Connect with us

Samhälle

Försiktig optimism om resandet och turismen över Öresund under sommaren – men långt kvar till nivåerna från 2019

Publicerad

den

Fortsatt stor osäkerhet men samtidigt en försiktig optimism präglar aktörerna inom trafik och turism i Öresundsregionen. Den senaste tiden har flera aktörer ökat sin marknadsföring. Att Sverige nu åter låter personer från övriga Norden fritt resa in i landet och Danmark nu endast har kvar kravet på att man ska kunna visa upp intyg på att man är färdigvaccinerad eller har gjort ett negativt coronatest  bidrar till att resandet ökar. Men det är fortsatt långt kvar till 2019 års nivå och fortsatta gränskontroller dämpar utvecklingen. På Köpenhamns flygplats förväntas under sommaren en trafiknivå som motsvarar mellan 20 och 50 procent av 2019 års nivå. Utvecklingen för flygtrafiken på Kastrup återverkar på resandet med bil och tåg över Öresundsbron. Hemester är ett begrepp som fortsatt väntas prägla sommaren 2021. News Øresund har frågat fem aktörer om vad de förväntar sig av sommaren 2021 och vad de gör för insatser för att vinna tillbaka sina kunder.  

Öresundsbron
Berit Vestergaard
Director Sales & Marketing

Vad förväntar du dig när det gäller trafiken över bron under juli och augusti?
 – Våren och sommaren har hittills präglats av flera ljusningar vid gränsen och trafiken ökar gradvis, men vi ligger fortfarande cirka 40 procent under trafikvolymen 2019 och hoppas på fler lättnader snart. Danmarks borttagna avrådan från onödvändiga resor, i kombination med att det blivit fritt för inresor till Sverige från Norden, lär bidra till att trafiken bland danska kunder ökar mest i sommar. Så länge Danmarks testkrav ligger kvar för de som inte är färdigvaccinerade kommer många fortsatt ha svårt att uppleva alla fina besöksmål i Danmark, men att isolationskravet vid inresor slopats är ett positivt steg för svenskar som vill semestra i Danmark i sommar

Vilka insatser gör ni för att öka brotrafiken under sommaren?
 – Vi står redo med en stark bemanning för att möta kunderna på bron och i betalstationen, så att det blir en smidig tur och en bra start på andra sidan sundet. Vårt kundcenter är i kontakt med många kunder som är sugna på att resa över sundet, och vi följer med i ljusningarna vid gränsen för att kunna guida dem rätt till aktuella inreseregler. Vi fyller också vår förmånsklubb med bra erbjudanden och massor av inspiration för alla som har möjlighet att resa. Vi tipsar också om att det ofta lönar sig att teckna ett BroPass-avtal, så att man kan köra till halva priset över bron.


Köpenhamns flygplats
Søren Rosenkilde Clausen
Director, Head of Public Affairs

Vad förväntar du dig när det gäller flygtrafiken på Köpenhamns flygplats, CPH, under juli och augusti och när det gäller antalet passagerare från Sverige?
– 
Hos oss på CPH ligger förväntningarna på att vi når en nivå på mellan 20 och 50 procent av passagerarna vi hade under sommaren 2019. Det är mycket svårt för oss att bedöma hur stor andel av dessa passagerare  som som är svenskar. Men vi hoppas självklart att många svenskar vill nyttja möjligheten att flyga från Köpenhamn till utlandet, så att vi åter kan erbjuda danskarna och svenskarna bästa möjliga förbindelser till övriga Europa och resten av världen.

Vilka insatser gör ni för att öka trafiken under sommaren?
– 
Vi vill gärna kommunicera att flygplatsen är öppen och att man nu kan resa tryggt och säkert. Sett ur vårt perspektiv har man banat väg för att man kan beställa en resa en resa, särskilt till EU/Schengenländer, där EU:s nya coronapass gör resereglerna enklare. För de flesta av våra destinationer innebär det att man inte längre ska gå i självisolering när man kommer hem. Samtidigt gör vi självklart allt för att säkra så att folk får en trygg upplevelse i CPH genom användandet av munskydd och handsprit, avståndskrav mm.


Skånetrafiken
Maria Nyman
Trafikdirektör

Vad förväntar du dig när det gäller tågtrafiken över Öresundsbron under juli och augusti?
– Det är svårt att sia om, idag är det främst arbetspendlarna som reser och det resandet väntas minska under semesterperioden. Hur semesterresandet kommer se ut i sommar är helt beroende av de restriktioner som finns i båda länderna och krav på vaccinationsintyg eller Covidtest  vid inresa samt om resandet från Kastrup ökar.

Vilka insatser gör ni för att öka brotrafiken under sommaren?–
– Så länge rekommendationen från Folkhälsomyndigheten om att undvika trängsel ligger kvar har vi svårt att marknadsföra/uppmana till ett ökat resande. I dagsläget finns det inte rätt infrastrukturella förutsättningar med dubbla gränskontroller att öka trafikutbudet över bron. Vi kommer fortsätta visa beläggningsprognoser i appen och på hemsidan på resandet per avgång så de som måste resa har möjlighet att välja en avgång med lägre beläggning.


Forsea
Kristian Durhuus
Vd

Vad förväntar du dig när det gäller färjetrafiken Helsingborg-Helsingör under juli och augusti?
– Vi förväntar oss att trafiken utvecklas och närmar sig det normala, men fortsatt under nivån från 2019. Mycket hänger på om man särskilt från svensk sida blir klar med det digitala corona-passet så att folk fritt kan resa ut utan bekymmer.

Vilka insatser gör ni för att öka trafiken under sommaren?
– Vi gör en storsatsning när det gäller marknadsföring både på sociala medier, i tryck och utomhus. Därutöver har vi för några veckor sedan introducerat möjligheten för svenska turister att köpa mycket billiga coronatest- och certifikat, för att göra resan lättare för dem.


Tourism in Skåne
Pia Jönsson Rajgård
Vd

Vad förväntar du dig när det gäller utvecklingen för besöksnäringen i Skåne under juli och augusti?
– En liknande situation som 2020 där de traditionella sommar/semesterdestinationerna (Bjäre, Österlen, Ystad, delar av sydkusten och Falsterbo mm) får en bra period med stor efterfråga både vad gäller boende och dagbesök och Malmö, Lund och delvis Helsingborg och Kristianstad kommer att få utmaningar delvis pga av att evenemang och andra klassiska reseanledningar inte finns på plats. Vi arbetar inte med regelrätta prognoser utan gör temperaturmätningar främst genom kommunerna.

Vad förväntar du dig när det gäller antalet besökare från Danmark?
– Återhållsamt. Danskarna kommer ju under normala förhållanden, eller som vi sett tidigare, hela året och inte bara under sommaren. Vi har just lanserat vårt samarbete med sex regioner i södra Sverige riktat mot den danska marknaden under Visit South Sweden.

Vilka insatser gör ni för att öka turismen under sommaren?
– Eftersom Skåne de senaste åren visat på en stor obalans i besöksflödena så är mantrat genomgående att lotsa och locka besökare till ställen med mindre besökstryck. Ställen de inte känner till och alternativa platser till de populära och kända platserna. Ett arbete vi kraftsamlar runt tillsammans med Länsstyrelsen, Stiftelsen Skånska Landskap, kommunerna med flera. Det viktiga är att sprida och balansera besökarna snarare än att öka på något enskilt ställe eller att bara titta på ökningar. Att besökaren kan ta hem ett värdefullt minne från besöket i Skåne är viktigare just nu än att maximera antalet besökare. Åtminstone från oss som har ett övergripande främjaruppdrag och som arbetar med destination management.

(News Øresund)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

Aktuella nyheter

Arbetsmarknad24 september, 2021

Mentala gränshinder i Tornedalen undersökt i ny rapport

Vid ett event i Torneå på fredagen lanserade interreg-projektet Arbeta tillsammans, Nordkalottrådet och Nordkalottens gränstjänst en rapport om hur mentala...

Turism/kultur24 september, 2021

Ny nordisk tankesmedja för konst och kultur

A/nordi/c heter den nya nordiska kultur-tankesmedjan som lanserades under torsdagen. Syftet med den nya organisatonen är att synliggöra konstens värde...

Politik24 september, 2021

Spetskandidaten till överborgmästarposten i Köpenhamn vill ha en klimatbudget för kommunen

Sophie Hæstorp Andersen, Socialdemokratiets spetskandidat till överborgmästarposten i Köpenhamn vid kommunalvalet den 16 november, har presenterat en klimatplan för den...

Näringsliv23 september, 2021

De skånska småföretagens investeringsvilja ökar efter pandemin

Fler än hälften av de skånska småföretag som skjutit upp investeringar under coronapandemin har nu planer på att genomföra dem....

Fastighet23 september, 2021

Rekordlåga försäljningstider på danska bostadsmarknaden under corona

I genomsnitt tog det 70 dagar att sälja en lägenhet i Danmark under årets andra kvartal. Det visar siffror fån...

Infrastruktur23 september, 2021

Skånetrafiken och DSB planerar för tiominuterstrafik över Öresundsbron i december – men genomförandet är beroende av danskt gränskontrollsbeslut

Som en följd av coronapandemin och de danska gränskontrollerna vid tågstationen på Köpenhamns flygplats i Kastrup gör Öresundstågen ett längre...

Intervjuer22 september, 2021

En svensk med mission att höja statusen på dansk danskonst

Med sig från Sverige har Danjel Andersson en helt annan syn på dansen än han upplever i Danmark. Som konstnärlig...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.