Arktis.

Kampanjfilmen som visar ett arktiskt Lego-landskap som dränks i olja har visats knappt sex miljoner gånger på Youtube. Över en miljon människor har skrivit på en namninsamling som uppmanar Lego att sluta samarbeta med Shell och det har nu gett effekt. Trots att Lego fortfarande hävdar att Greenpeace inte borde ha blandat in dem i sin kritik mot oljebolaget backar de från samarbetet.

– Vi vill gärna klargöra att som det ser ut nu kommer vi inte att förnya vårt gemensamma marknadsföringskontrakt med Shell när det nuvarande kontraktet löper ut, skriver Legokoncernens vd Jørgen Vig Knudstorp på bolagets sajt.

Greenpeace är mycket nöjda med beskedet.

– Jag är säker på att det här kommer som ett slag i mellangärdet för Shells ledning. Det är ett viktigt steg på vägen mot att stämpla Shell och förhoppningsvis resten av den aggressiva oljeindustrin med planer i Arktis som ett dåligt företag. Och det är ett mycket effektivt sätt att stoppa Shells aggressiva intåg i Arktis innan det är för sent, skriver Birgitte Lesanner, kampanjansvarig för Greenpeace i Danmark, i ett blogginlägg.

Avtalet mellan Lego och Shell undertecknades tillsammans med Ferrari 2011 och innebar att Shells bensinstationer får sälja speciella legomodeller av Ferraris. Shells egen reklambyrå, Iris Worldwide, beräknade då att samarbetet var värt över 600 miljoner danska kronor för oljebolaget, skriver Politiken. (News Øresund)


About the AuthorComments are closed.

Back to Top ↑