Danmark
Fyra svenska företag äger 23 procent av de danska fiskekvoterna
Fyra svenskägda företag äger 23 procent av de danska fiskekvoterna inom det stora industrifisket. Värdet av de svenskägda kvoterna har fördubblats på fem år och uppgår till 1,1 miljarder danska kronor. Det visar en undersökning som Greenpeace gjort på uppdrag av Danmarks Radio, DR. Nu kräver politiker ingrepp mot de utländska kvotköpen. Men de svenska fiskarna får stöd av Dansk Pelagisk Producentorganisation som pekar på att de svenskägda båtarna i generationer landat en stor del av sin fångst i danska hamnar som Skagen och Thyborøn.
Den senaste tiden har det riktats hård kritik mot att ett fåtal så kallade kvotekonger köpt upp en stor del av de danska fiskekvoterna. Nu visar Greenpeace kartläggning att det inte bara är danskar som köpt kvoterna. Fyra svenskägda fiskeriföretag äger 23 procent av de danska kvoterna inom det stora industrifisket. På fem år har värdet av de svenskägda kvoterna fördubblats så att de idag är värda 1,1 miljarder danska kronor.
DR Nyheders granskning av ägarna bakom de svenskägda bolagen visar att i stort sett alla bor på västkusten i Sverige. De svenskägda bolagen betalar bolagsskatt i Danmark men vinsten och beskattningen av ägarnas aktieutdelning hamnar i Sverige uppger Niels Vestergaard, professor vid Syddansk Universitet, till Danmarks Radio.
– Med det omsättbara kvotsystemet har vi alla sett hur det skapats mycket stora värden. Dessa värden går ju inte till det danska samhället. Om det är en utländsk ägare kommer pengarna potentiellt försvinna ur landet, säger Niels Vestergaard.
De danska fiskekvoterna ger fiskerinäringen en årlig inkomst på drygt 3,7 miljarder danska kronor. Enligt dansk lag får endast danskar eller personer med dansk anknytning köpa de danska fiskekvoterna. Men de svenskägda fiskekvoterna kontrolleras huvudsakligen av personer bosatta i Sverige som startat danska bolag med danska adresser. Flera av bolagen har inget kontor i Danmark utan endast en postadress. Det räcker för att formellt uppfylla det danska lagkravet. I Sverige finns ett krav om att huvuddelen av ägarna bakom bolagen som äger svenska fiskefartyg ska vara svenska medborgare.
Till Danmarks Radio uppger Socialdemokratiets fiskeriordförande Simon Kollerup att han anser att det är ett problem att svenska företag äger så stor andel av de danska fiskekvoterna och vill se en ändring av reglerna. Även Dansk Folkepartis fiskeriordförande Ib Poulsen vill att reglerna stramas upp.
Regerande Venstres nya fiskeriminister Karen Elleman ser dock inte de svenska uppköpen som ett stort problem.
– Det är viktigt att säga att det är fiskebåtar som seglar under dansk flagg och att det är företag som är etablerade i Danmark, säger hon till DR men tillägger att hon har beslutat om att se över reglerna för tillknytningskravet vid köp av fiskekvoter. Det pågår redan förhandlingar om de danska fiskerireglerna.
De svenska kvotägarna vill inte uttala sig till DR men de får stöd av Esben Sverdrup-Jensen, direktör för Dansk Pelagisk Producentorganisation. Han uppger till DR att det sedan lång tid funnits en nära koppling mellan danskt och svenskt fiskeri. De svenska fiskarna uppges i flera generationer ha landat en stor del av sin fisk i danska hamnar som Skagen och Thyborøn på Jylland. De aktuella fartygen hör hemma i de två danska hamnarna och där lossas fisken. (News Øresund)
Fyra svenskägda företag med danska fiskekvoter
Astrid Fiskeri A/S
Äger 13 procent av den danska fiskekvoten, värd 654 miljoner danska kronor.
Bolagets svenska ägare: Astrid Fiske AB (familjen Johansson) på Rörö, strax utanför Göteborg. Det är ett av Sveriges största fiskeriföretag med en omsättning på 455 miljoner svenska kronor under 2016.
Themis Fiskeri A/S
Äger 5 procent av den danska fiskekvoten, värd 152 miljarder danska kronor.
Bolaget ingår i svenska Rylo-koncernen som även äger svenska Themis Fiskeri AB (familjen Ryberg/Wier) på Rörö, strax utanför Göteborg. Rylo omsatte förra året 197 miljoner svenska kronor.
Gifico ApS
Äger 3 procent av den danska fiskekvoten, värd 145 miljoner danska kronor.
Gifico är systerbolag eller dotterbolag till svenska Fiskeri AB Ginnerton (familjen Claesson) i Fiskebäck utanför Göteborg. Fiskeri AB Ginnerton omsatte enligt senast kända bokslutet från 2015 drygt 59 miljoner svenska kronor.
Fiskeriselskabet Stella Nova ApS
Äger 2 procent av den danska fiskkvoten, värd 109 miljoner danska kronor.
Det danska företaget ägs av familjen Bryngelsson som även sitter i styrelsen för Stella Nova Fiskeri AB på Öckerö. Det svenska året omsatte förra året knappt nio miljoner svenska kronor.
Källor: Danmarks Radio/Greenpeace samt allabolag.se
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen