Danmark
Danskt avtal om grön omställning i hamn – men kräver nytt avtal med Sverige och Tyskland
Världens första koldioxidavgift på lantbruk, mindre kväve i vattnet och fler skogs- och naturområden. Nu är det danska ”Grøn Trepart”-avtalet i hamn, kunde den ansvarige ministern, Jeppe Bruus (S), tillsammans med en rad andra partier berätta på måndagen. Men avtalet kräver ett nytt avtal – denna gång med Sverige och Tyskland. Ingen dialog är inledd än.
Världens första koldioxidavgift för lantbruket
CO2-avgifterna för lantbrukare med djur är på 300 danska kronor per ton utsläppt CO2 under 2030 och som stiger till 750 kronor till 2035. Ett grundavdrag på 60 procent gör att de konkret landar på 120 kronor, som sedan stiger till 300 kronor.
Regeringen menar att lantbruksmodellen kommer leda till koldioxidminskningar med 1,8–2,6 miljoner ton koldioxid till år 2030.
Kvävet i haven ska minska – men behövs avtal med både Sverige och Tyskland
Kväveutsläppet i haven, som till nästan 70 procent kommer från lantbruket, ska minska med 13 780 ton. Enligt Danmarks Radio har det varit en stor stötesten i förhandlingarna.
För Bornholm görs ett undantag, eftersom avtalsparterna menar att områdena kring ön till stor del påverkas av Sverige och Tyskland också, och att även de båda länderna ska ta ett större ansvar för området.
Jeppe Bruus sade på pressträffen att ingen dialog är inledd med vare sig Sverige eller Tyskland i frågan, men att det ska ske snarast och att han inte var orolig att få till en lösning innan år 2029:
– Jag kan inte föreställa mig att vi inte skulle få ett sådant här avtal, sade han.
Lantbruksmark ska bli skogs- och naturområden
År 2045 ska tio procent av dagens danska lantbruksareal omvandlats till skogs- och naturområden. En area stor som ön Fyn ska fyllas med runt en miljard träd på 20 år, enligt Jeppe Bruus.
43 miljarder danska kronor avsätts för uppköp och omläggning av jordbruksmark.
Åtta partier står bakom avtalet, fyra utanför
Bakom avtalet står regeringspartierna Socialdemokraterne, Venstre och Moderaterna, samt Socialistisk Folkeparti, Konservative, Radikale Venstre och Liberal Alliance, vilket ger en bred majoritet i Folketinget.
Dansk Folkeparti, Danmarksdemokraterne, Alternativet och Enhedslisten står utanför avtalet. I elfte timmen hoppade Enhedslisten av förhandlingarna med motiveringen att avtalet inte gör tillräckligt för miljön.
(News Øresund)
Läs mer: Danskt trepartsavtal om CO2-avgift för lantbruket klart – visar att 2030-målet för utsläppen nås
-
Samhälle5 år sedan
Corona i Danmark och Sverige: Detta har hänt
-
Samhälle4 år sedan
Utrikesdepartementet förlänger reseavrådan till Danmark fram till den 29 juli
-
Infrastruktur5 år sedan
Tågvärden som blivit Öresundspendlarnas favorit
-
Samhälle4 år sedan
Danmark öppnar gränsen för invånarna i Blekinge och Kronoberg – Skåne närmar sig gränsöppning
-
Samhälle5 år sedan
Sverige behandlas på samma sätt som övriga Norden och Tyskland när Danmark börjar öppna upp gränsen – affärsresor möjliga från måndag
-
Samhälle5 år sedan
5 100 bilar kom från besök i Sverige och 2 000 från Bornholm vid den danska köbildningen på Öresundsbron i söndags
-
Samhälle4 år sedan
Skåne klarar kravet på låg smittnivå – Danmark väntas ge besked om gränsöppning över Öresund under torsdagen
-
Norden5 år sedan
Svenskar upplever orättvisa när de stoppas medan finländarna får korsa gränsen