Connect with us

Fastighet

Croisette: ”Vi kommer att göra en större insats för att visa danskar att det är attraktivt att köpa bostäder i Sverige”

Publicerad

den

Martin Spangdahl-Fafara (sittande längst ner till höger), landchef Danmark, och hans kollegor på Croisettes danska bolag. Foto: Croisette

Malmöbaserade fastighetsrådgivaren Croisette Real Estate Partner utökar i Danmark. Nyligen har två personer rekryterats för att arbeta med värdering och analys och bolaget har nu fem anställda på kontoret i Köpenhamn. Det är ett högt tryck på privatbostäder i Danmark och tillsammans med ett gynnsamt valutaläge och avsaknad av fastighetsskatt i Sverige planerar Croisette att, med start nästa år, uppmärksamma danska kunder om möjligheterna att köpa bostad på andra sidan sundet.  

2021 startade Croisette sitt danska bolag och i augusti samma år rekryterades Martin Spangdahl-Fafara som landchef. Planen då var att i rask takt växa med fler verksamhetsområden, fler anställda och fler kontor i Danmark.

– Det är klart att vi inte hade förutsett marknadssituationen som kom. Det blev en hard hit för oss att marknaden mer eller mindre, i alla fall transaktionsmarknaden, gick helt i stå strax efter. Men med det sagt så har vi haft som mål för bolaget, inte minst i Sverige, att behålla så många medarbetare som möjligt. I maj i år ingick vi partnerskap med det globala konsultbolaget Knight Frank och sedan dess har det uppstått ett större behov av en värderingsavdelning i Danmark, säger Martin Spangdahl-Fafara till News Øresund.

Företräder numera även hyresgäster

Samarbetet med Knight Frank har gjort att Croisette breddat utbudet av tjänster till att jobba mer med det som kallas tenant representation och occupier services. Kort sagt innebär det att Croisette representerar hyresgäster och exempelvis kan hjälpa internationella kunder med information om de vill etablera ett kontor i Danmark, med förhandling, kontrakt och även utredning om deras behov när det gäller antal arbetsplatser och yta.

– Från att tidigare till 99 procent ha företrätt hyresvärdar när vi jobbat med uthyrning så jobbar vi nu även med att representera hyresgästerna. Det har visat sig vara en större och mer spännande marknad än vad vi hade förutsett, säger Martin Spangdahl-Fafara.

Många svenska sökande till nya tjänster

Vid den nyligen avslutade rekryteringen av två nya tjänster till det danska bolaget inom värdering, varav den ena är en chefstjänst, fanns det även många svenskar bland de sökande, berättar Martin Spangdahl-Fafara.

– Vi fick överraskande många ansökningar från Sverige och valutakursen verkar bidra, många tycker att en lön i Danmark är attraktivt. Vi ställer frågetecken vid motivationen, om det bara var lönen eller om man också är intresserad av att lära sig danska, stanna här och kanske även flytta hit. Det finns ett stort behov i arbetet att man har kunskap om danska aktörer och den danska marknaden om man ska komma in i jobbet snabbt. Sen är det även den språkliga delen. Vi gör efterhand största delen av vårt arbete på engelska för vi har internationella kunder, men när man har en dansk kund och ska pitcha på danska så går det inte med svenska, säger han och fortsätter:

– Men det finns fler specifika utbildningar i Sverige, bland annat till lantmätare, som vi inte har i Danmark. Så utbildningsmässigt är profilerna som kommer från Sverige spännande.

Flera fördelar för danskar att köpa bostad i Sverige

Enligt Martin Spangdahl-Fafara överraskar den danska bostadsmarknaden många just nu, speciellt i Köpenhamn, med höga priser och många försäljningar på kort tid. En faktor som kan påverka aktiviteten är en ny fastighetsskatt som införs i Danmark vid årsskiftet och kan undgås om flytten sker innan dess. Signaler från marknaden är att det fortsatt finns en stark köpkraft och Croisettes förvärv av mäklarfirman Våningen & Villan gör att privatmarknaden på andra sidan sundet kommer att hamna mer i fokus framöver, menar Martin Spangdahl-Fafara.

– Vi kommer att göra en större insats för att visa danskar att det är attraktivt att köpa bostad i Sverige på grund av valutan, men även för att det inte finns en fastighetsskatt som motsvarar den danska. Det finns många fördelar. Vi kommer att lansera en ny dansk hemsida med information och göra en road show i början av 2024 där vi i samarbete med nordiska banker bjuder in kunder.

Samarbetet med Knight Frank ger också ett fokus på det han kallar high-end-bostäder i hela världen. Exempelvis kan det innebära att bolaget jobbar med danska kunder som söker en privat bostad i New York eller andra större städer i världen.

– Vi tittar generellt på utökad service, hur vi kan utveckla verksamheten och följa behoven i marknaden. Vi ska inte bara tänka transaktion och uthyrning, utan vad kunderna har behov av, säger Martin Spangdahl-Fafara.

Färre svenska investeringar i Danmark framöver

I takt med den ekonomiska utvecklingen har andelen utländska investerare på transaktionsmarknaden i Danmark minskat, däribland de svenska menar Martin Spangdahl-Fafara.

– De svenska investerarna verkar vara mer under press än de danska. Den svenska ekonomin är hårt drabbad, arbetslösheten och inflationen är högre i Sverige än i Danmark. Det har lett till att flera svenska investerare i Danmark börjat fokusera mer på sin hemmamarknad och satt danska fastigheter till salu, säger han.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Energi29 november, 2023

Vattenfall öppnar upp för investeringar på 50 miljarder kronor i befintliga kärnkraftsreaktorer

Det statliga kraftbolaget Vattenfall utreder sedan tidigare möjligheten om att bygga nya reaktorer vid Ringhals kärnkraftverk. Samtidigt flaggar nu bolaget...

Arbetsmarknad29 november, 2023

Ny rapport från SCB: Åtta av tio ensamkommande barn som kom till Sverige 2015 har arbete

Drygt 20 000 av de 35 000 ensamkommande barn som 2015 sökte asyl i Sverige bor kvar. Knappt sju av...

Arbetsmarknad29 november, 2023

Utrikes födda med lön från arbete har ökat med 25 procent i Malmö

Antal personer i befolkningen som får lön från en anställning ökar mer i Malmö än i Skåne och i landet...

Fastighet29 november, 2023

Danmarks Nationalbank varnar för att svenska utförsäljningar av danska fastighetsportföljer kan leda till prisfall i Danmark

Flera av de svenska fastighetsbolagen har meddelat att de kommer att sälja av sina fastighetsportföljer för att refinansiera sina skulder....

Samhälle29 november, 2023

Oförändrad skattesats när Region Skåne går med underskott under 2024

Region Skåne beslutade vid tisdagens fullmäktigemöte att regionskatten ligger kvar på 11,18 procent i budgeten för nästa år. Under 2023...

Samhälle29 november, 2023

Från 6 till 20 miljarder kronor – kostnaden för Stockholms avloppsprojekt ökar kraftigt

När budgeten för upprustningen av Stockholms stads avloppssystem gjordes 2014 bedömdes kostnaden bli sex miljarder kronor inklusive en ny 14...

Näringsliv28 november, 2023

Danske Bank flyttar till nytt huvudkontor i Postbyen nära Köpenhamns centralstation

Byggnaden med de klassiska kolonnerna vid Kongens Nytorv har varit Danske Banks huvudkontor i mer än 140 år. När banken...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.