Arbetsmarknad
Kommunerna kan hjälpa arbetslösa att få jobb i Sverige – likt i Danmark

I Danmark är det till kommunala Jobcenter som man anmäler sig som arbetslös för att hitta ett nytt jobb. I Sverige sköts förmedlingen av jobb av statliga Arbetsförmedlingen, men nu ska Arbetsmarknadsdepartementet utreda om kommunerna kan ta ett större ansvar även i Sverige. Framför allt ska man titta på rättsläget och om det är tillåtet att kommunerna får leverera tjänster åt Arbetsförmedlingen.
Kommunernas medverkan ska i så fall vara frivillig och det ska ske med ersättning från Arbetsförmedlingen, skriver departementet i ett pressmeddelande. Arbetsförmedlingen ska de närmaste åren reformeras för att bli mer effektiv. Planen för framtiden är att jobbmatchningen ska skötas av andra aktörer medan Arbetsförmedlingen ska fortsätta hantera stöd och olika arbetsmarknadsinsatser för de arbetslösa.
I Sverige har den danska arbetsmarknadsmodellen, kallad ”flexicurity”, diskuterats i många år. Flexicurity är en sammandragning av orden flexibility och security och går i princip ut på att det ska vara enkelt att kunna anställa och avskeda folk. Det kombineras med att arbetslöshetsersättningen är mer generös än till exempel i Sverige. Länge hade exempelvis danska jobbsökanden rätt till dagpenge (motsvarande a-kassa) i fyra år, men idag har maxtiden sänkts till två år. Arbetslöshetsersättningen i Danmark är också 90 procent av lönen, upp till maxtaket på 18 633 danska kronor per månad (2018), vilket innebär att många får 50-60 procent av sin lön. För att ha rätt till ersättning måste den arbetssökande vända sig till Jobcenter, som drivs av kommunerna, där de måste söka minst två jobb i veckan. För rätt till inkomstrelaterad ersättning så krävs också, i både Danmark och Sverige, att man har varit medlem i a-kassan i tolv månader.
Nu kan Sverige gå mer mot den danska modellen, beroende på vad utfallet av utredningen blir. Enligt Arbetsmarknadsdepartementet har flera kommuner tidigare flaggat för att de vill medverka i arbetsmarknadspolitiken, vilket är en orsak till att frågan nu ska utredas. (News Øresund)
Fakta: Reformeringen av Arbetsförmedlingen
I Januariavtalet som slöts mellan regeringen och Centerpartiet och Liberalerna bestämdes att Arbetsförmedlingen ska reformeras i grunden för att bli mer effektiv. AF ska fortsätta vara huvudansvarig för jobbförmedlingen och bland annat ska man besluta om arbetssökandes behov av stöd och arbetsmarknadsinsatser, men däremot ska jobbmatchningen skötas av andra aktörer. Arbetsförmedlingen meddelade tidigare i år att 132 av 242 kontor i Sverige ska stängas och 4 500 anställda sägas upp som ett led i reformeringen. År 2021 ska reformeringen vara fullt genomförd enligt regeringen. Källa: Arbetsförmedlingen
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen