Danmark
Kris för Köpenhamns eldrivna lånecyklar


Företaget GoBike skulle ha haft 1 860 vita eldrivna lånecyklar med GPS i drift i Köpenhamn nu under april. Men de har endast hunnit leverera drygt 400 cyklar. Lyckas inte företaget fixa fram de återstående cyklarna inom två veckor säger Köpenhamn, Frederiksberg och DSB upp avtalet med företaget och då väntas GoBike tvingas i konkurs och hela cykelprojeket läggs ner. Foto: News Øresund
Pengarna och de politiska besluten finns. Men inte tillräckligt många cyklar. Köpenhamns kritiserade prestigeprojekt med dyra eldrivna GPS-utrustade lånecyklar kommer att skrotas om inte leverantören GoBike kan leverera ytterligare mer än tusen cyklar inom två veckor. Det uppger Köpenhamns teknik- och miljöborgmästare Morten Kabell (EL) i ett pressmeddelande.
Under april skulle det funnits 1 860 vita elddrivna lånecyklar utrustade med GPS-surfplattor bakom pansarglas i 105 laddstationer. Men ännu så länge har leverantören GoBike endast hunnit placera ut 426 cyklar i 27 elektriska cykelställ runt om i Köpenhamn och Frederiksberg. Anledningen är att GoBikes tyska cykelleverantör Mifa,ställde in betalningarna i höstas. Enligt GoBike har Milfa börjat leverera cyklar igen.
Nu tryter politikernas tålamod med de eldrivna stads- och pendelcyklarna utrustade med GPS bakom pansarglas. Projektet finansieras av Köpenhamn, Frederiksberg och DSB som tillsammans avsatt 88 miljoner danska kronor under åtta år via By- og Pendlercykelfonden.
Cykelprojektets kritiker tvivlar på att GoBike har tillräckligt med pengar för att klara kravet på snabb cykelleverans. Företaget ska ännu inte ha lyckats ordna den bankgaranti som ska ha lämnats som säkerhet till By- og Pendlercykelfonden.
Under onsdagens styrelsemöte beslutade fonden att kräva att GoBike levererar de återstående lånecyklarna inom två veckor. Annars sägs avtalet upp med företaget som skulle stå för leverans, drift och underhåll av cyklarna. Enligt Politiken har inte GoBike resurser att uppfylla fondens krav varför företaget förväntas gå i konkurs. Och då läggs hela projektet ned.
– Ärligt talat trodde jag på projektet tills helt nyligen. Men nu måste jag inse att det inte kommer att lyckas ens inom en nära framtid. Och då måste vi ta konsekvenserna och stänga pengakassan för att begränsa förlusten, säger Köpenhamns teknik- och miljöborgmästare Morten Kabell (EL), i en kommentar.
Av de 88 miljoner danska kronor som avsatts till cykelprojektet uppges 17,5 miljoner ha betalats ut. Enligt Morten Kabell ska de tre samarbetspartnerna nu besluta vad de återstående pengarna ska användas till istället – men det blir inget nytt system för lånecyklar uppger han till Politiken. En idé är att använda pengarna till att bygga bättre cykelvägar. Men där är inte politikerna eniga. Från Frederiksbergs kommun har det förts fram förslag om att fortsätta använda de 426 cyklar som levererats. Från borgerliga politiker i Köpenhamns kommun hörs hård kritik mot hela projektet. (News Øresund)
-
Samhälle31 mars, 2020
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle14 juli, 2020
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur23 januari, 2020
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle2 juli, 2020
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle21 maj, 2020
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle28 maj, 2020
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle8 juli, 2020
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden29 maj, 2020
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen