Norden
Sveriges Nordenminister vill se många fler gränspendlare
Utifrån potentialen i Öresundsregionen borde konkurrenskraften och rörligheten kunna öka så att Öresundspendlarna blir många fler. Det menar Sveriges minister för nordiskt samarbete, Jessika Roswall (M). Framöver vill hon prioritera arbetet med att lösa gränshinder och gärna uppdatera det dansk-svenska skatteavtalet.
– Givet så många människor som bor i Öresundsregionen borde det finnas en möjlighet och en potential att öka rörligheten och konkurrenskraften. Det bygger på den styrka som man har i regionen. Det upplever jag att alla tycker, säger Jessika Roswall.
Utifrån förutsättningarna anser hon inte att dagens pendling mellan länderna är särskilt stor.
– Det måste kunna gå att få fler att röra sig mellan Sverige och Danmark för att arbeta. När jag var i Köpenhamn senast mötte jag bland annat svenska företag verksamma i Danmark och de lyfte också att det finns en potential att öka rörligheten i arbetskraften.
Sverige har nyligen skärpt gränskontrollerna mot Danmark, på grund av den ökade hotbilden efter koranbränningarna, men Jessika Roswall ser inte att det gett någon avgörande påverkan på pendlingen.
– För mig är det så klart viktigt att gränskontrollerna har så få negativa inverkningar på pendlingen som möjligt, men vi står inför ett ökat säkerhetshot, så det är nödvändigt att ha de här reglerna. Men om man tittar på siffror på antalet pendlare från före pandemin, så har pendlingen inte kommit upp på nivåerna från före 2008, så man kan inte bara förklara allt med gränskontrollerna.
Upplever raka och ärliga diskussioner med aktörerna i Greater Copenhagen Task Force
Något av det första Jessika Roswall gjorde när hon tillträtt som nordisk samarbetsminister under hösten 2022 var att resa till Danmark för att träffa sin nya danska kollega Louise Schack Elholm (Venstre). Jessika Roswall betonar just samarbetet som ryms i ministertiteln.
– Men man har verkligen ett gemensamt uppdrag på något vis. Det känns som att vi tillsammans är ansvariga för den nordiska integrationen. Det tycker jag har varit väldigt positivt, säger hon.
De båda ministrarna har bland annat mötts inom ramarna för samarbetet i Greater Copenhagen Task Force, och just detta är något som Jessika Roswall gärna vill fortsätta med. Hon upplever att det finns en stark drivkraft i diskussionerna i Öresundsregionen, och att förutsättningarna är goda för utveckling.
– Jag valde ju Danmark och Öresundsregionen som min första Nordenresa, för det är en region där samarbetet fungerar väl. Det märktes väldigt tydligt när jag var och träffade Greater Copenhagen. Det var ganska bra diskussioner, raka, ärliga, men det finns också en otrolig gemensam uppfattning om vad man vill och en vilja att utveckla detta.
”Det är väldigt viktigt för min del att prioritera gränshinderarbetet”
Gränshinderarbetet är något som Jessika Roswall lyfter fram som prioriterat för att öka rörligheten över gränserna. Hon talar om socialförsäkringsfrågor, skatt, men också finansiella frågor, som exempelvis kan handla om möjligheten för gränspendlare att få banklån eller mobila betalningsmöjligheter.
– En stor del av min uppgift är att riva hinder, men också att bidra till att känns enklare att leva och verka i en gränsregion. Ibland kan det vara ett hinder att det upplevs som komplicerat och krångligt att röra sig över gränsen. Det behöver inte nödvändigtvis vara så, men att uppleva det är en faktor som håller tillbaka, säger hon.
Ser behov av att uppdatera skatteavtalet
En annan förändring som Jessika Roswall vill se är en uppdatering av det dansk-svenska skatteavtalet Öresundsavtalet.
– Det är en sak som behöver revideras, det menar både jag och Louise [Schack Elholm]. Det är klart att det inte är en fråga som är given, men saker har förändrats på arbetsmarknaden sedan avtalet kom till. Pandemin har också verkligen satt ljuset på att vi behöver ett mer modernt avtal.
Förhandlingar pågår mellan det svenska finansdepartementet och det danska skatteministeriet. Nordenministrarna samordnar samtalen och Jessika Roswall ser positivt på processen.
– För mig är det prioriterat, och vi har goda förutsättningar att komma någonstans, säger Jessika Roswall.
News Øresund – Anna Palmehag
Denna text har tidigare publicerats i Øresundsinstituttets analys State of the Region 2023.
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen