Connect with us

Fastighet

Croisette: ”Vi kommer att göra en större insats för att visa danskar att det är attraktivt att köpa bostäder i Sverige”

Publicerad

den

Martin Spangdahl-Fafara (sittande längst ner till höger), landchef Danmark, och hans kollegor på Croisettes danska bolag. Foto: Croisette

Malmöbaserade fastighetsrådgivaren Croisette Real Estate Partner utökar i Danmark. Nyligen har två personer rekryterats för att arbeta med värdering och analys och bolaget har nu fem anställda på kontoret i Köpenhamn. Det är ett högt tryck på privatbostäder i Danmark och tillsammans med ett gynnsamt valutaläge och avsaknad av fastighetsskatt i Sverige planerar Croisette att, med start nästa år, uppmärksamma danska kunder om möjligheterna att köpa bostad på andra sidan sundet.  

2021 startade Croisette sitt danska bolag och i augusti samma år rekryterades Martin Spangdahl-Fafara som landchef. Planen då var att i rask takt växa med fler verksamhetsområden, fler anställda och fler kontor i Danmark.

– Det är klart att vi inte hade förutsett marknadssituationen som kom. Det blev en hard hit för oss att marknaden mer eller mindre, i alla fall transaktionsmarknaden, gick helt i stå strax efter. Men med det sagt så har vi haft som mål för bolaget, inte minst i Sverige, att behålla så många medarbetare som möjligt. I maj i år ingick vi partnerskap med det globala konsultbolaget Knight Frank och sedan dess har det uppstått ett större behov av en värderingsavdelning i Danmark, säger Martin Spangdahl-Fafara till News Øresund.

Företräder numera även hyresgäster

Samarbetet med Knight Frank har gjort att Croisette breddat utbudet av tjänster till att jobba mer med det som kallas tenant representation och occupier services. Kort sagt innebär det att Croisette representerar hyresgäster och exempelvis kan hjälpa internationella kunder med information om de vill etablera ett kontor i Danmark, med förhandling, kontrakt och även utredning om deras behov när det gäller antal arbetsplatser och yta.

– Från att tidigare till 99 procent ha företrätt hyresvärdar när vi jobbat med uthyrning så jobbar vi nu även med att representera hyresgästerna. Det har visat sig vara en större och mer spännande marknad än vad vi hade förutsett, säger Martin Spangdahl-Fafara.

Många svenska sökande till nya tjänster

Vid den nyligen avslutade rekryteringen av två nya tjänster till det danska bolaget inom värdering, varav den ena är en chefstjänst, fanns det även många svenskar bland de sökande, berättar Martin Spangdahl-Fafara.

– Vi fick överraskande många ansökningar från Sverige och valutakursen verkar bidra, många tycker att en lön i Danmark är attraktivt. Vi ställer frågetecken vid motivationen, om det bara var lönen eller om man också är intresserad av att lära sig danska, stanna här och kanske även flytta hit. Det finns ett stort behov i arbetet att man har kunskap om danska aktörer och den danska marknaden om man ska komma in i jobbet snabbt. Sen är det även den språkliga delen. Vi gör efterhand största delen av vårt arbete på engelska för vi har internationella kunder, men när man har en dansk kund och ska pitcha på danska så går det inte med svenska, säger han och fortsätter:

– Men det finns fler specifika utbildningar i Sverige, bland annat till lantmätare, som vi inte har i Danmark. Så utbildningsmässigt är profilerna som kommer från Sverige spännande.

Flera fördelar för danskar att köpa bostad i Sverige

Enligt Martin Spangdahl-Fafara överraskar den danska bostadsmarknaden många just nu, speciellt i Köpenhamn, med höga priser och många försäljningar på kort tid. En faktor som kan påverka aktiviteten är en ny fastighetsskatt som införs i Danmark vid årsskiftet och kan undgås om flytten sker innan dess. Signaler från marknaden är att det fortsatt finns en stark köpkraft och Croisettes förvärv av mäklarfirman Våningen & Villan gör att privatmarknaden på andra sidan sundet kommer att hamna mer i fokus framöver, menar Martin Spangdahl-Fafara.

– Vi kommer att göra en större insats för att visa danskar att det är attraktivt att köpa bostad i Sverige på grund av valutan, men även för att det inte finns en fastighetsskatt som motsvarar den danska. Det finns många fördelar. Vi kommer att lansera en ny dansk hemsida med information och göra en road show i början av 2024 där vi i samarbete med nordiska banker bjuder in kunder.

Samarbetet med Knight Frank ger också ett fokus på det han kallar high-end-bostäder i hela världen. Exempelvis kan det innebära att bolaget jobbar med danska kunder som söker en privat bostad i New York eller andra större städer i världen.

– Vi tittar generellt på utökad service, hur vi kan utveckla verksamheten och följa behoven i marknaden. Vi ska inte bara tänka transaktion och uthyrning, utan vad kunderna har behov av, säger Martin Spangdahl-Fafara.

Färre svenska investeringar i Danmark framöver

I takt med den ekonomiska utvecklingen har andelen utländska investerare på transaktionsmarknaden i Danmark minskat, däribland de svenska menar Martin Spangdahl-Fafara.

– De svenska investerarna verkar vara mer under press än de danska. Den svenska ekonomin är hårt drabbad, arbetslösheten och inflationen är högre i Sverige än i Danmark. Det har lett till att flera svenska investerare i Danmark börjat fokusera mer på sin hemmamarknad och satt danska fastigheter till salu, säger han.

(News Øresund – Jenny Andersson)

Läs mer

Få vårt nyhetsbrev

E-postadress

Aktuella nyheter

Samhälle24 maj, 2024

Öresund blir renare när Malmö och Lund bygger nytt gemensamt reningsverk och avloppstunnlar för 17,5 miljarder kronor

Vattnet i Öresund ska bli renare genom bygget av sydvästra Skånes nya avloppsreningssystem Maxima som beräknas kosta 17,5 miljarder kronor....

Danmark23 maj, 2024

Dansk Folkeparti kritiska till dansk klimatlag – som de själva skrivit under

Morten Messerschmidt, partiledare för Dansk Folkeparti, kallar Danmarks klimatpolitik för ett ”groteskt vansinne” i en intervju med Berlingske. Detta trots...

Politik23 maj, 2024

Dansk-svenska koranbrännaren Rasmus Paludan kandiderar för nystartade svenska partiet Folklistan – utan partiets medgivande

Han har gjort sig känd genom koranbränningar på flera ställen i Sverige och har gjort ett misslyckat försök att komma...

Danmark23 maj, 2024

De äger 40 procent av marken i Köpenhamn och ska nu i partnerskap göra staden grönare och öka biodiversiteten

På onsdagen, under internationella dagen för biologisk mångfald, tecknade Köpenhamns kommun ett partnerskapsavtal med 19 andra markägare om att öka...

Samhälle22 maj, 2024

Danmark och Sverige stärker det maritima samarbetet i Öresund och Östersjön

Det svensk-danska försvarssamarbetet stärks ytterligare, meddelade Danmark och Sveriges försvarsministrar Troels Lund Poulsen (Venstre) respektive Pål Jonson (M) under det...

Arbetsmarknad22 maj, 2024

Skånsk konjunktur går sämre än i övriga landet – men en ljusning kan skönjas

Arbetsmarknaden i Skåne går svagare än i Sverige i stort, konkurserna ökar kraftigt medan nyföretagandet går ner, och nyproduktionen av...

Samhälle22 maj, 2024

Bornholms fiskeförening nedlagd – ”fisket är mer eller mindre slut”

I början av maj upplöstes Bornholms och Christiansøs Fiskeriforening efter 141 år. ”Bornholms fiske är mer eller mindre slut”, uppger...

Trending

Copyright © 2017 Zox News Theme. Theme by MVP Themes, powered by WordPress.