Connect with us

Arbetsmarknad

HH-visionen lever: från temalekplatser till en ny fast förbindelse

Publicerad

den

Christian Orsing (M), kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg. Foto: David Lundin/Helsingborgs stad

Samarbetet mellan de ”äldsta vännerna” Helsingborg och Helsingör är brett och går långt tillbaka. Med flera nya personer på ledande poster i norra delen av Öresundsregionen behöver samarbetet nu kalibreras. Det menar Christian Orsing (M), som själv tillträdde som kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg den 25 oktober i fjor.

Som en av sina huvudfrågor för samarbetet i norra Öresund lyfter Christian Orsing fram en integrerad arbetsmarknadsregion. Helsingör har en arbetslöshet på drygt två procent, Helsingborg runt tio.

– Den danska demografin gör att de behöver arbetskraft inom många områden, och kan vi komplettera varandra där är det en vinst på många sätt. Det blev fullständigt uppenbart under pandemin, när samhällskritiska verksamheter från barnomsorg till vårdboenden i Helsingör inte kunde hålla öppet utan svensk arbetskraft, säger han.

Fram till 2020 hade städerna den gemensamma strategin ”Sammanbunden stad 2035”. Den lever och kommer att uppdateras, enligt Christian Orsing, men både Helsingborgs stadsdirektör, Carina Leffler, och Helsingörs kommunaldirektör Rasmus Bjerregaard, är nya på posterna.

– Vi är inne i en fas där vi behöver kalibrera oss, vad vi ska lägga energi på i samarbetet. Förmodligen kommer vi att konkretisera ett antal huvudområden, men vi får se i processen.

Aldrig längre bort än ett samtal

Vanligen träffas Helsingborgs KSO och Helsingörs borgmästare terminsvis. Därutöver träffas medarbetare på olika nivåer med jämna mellanrum. Det är aldrig längre bort ”än ett samtal”, enligt Christian Orsing.

– Det kan ibland vara befriande att inte bara jämföra sig med en annan stad, utan att det är olika länder. Vi har lite olika kultur i hur vi tar oss an saker och ting. Sist vi träffades ville de lära av våra lekplatssatsningar med temalekplatser, nu har det varit delegationer här som tittat på det, säger han.

Sårbart med bara en fast förbindelse

En fast HH-förbindelse är ”utrett mer än mycket annat”, men mycket återstår att fördjupa. Där ligger den danska staden ”lite tidigare i debatten”, enligt Orsing, som menar att man får vara ödmjuk och ”ha respekt för oron” över hur byggnation och trafikflöden kan påverka närområdet. Han pekar på dubbelspåret på Västkustbanan som håller på att färdigställas:

– Stora men viktiga infrastruktursatsningar, nog sjutton skapar det skav och frustration. Att vara en transitsträcka eller transitknutpunkt är prövande, även i Helsingborg. Jag tror att det är det man fångar upp på den danska sidan. Man ser kanske med oro på vad det kommer att innebära för staden.

Själv pekar han på sårbarheten av att bara ha en fast väg över sundet, speciellt med Fehmarn Bält-förbindelsen runt hörnet och en osäkrare omvärld. För att sätta press på respektive nationalstat och ”aggregera upp det” hanteras frågorna också inom större nätverk, som Greater Copenhagen, där Orsing sitter i styrelsen.

– Ju större befolkningsunderlag vi har i ryggen, desto angelägnare blir det ju. Det är hög tid att inse att 2030 inte är så långt borta. Och där är ju HH en viktig del, Fehmarn Bält kommer med största sannolikhet innebära kraftigt ökad lastbilstrafik initialt, den måste ju ta vägen någonstans. Det är viktigt att nationalstaterna tar till sig det här.

(News Øresund – Henrik Smångs)

Denna text har tidigare publicerats i Øresundsinstituttets analys State of the Region 2023.

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Energi29 november, 2023

Vattenfall öppnar upp för investeringar på 50 miljarder kronor i befintliga kärnkraftsreaktorer

Det statliga kraftbolaget Vattenfall utreder sedan tidigare möjligheten om att bygga nya reaktorer vid Ringhals kärnkraftverk. Samtidigt flaggar nu bolaget...

Arbetsmarknad29 november, 2023

Ny rapport från SCB: Åtta av tio ensamkommande barn som kom till Sverige 2015 har arbete

Drygt 20 000 av de 35 000 ensamkommande barn som 2015 sökte asyl i Sverige bor kvar. Knappt sju av...

Arbetsmarknad29 november, 2023

Utrikes födda med lön från arbete har ökat med 25 procent i Malmö

Antal personer i befolkningen som får lön från en anställning ökar mer i Malmö än i Skåne och i landet...

Fastighet29 november, 2023

Danmarks Nationalbank varnar för att svenska utförsäljningar av danska fastighetsportföljer kan leda till prisfall i Danmark

Flera av de svenska fastighetsbolagen har meddelat att de kommer att sälja av sina fastighetsportföljer för att refinansiera sina skulder....

Samhälle29 november, 2023

Oförändrad skattesats när Region Skåne går med underskott under 2024

Region Skåne beslutade vid tisdagens fullmäktigemöte att regionskatten ligger kvar på 11,18 procent i budgeten för nästa år. Under 2023...

Samhälle29 november, 2023

Från 6 till 20 miljarder kronor – kostnaden för Stockholms avloppsprojekt ökar kraftigt

När budgeten för upprustningen av Stockholms stads avloppssystem gjordes 2014 bedömdes kostnaden bli sex miljarder kronor inklusive en ny 14...

Näringsliv28 november, 2023

Danske Bank flyttar till nytt huvudkontor i Postbyen nära Köpenhamns centralstation

Byggnaden med de klassiska kolonnerna vid Kongens Nytorv har varit Danske Banks huvudkontor i mer än 140 år. När banken...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.