Connect with us

Norden

”Jag vet att frågan om skatteavtalet betyder mycket för väldigt många”

Publicerad

den

Det görs framsteg i förhandlingarna kring det dansk-svenska skatteavtalet Öresundsavtalet, bekräftar Danmarks nordiska samarbetsminister Louise Schack Elholm. Hon ser stor arbetsmarknadspotential i Öresundsregionen, och menar att de danska investeringarna på fyra miljarder danska kronor till infrastruktur i relation till Öresundsbron visar på hur regeringen prioriterar kopplingen mellan länderna.

Öresundsavtalet är en av de frågor som hanteras på nationell nivå i det dansk-svenska samarbetet.

– Diskussionerna är i gång, det sker förhandlingar mellan det danska skatteministeriet och det svenska finansdepartementet. Det görs framsteg och man arbetar på det. Jag vet att frågan betyder mycket för väldigt många, säger Louise Schack Elholm.

Andra frågor, som jobbmässor, drivs regionalt eller lokalt i samarbetet, men är minst lika viktiga, menar ministern.

– En stor potential finns i förhållande till arbetsmarknaden, där det råder brist på arbetskraft i Danmark och det finns en del arbetslöshet i Sverige. Det är till fördel för båda länderna om det kan skapas ett bättre samarbete kring detta. Greater Copenhagen har arbetat med arbetsmarknadsmässor där över 6 000 personer hittills deltagit. Där kan man se den goda nytta vi kan få ut av att integrera oss, säger Nordenministern.

Upplever att samarbetet i stort fungerar bra

Hon lyfter också fram betydelsen av att många människor kan bo och ha familj över Öresund, eftersom det binder samman danskar och svenskar på ett kulturellt och mänskligt plan.

– Jag tycker att samarbetet fungerar riktigt bra, i och med att vi pendlar mycket och besöker varandra mycket – turismen stiger. Pendlingen stiger och har gjort det sedan coronapandemin även om den inte är lika hög som tidigare. Arbetsmarknaden fungerar bra och många studerar på tvärs, säger Louise Schack Elholm.

Samtidigt är hon medveten om att allt inte fungerar så smidigt som det idealt sett skulle kunna göra.

– Det råder inga tvivel om att det kan bli bättre. Vi har en lista över vilka gränshinder som finns i Öresundsregionen, men det jag ofta hör rör skatt, och gränskontroll, säger hon och fortsätter:

– Vi har ständig fokus på hur vi kan förbättra samarbetet, vad gör det mest ont? Det handlar om skatteområdet, men också hela näringslivsområdet, där life science-klustret är tongivande. Hur kan man öka samarbetet och även lösa utmaningarna som finns med infrastruktur? säger hon.

Infrastruktursatsningar ska ge ­smidigare resor

Danmarks satsningar på att förbättra infrastrukturen i relation till Öresundsbron för totalt fyra miljarder danska kronor, inför invigningen av den dansk-tyska Fehmarn Bält-tunneln under 2029, visar att regeringen prioriterar det dansk-svenska samarbetet, framhåller Louise Schack Elholm.

Under augusti, i samband med hoten på grund av koranbränningarna, återinförde Danmark tillfälligt gränskontrollerna mot Sverige.

– Det var nödvändigt av säkerhetsskäl men vi skulle önska att vi inte hade behövt göra det. Jag ser gärna att vi hela tiden försöker göra det lite lättare att röra sig mellan länderna, säger hon.

Vill fortsätta samarbetet i Greater Copenhagen Task Force

Sedan Louise Schack Elholm tillträdde som Nordenminister i december 2022 har hon hunnit träffa sin svenska kollega Jessika Roswall flera gånger.

– Jag har ett mycket gott samarbete med Jessika och vi har även haft diskussioner tillsammans med Greater Copenhagen. Vi hade bland annat möte med Greater Copenhagen Task Force i januari, och jag tycker att det är mycket konstruktivt för att sätta fokus på de gränshinder som finns och de utmaningar vi har. Så det är viktigt att hålla fast vid och jag ser fram emot nästa möte, som blir i höst, förväntar jag.

News Øresund – Anna Palmehag

Denna text har tidigare publicerats i Øresundsinstituttets analys State of the Region 2023.

Läs mer: Sveriges Nordenminister vill se många fler gränspendlare

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad17 maj, 2024

Inkomstgränsen höjs för när Öresundspendlarnas skatt ska skickas tillbaka

Även offentliganställdas skattepengar ska skickas tillbaka till hemlandet när det nya Öresundsavtalet träder i kraft. Det innebär mer pengar från...

Danmark17 maj, 2024

Kommundirektörer från Stockholm besökte Köpenhamn och bygget av Fehmarn Bält-tunneln

Köpenhamns arbete med gängkriminalitet, planeringen av den konstgjorda halvön Lynetteholm i hamninloppet till den danska huvudstaden, kommunernas samarbete med de...

Samhälle16 maj, 2024

Flygtrafiken från Köpenhamn ökade med över tio procent under april – på Arlanda ökade passagerarantalet med fem procent

I april använde 2,4 miljoner passagerare Köpenhamns flygplats Kastrup. Det motsvarar en ökning på över tio procent jämfört med samma...

Forskning17 maj, 2024

Stockholms nya life science-center invigdes i samband med det danska kungabesöket i Stockholm

I förra veckan invigdes Stockholms nya life science-center Forskaren med dansk-svensk kunglig glans rapporterar fastighetsägaren Vectura. Det skedde i samband...

Danmark17 maj, 2024

Michael Bremerskov Jensen generalsekreterare för nybildade Dansk-Svenska Handelskammaren

Michael Bremerskov Jensen har utnämnts till generalsekreterare för Dansk-Svenska Handelskammaren som bildades av Dansk Erhverv och Sydsvenska Industri- och Handelskammaren...

Arbetsmarknad16 maj, 2024

Positiva reaktioner från regionens organisationer på det nya Öresundsavtalet

Reaktionerna på att det nåtts en ny överenskommelse om ett nytt Öresundsavtal lät inte vänta på sig. Knappt hade den...

Forskning16 maj, 2024

Lundaprofessor ny rektor vid Malmö universitet

Mia Rönnmar blir Malmö universitets nya rektor. Det meddelade regeringen under torsdagen. Hon kommer att tillträda tjänsten den 1 augusti...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.